KevInfo

2020.máj.22.
Írta: CsirKevin 3 komment

Hogyan szeresd meg a zöldségeket?


Gyerekkorunkban rengeteget szajkózták az óvónénik, tanítónénik, a szüleink és majd’ minden más felnőtt is az életünkben, hogy ha egészségesek akarunk lenni, akkor együnk sok zöldséget és gyümölcsöt.

Bár régen a népi gyógyászat útján kétségtelenül terjedtek abszurd egészségügyi tanácsok, ebben valóban igaza volt a régieknek, és ezt a tudomány is alátámasztja – a legtöbbünknek azonban mindennapos harc a zöldségeket és gyümölcsöket beilleszteni az étrendünkbe.

Jótékony zöldségek

A gyümölcsökkel rendszerint valamivel könnyebb dolgunk van. Reggelire pár perc alatt készítünk gyümölcsturmixot; egy-két banán vagy alma bezuttyan reggel a táskába, délután pedig elmajszoljuk uzsonnára.

Azonban a mára kialakított étkezési szokásainkban a zöldségek nem túl előkelő helyet foglalnak el: az ízletesre fűszerezett, olajos ételeket kétségtelenül nagyobb élvezettel fogyasztjuk, mint a tányér szélére szorult, maroknyi szomorú salátacafatot.

A legtöbb országban a napi ajánlott gyümölcs- és zöldségbevitelt öt adagban határozzák meg (egy adag = 80 gramm), legtöbben viszont közel ennyit sem eszünk meg. Egyre több bizonyíték van azonban arra, hogy még ennél is többet kellene fogyasztanunk.

Egy nemrég megjelent kutatás több, mint 65 ezer résztvevőt tanulmányozott, és azt próbálta kideríteni, van-e összefüggés a gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a krónikus megbetegedések kockázatának csökkentése között.

Az eredmény meglepő lehet: valóban van erős összefüggés a gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a rákos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkenése között, azonban csak napi hét vagy több adag fogyasztásától észlelhető a kockázat csökkenése.

A kutatás azt is kiderítette, hogy a zöldségeknek összességében erőteljesebb a jótékony hatása, mint a gyümölcsöknek. A zöldségek közül is különösen kiváló hatással vannak az egészségünkre a zöld levelesek.

Egy még ennél is átfogóbb kutatás az elmúlt 70 évből 50 ezer tanulmányt tekintett át és foglalt össze, köztük olyanokat, amelyek akár évtizedeken át követték a résztvevők étkezési szokásait.

Ennek az összefoglalónak a kutatói arra jutottak, hogy napi minimum tíz adag zöldség és gyümölcs fogyasztása nyújtja a legerősebb védelmet a krónikus betegségektől és a korai elhalálozástól. A kutatók kiemelik: világszerte évi hétmillió életet menthetne meg, ha elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanánk.

Minden jel arra mutat tehát, hogy jobban előtérbe kell helyeznünk a zöldségek fogyasztását, nem lehet elintézni a napi bevitelt a szendvicsbe karikázott két szelet paradicsommal.

A probléma csak az, hogy nem így alakítottuk ki az étkezési szokásainkat, és legtöbbünknek kétségtelenül gondot okoz egy nagyon alapvető dolog: egyszerűen nem szeretjük a zöldségeket. A jó hír azonban az, hogy ezen lehet változtatni. Mutatjuk, hogyan.

Miért nem szeretjük a zöldségeket?

A modern étrendben kiskorunktól kezdve hozzászokunk az intenzív ízekhez. Ezt főleg az erősen sózott és fűszerezett ételeknek, az émelyítően édes desszerteknek és a mesterséges ízfokozóknak köszönhetjük.

Ezek az adalékok mind megsokszorozzák a természetes ízvilágban tapasztalható ízeket, így nem csoda, ha egy zacskó nátrium-glutamátos burgonyachips után ízetlennek, akár rosszízűnek érzünk egy adag salátát.

Biztos tapasztaltad már, hogy egy bögre cukrozatlan tea szinte keserűnek tűnik, ha mellé édes kekszet majszolsz. Ez azért van, mert az ízlelőbimbóink gyorsan hozzászoknak az erőteljesebb ízekhez, így az enyhébb, lágyabb ízek egyre tompábbnak tűnnek.

A másik dolog az, hogy az öt íz közül a legkevésbé kedvelt a keserű, és a legtöbb zöldségnek enyhén kesernyés íze van. Ha gyerekkortól nem szoktattak hozzá a zöldségevéshez, akkor felnőttként egyáltalán nem vonzó ez az ízvilág, főleg az enyhe függőséget okozó sós és édes ételekhez képest.

Annak egyébként evolúciós oka van, miért kedveljük ennyire az édes ételeket: az anyatej édességére és a magas kalóriatartalmú gyümölcsökre emlékeztetnek. Az édes íz után való vágyódás arra késztet, hogy elég kalóriát fogyasszunk, ami igen jól jött az emberiség történetének során, hiszen sokszor szenvedtünk éhínségtől.

Az iparosodott világban pedig ezt tetézzük azzal, hogy a cukros, zsíros, magas nátriumtartalmú ételeket tettük könnyen elérhetővé és a gasztronómiai kultúra részévé. Tehát teljesen magunknak köszönhetjük, hogy az ízlelőbimbóinkat gyakorlatilag úgy programoztuk át, hogy ne kívánjuk azokat az ételeket, amiknek a fogyasztásával a legjobbat tennénk saját magunknak.

Lehet változtatni

Szerencsére ez a programozás nem maradandó, és ha szeretnénk, akkor tudunk rajta változtatni. Számos tanulmány szól arról, hogy az ízlelőbimbók abszolút újrahangolhatóak.

Ha azt hiszed, neked ennyi év után biztosan nem sikerülne újraprogramozni az ízlelésed, tévedsz. Az ízlelőbimbóink hámsejtjei 8-12 naponta regenerálódnak, tehát annak, hogy milyen ízeket szeretünk, inkább szociális, kulturális és pszichológiai alapja van.

De nem is feltétlen kell tudományos bizonyítékokhoz fordulni: a hétköznapi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az ízlésünk változik. Gondolj csak a kávéra vagy az alkoholra – szinte nincs ember a Földön, aki elsőre szerette az ízüket.

Vagy jusson eszünkbe a nemzetek konyhája: ami egy indiainak mindennapi étel, az nekünk, akik hagyományos magyar konyhán nőttünk fel, talán furcsa lehet, és ez bizonyára fordítva is így van. Felnőttként általában azokat az ízeket kedveljük, amikhez gyerekként hozzászoktunk.

Ezt ízalapú preferenciának is hívhatjuk: azokat az ételeket részesítjük előnyben, amiknek az ízét kedveljük. Ha azonban belép a képbe a tudatos étkezés, akkor megcélozhatjuk a tápanyagokon alapuló preferenciát, azaz megszerethetjük azokat az ételeket, amelyekkel jót teszünk magunknak.

Ha elszánod magad arra, hogy egy-két hétig minden nap eszel nyers zöldségeket és gyümölcsöket, csökkented a só- és cukormennyiséget az étrendedben, és kevesebb fűszeres, zsíros ételt eszel, akkor ennyi idő pont elég is lesz arra, hogy “átprogramozd” az ízérzékelésed.

A kulcsa a dolognak az, hogy ha megkóstolsz egy zöldséget, és nem ízlik, akkor ne add fel azonnal. Minden nap egyél belőle egy-egy tenyérnyit, és hamar meg fogod tapasztalni, hogy egyre jobban kedveled.

Ezt megerősítheted egy pszichológiai trükkel is: evés közben mindig tudatosítsd magadban a zöldségek egészségre gyakorolt hatásait. Képzeld el, mennyivel jobban fogod magad érezni; mennyivel magasabb életminőséget érhetsz el helyes táplálkozással. Így hangolhatod át magad a tápanyagokon alapuló preferenciára.

Ezzel kapcsolatban egy személyes példával is szolgálhatok: egész életemben gyűlöltem a brokkolit, nem tudtam elképzelni, hogy tudja bárki is megenni. Aztán rájöttem, hogy valójában maximum háromszor kóstoltam, és úgy döntöttem, adok neki még néhány esélyt. Mára a brokkoli lett az egyik kedvenc zöldségem.

Egyébként nem száz százalékig pszichológiai a változás a keserű íz érzékelésével kapcsolatban: egy kutatás során minden nap keserű ételeket kóstoltattak a résztvevőkkel, akik egyre kevésbé érezték azokat keserűnek.

A kutatók kiderítették, hogy ez részben annak köszönhető, hogy megváltozott a résztvevők nyálának fehérjeösszetétele: gyakorlatilag hozzászoktatta magát a keserű ízhez.

Hogy a csudába egyek meg napi 10 adag zöldséget?

Ebben a cikkben a napi tíz adag zöldség és gyümölcs étrendbe iktatását vesszük célkeresztbe, mert a legújabb kutatások ezt a mennyiséget javasolják.

Ez az átlagos étkezőnek azonban elég félelmetesen hangozhat. Tíz adag? Szinte lehetetlen küldetésnek hangzik.

Hálistennek nem egészen úgy van ez, ahogy elsőnek elképzeljük. A napi tíz adag nem azt jelenti, hogy napi tízszer tíz különböző zöldséget és gyümölcsöt kell elfogyasztatnunk. Ez a mennyiség egyszerűen a súlyra vonatkozik, ahol egy adag 80 gramm, tíz adag tehát napi 800 grammot jelent.

Természetesen nem kell grammra kimérni a fogyasztásunkat, elég, ha nagyjából belövöd az adagokat. És nem kell mindegyik adagnak különbözőnek lennie sem, bár arra érdemes odafigyelni, hogy változatosan együnk különböző színű zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen ezekben más-más jótékony tápanyagok vannak.

Vannak, akik alapvetően jobban rokonszenveznek a zöldségekkel és gyümölcsökkel – nekik könnyebb dolguk van a napi tíz adaggal. Egy banán, egy alma, egy pohár frissen facsart rostos narancslé, egy nagy adag saláta, egy tál indiai zöldséges ragu, két marék párolt brokkoli vagy zöldbab, és már meg is van a napi tíz adag.

Azonban ez nem mindenkinek jön ilyen természetesen, szóval nézzünk két konkrét példát is erre a napi tíz adagra, amik ötletet adhatnak a rutin kialakításához.

 • Opció 1: reggel egy málna-banán-spenót turmix – három adag (megesküszöm neked, hogy nem fogod érezni a spenót ízét benne!); ebédre két szelet zöldséges pizza friss rukkolával – két adag; uzsonnára répa/cukkini/uborkarudacskák humusszal – két adag; vacsorára a főétel mellé egy tál saláta különböző színű zöldségekből – három adag.

 • Opció 2: reggel egy pohár frissen facsart, rostos narancslé, két szelet pirítós avokádókrémmel, paradicsommal és paprikával – három adag; ebédre egy nagyobb sütőben sült édesburgonya kedved szerinti töltelékkel, friss zöldségekkel – három adag; uzsonnára egy alma vagy banán – egy adag; vacsorára friss zöldségekkel és falafellel töltött pita vagy tortilla – három adag.

Trükkök és tippek

Ha még mindig a füvet lustán csócsáló tehén képe él benned a zöldségevés említésére, ezek a tippek talán segíthetnek abban, hogy izgalmasabb módon csempéssz egészséges összetevőket az ékezéseidbe.

Készítsd el változatosan!

Magyarként hajlamosak vagyunk unalmas módon tálalni a zöldségeket, pedig ennek rengeteg módja van. A legegészségesebb a nyers fogyasztás mellett a párolás, mert ez az elkészítési mód tartja meg a legtöbb vitamint, szóval érdemes hetente párszor így elkészítened a zöldségeket.

De azzal sem lősz mellé, ha kevés ideig, kis olívaolajon, nem túl magas lángon pirítasz mondjuk egy kis spárgát vagy cukorborsót. Nagy szemű sóval és kevés citromlével isteni!

Vagy süss a sütőben gyökérzöldségeket; készíts töltött paprikát, gombát, édesburgonyát vagy krumplit; készíts karfiolból vagy brokkoliból krémlevest; főzz meg kókusztejszínben különböző zöldségeket.

Tedd bele, amibe csak tudod!

Minden megszokás kérdése. A hagyományos étkezésben hajlamosak vagyunk húst hússal enni, sőt, legtöbbször még a köretünk sem zöldségalapú. A szendvicseinkben a feldolgozott élelmiszerek dominálnak, mint a felvágott és a sajt, a nassolnivalóink pedig szintén nem túl tápanyagdúsak.

Ezen könnyedén változtathatsz, ha rászoksz, hogy mindenbe több zöldséget csempészel, mint eddig. Rizs vagy sült krumpli helyett legyen a köret saláta, a szendvicsed, tortillatekercsed és pitád pedig pakold tele sötétzöld leveles zöldségekkel, paradicsommal, paprikával, retekkel, aprított cékával és répával.

A paradicsomos raguk, a pizzaszósz, tésztaszósz alapja legyen apróra vágott répa és zeller (nem rontja el, hidd el, sőt!), burgonyachips helyett pedig mártogass aszalt zöldségchipset vagy friss zöldségrudacskákat.

Marináld, csíráztasd, savanyítsd, fermentáld!

A nyers és főtt zöldségeken túl is van élet: a marinálás vagy pácolás sokkal ízletesebbé tehet bizonyos zöldségeket. Ehhez használhatsz például ízesített olívaolajat, fokhagymát és kedved szerinti friss zöldfűszereket.

A csíráztatáshoz csak néhány alapvető dolgot kell beszerezned, illetve ügyelni arra, hogy minden nap kétszer alaposan mosd át a növekvő csírákat, cserébe pedig izgalmas ízvilághoz és rengeteg fontos tápanyaghoz juthatsz. A csíráztatott magvakat beleteheted salátába, szendvicsbe, zöldséges ételekbe, vagy a pirítósod tetejére.

A savanyítás és a fermentálás szinte teljes mértékben megváltoztatja a zöldségek alapízét: olyan ízeket fedezhetsz fel ezzel az otthon is könnyen alkalmazható módszerrel, amelyeket előtte talán elképzelni sem tudtál. Ráadásul ezekkel a módszerekkel sok fontos tápanyaghoz is juthatunk, például probiotikumokhoz.

Egy szó, mint száz: az egyetlen módja annak, hogy megváltoztasd az ízérzékelésed és valóban megszeresd és élvezettel edd a zöldségeket, az az, ha minden nap elszántan eszed őket.

Próbálkozz, kísérletezz, légy kitartó; a tested nagyon hamar meg fogja hálálni.

A nagy vegán útmutató - minden, amit kezdő vegánként tudnod kell

summerfield-336672_1920.jpg

Vegánok és érdeklődők egyaránt hasznosíthatják az alábbi, nagyon részletes (de időnként még bővülő) útmutatót ahhoz, hogy kimaxolják a vegán életmódot.

A veganizmus lényege csupán az állatok tárgyiasításának és kihasználásának elutasítása. Ez pedig ma már nagyon egyszerű, ha valaki megszokja. Kívánom, hogy sikerüljön Neked is! 

1.Nyitottnak lenni

nyitott.png

Hallottál, olvastál vagy beszélgettél erről valakivel? Mindenesetre valahogyan tudomásodra jutott a veganizmus létezése. Az első lépés az életmóddal kapcsolatban, hogy gyűjts össze minden fellelhető információt a vegán életmódról és az ezzel járó növényi étrendről. Fontos tudnod, hogy a növényi étrend és a vegán életmód NEM UGYANAZ. Az a valódi veganizmus, amikor már kizárod az összes terméket, ételt, szolgáltatást az életedből, amik állatok élete vagy szenvedése árán keletkeztek. (cirkusz, állatkert, húsok, tejtermékek, méz, bőr, szőrme, stb.)

Bonyolultnak hangzik, de inspirálódhatsz más vegánok életmódjából, ami nagyban megkönnyítheti a helyzeted.
A teljesség igénye nélkül, íme néhány ajánlatunk:

Közösségi média, ahol mindig találsz inspirációt:

Instagram: @rimoczizsofi @balazsvegansport @bestofvegan@noraspiration, yolcsita_eats

Facebook: VEGANOSZAURUSZ, Egy csóró vegán naplója, Csir Kevin 

YouTube: Pfalzer Dániel, Vegan Lifter, Mic. the VeganVegan GainsSarah's Vegan Kitchen, avantgardevegan, Vegan Hustle TVMischa Janiec Nyers Séf

Vegán éttermek:

Vegetáriánus és vegán éttermek

Nyers vegán éttermek

Vegán cukrászda / sütik

Növényi tejes kávézók

Vegán ételrendelés

Facebook csoportok, hogy a közösség részéve válhass és feltehesd a kérdéseidet:

Saját csoportunk, békés és elfogadó tagokkal: Békés Vegán Közösség

Vegan in Hungary, Teen Vegan in Hungary, Ezt ettem ma – VEGÁN, Akciós vegán termékek, Magyar vegánok, A 30 NAPOS VEGÁN KIHÍVÁS

Dokumentumfilmek magyar felirattal:

Vegán filmek

Vegán előadások, videók magyar felirattal:

Vegán videók

Könyvek:

Vegán könyvek

Vegán könyvek - ingyen, pdf

Blogok, weblapok, webáruházak, rengeteg hasznos információval és termékkel:

Prove.hu

Vegán Állatvédelem

VegaNinja

Vegán Lettem

ZöldElla vegán életmód blogja

LA Veganista - Vegán kalandok a konyhában és a konyhán kívül

Veganeeta

Csirkevin Blog

Receptes blogok:

http://www.zizikalandjai.com/

http://www.mindenmentes.hu/

http://veganflora.com/

http://thepuur.com/hu/

http://www.vegannotesz.hu/

Elgondolkodtató vegán előadások:

A legjobb beszéd, amit valaha hallottál - Gary Yourofsky

Az igazi Mátrix - 101 ok, hogy a piros tablettát vedd be

James Aspey szemfelnyitó előadása a veganizmusról

Dr. Michael Greger: Hogyan Ne Halj Meg - Orvosi előadás a top 15 leghalálosabb modernkori betegségről, melyen segíthet a növényi étrend

Váli Tamás - Nemzetközi végzettséggel rendelkező táplálkozási tanácsadó és személyi edző előadása a növényi étrendről és az egészséges életmódról

Stőhr Gréta előadása - Vegán életmód egy nem-vegán világban

Nagy Brigitta előadása - Elfeledett valóság a tej- és tojásiparban

Horváth Éva előadása - Fajizmus for dummies, az állatjogi gondolkodás alapjai

2. Leküzdeni az akadályokat

Akárhány éves vagy, akármilyen élethelyzetben vagy, biztos, hogy lesznek akadályok, amik megnehezítik az átállásodat. Ez lehet külső dolog, ha például a szüleid nem támogatják a vegánság ötletét, vagy ha valaki úgy gondolja, hogy nincs elég pénze a növényi alapú étkezésre és a vegán kozmetikumok, használati tárgyak finanszírozására.

De lehet belső nehézség is, ha valakinek kifejezetten nehezére esik megválni anyu húslevesétől, a nagyi sütijétől vagy az örök gyerekbarát ételtől: a rántott hústól. Netán krónikus betegséggel küzd, és ezért nem volt lehetősége eddig ilyenekre gondolni.

Sokféle és személyes lehet ez a témakör, ezért is gondolom, hogy az egyén felelőssége, hogy magának járjon utána a megoldásnak. Az első lépés mindenesetre legyen az, hogy azonosítod, megnevezed és jellemzed a problémát/akadályt. Így könnyebb lesz a megoldásra is rálelni (lesz mit beírni a keresőbe).

Nagy segítséget jelenthetnek továbbá a fent említett facebookos közösségek, ahol több száz vagy több ezer tag tud választ adni a felmerülő kérdésekre pl. a Teen Vegan in Hungary csoportban gyakran felmerülő téma az ellenkező szülőkkel való kommunikáció, a Vegan in Hungaryban pedig könnyen talál magának az ember hasonló sorstársakat, bármilyen probléma adódik. Együtt mindent könnyebb megoldani!

team-386673_1920.jpg

Legyen meg a motivációd, tudd, hogy miért akarsz vegán lenni és életmódot váltani. Hasznos eszköz lehet a listaírás, ahol összegyűjtheted azokat az okokat, amiért felkeltette a vegán életmód az érdeklődésedet, amiket elvársz az életmódváltásodtól, amilyen testi-lelki változásokra számítasz vagy esetleg mit akarsz elkerülni (nyilván, az állatkínzás és környezetszennyezés támogatását, de lehet, hogy neked van +1 okod).

Ezt észben tartva küzdj meg minden felmerülő akadállyal, és majd ha már megtörtént az életmódváltás, akkor pontosan ez lesz a válaszod a rendszeresen felmerülő kérdésre: Te miért vagy vegán?

3. Megváltoztatni étkezésedet

A vegán életmód nem egy diéta, nem reform élelmiszerekről szól, hanem alapvetően az állatokról, de ebben nyilvánul meg a leglátványosabban, hisz többször eszünk egy nap, mint ahányszor állatkertbe megyünk. Vegánná válásod első gyakorlati lépése az étkezésed megváltoztatása legyen, és az ezzel járó élelmiszervásárlási és éttermi szokásaid.

Állati eredetű termékek nélkül LEHET egészségesen élni sőt!

Minden tápanyagnak van növényi alapú, kegyetlenségmentes forrása, lehet elegendő kalóriát bevinni. Bármely életszakaszban megfelelő lehet akár terhesség vagy kemény fizikai munkát végző személyeknek is. De gondolom ezzel nem mondtam újat, hisz utánaolvastál minden kétségednek a fehérjét és a kalciumot illetően.

Mindenkinek vannak olyan állati eredetű „ételek” amikről nehezen mond le, a legtöbbeknek a sajt és a tojás ilyen. Ezért fontos az, hogy megtanuld, hogyan helyettesítsd kedvenc alapanyagaidat. Vésd ezt az agyadba: nem mondasz le semmiről!

A veganizmus nem a lemondásokról szól, hanem etikus cserékről. Ehetsz sajtot és kolbászt továbbra is, csak azok növényekből készülnek és nem szenvedésből. Természetesen, ha te úgy érzed, hogy ez túl drága, vagy nem igényled ugyanazokat az ételeket mint eddig, akkor nyiss új vegán irányzatok felé, és reformáld meg az egész étrendedet. A legegészségesebb vegán étkezés a teljes értékű olajmentes étkezés, gabonákkal, hüvelyesekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel és magvakkal.
(Ha angolul keresel ilyen recepteket, ezeket a kulcsszavakat használd: hclf, wholefoods, oil free, vegan)

20759737_109724216395149_912672368487301120_n.jpg

Nincs általános recept. Olyan ismerősöm is van, aki hétfőn még húsevő volt, kedden már vegán, mert elolvasta a Kína tanulmányt. De olyat is ismerek, aki több mint egy éve vegetáriánus, és bár célja a vegánná válás, csak nagyon lassan megy neki meghozni az utolsó lépéseket.

Magadat ismerve dönts, hogy drasztikus vagy fokozatos átállást szeretnél. Én ez utóbbit választottam, egyesével hagytam el a különféle állati eredetű termékeket – 2 hónapos vegetáriánus időszakom közben folyamatosan recepteket böngésztem, boltba jártam és új alapanyagokat fedeztem fel, megvettem életem első hummuszát és tofuját, elkészítettem az első főételeimet, úgy, hogy amúgy nem tudtam főzni.

De kezdheted úgy is az átállást, hogy étkezésenként vezeted be a vegán ételeket. Pl: először a reggelidet veganizálod, majd szép fokozatosan nasik, ebéd, vacsora. Nincs általános recept, de bízok mindenkiben, hogyha a cél ott lebeg a szeme előtt, akkor nem fog gondot okozni a váltás sem, tempótól és módszertől független. Minél hamarabb váltasz, annál több életet mentesz meg és annál jobban véded a környezetet is!

4. Megváltoztatni a vásárlási szokásaidat

Növényi alapon étkezel, máris állatokat mentesz, hurrá! De ha valóban összhangban akarsz élni az elveiddel, miszerint állatokat bántani vagy ölni helytelen és szükségtelen, akkor minden vásárlásod alkalmával oda kell figyelned. Ez nem olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik, bár a tudatos vásárlást bevallom, nekem is meg kellett szoknom. Itt vannak a kategóriák, amikre oda kell figyelni: kozmetikumok, ruházkodás, lakberendezés, szórakozás.

A kozmetikumok témánál felmerül a „cruelty-free” fogalma, azaz az állatkísérletektől mentesség.
Ugyanazt jelenti a vegán logó? A kettő mindig együtt jár? Tudj meg többet:

cruelty-free-large.jpg

Cruelty-free és vegán termékek

Cruelty-Free Beauty

Ruházkodásban és lakberendezésben az alapvetés: elkerülni az állati eredetű alapanyagokból készült termékeket.

A nem-vegán alapanyagok pedig a következők: bőr, gyapjú, szőrme, selyem, madártoll. Mindre van vegán alternatíva.

A szórakozás kategóriába tartozik az, hogy a vegánok nem járnak állatkertbe, ócenáriumba, nem lovagolnaknem járnak állatokat használó cirkuszi előadásokra és hobbijaikhoz tartozó eszközeiket is úgy választják meg, hogy azzal szintén ne ártsanak (pl. a festéshez szintetikus sörtéjű ecsetet választanak mókusszőr helyett).

5. Az élet vegánként


Vegán lettél, már nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is! Gratulálok! Vegánná válásodat követően sok pozitív és negatív tapasztalatot szerezhetsz, ezeket érintve adok néhány jó tanácsot!

18700365_460956484296830_7128647901686054922_o.jpg

 • Járj vegán rendezvényekre!
  Rendszeresen vannak tartva piknikek, kisebb összeruccanások, piacok, ételekkel és állatvédelemmel kapcsolatos rendezvények az év során. Facebook csoportokban találsz nagy eséllyel ilyen hirdetményeket, de ahogyan egyre jobban beleásod magad a vegán világba, magától találnak majd rád az ilyen események. Itt találkozhatsz élőben is más vegánokkal, barátokat szerezhetsz, felteheted a kérdéseidet stb. A legjobb dolog, ami az én vegánná válásomból jött, az a közösség volt, a sok új ember, akik ugyanazt az értékrendet képviselik, amit én is.

 • Járj vegán éttermekbe!
  Csábítsd el családtagjaidat, barátaidat is magaddal, mutasd meg nekik, milyen változatos és finom a vegán konyha! Te magad is tudsz ötleteket meríteni, ezen kívül a pénzeddel is támogatod a vegánság növekedését.

 • Légy aktivista!
  A vegán aktivizmus csodálatos dolog, ha valóban hiszel az ügyben. Ennek ezer módja lehet, kezdve fordításoktól egészen utcai aktivizmusig. Ha érdekel a téma, készítettem erről egy videót, amit megtalálsz itt: Vegán aktivizmus

 • Tanulj meg válaszolni az összes kérdésre!
  Ha vegán leszel, hamar észre fogod venni, mennyire kíváncsiak (vagy néha lekezelőek) az emberek, és mennyi kérdés van bennük, hogy mégis miért választottad ezt az életmódot. Itt egy hosszú lista ezekről a szokásos kérdésekről, és azokhoz tartozó rövid, velős válaszaikról:
  Hosszú lista a leggyakoribb kérdésekről - válasszal együtt

 • Tanuld meg kezelni a kínos helyzeteket!
  Pl: húsevőkkel együtt enni, nem vegán étteremben rendelni, visszautasítani dolgokat stb. Ez csak tapasztalati úton megy, úgyis belekerülsz ilyen helyzetekbe. Ha úgy érzed, elrontottál valamit, ne emészd magad, hanem tanulj a hibádból, és legközelebb már menni fog! Ezt tényleg komolyan gondolom, tapasztalatból beszélek. Régebben még arra sem tudtam válaszolni, amikor az első "vegán coming outom" után megkérdezték a „de miért”-et. Egy évvel később pedig már egy biológussal vitáztam egy órán. Menni fog, ígérem! ;)

6. Gyakran ismételt kérdések

 

1. Mi a különbség a növényi étrend és a vegán életmód között?
A veganizmus olyan filozófia és életstílus, amelyik elutasítja az érezni képes, öntudattal és személyiséggel rendelkező állatok tárgyiasítását, azok árucikk státuszát, a megspórolható szenvedés okozását. A vegánok elítélik az állati kizsákmányolás révén létrejött termékek, szolgáltatások használatát, bárminemű támogatását. Beleértve az állatok kihasználására és/vagy megölésére alapuló sportokat, szórakozási, szépségápolási, öltözködési, étrendi vagy kutatási szokásokat és normákat.

A növényi alapú étrend olyan növényekből - például zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonából, diófélékből, magokból, hüvelyesekből és gyümölcsökből - származó élelmiszereken alapul, ami mellőzi az összes állati eredetű terméket. A "növényi étrend" idővel összemosódott a vegán életmóddal (aminek valóban a része) de nem egyenlő. A növényi étrendet választhatják környezetvédelmi vagy egészségügyi okokból is, ami nem feltétlen tartalmazza az állatok iránti tiszteletet és az állatok kihasználásának elítélését. A növényi alapú étrend tehát nem egyenlő a veganizmussal,

2. Lehet-e egy sportoló vegán? Lehet-e izmokat építeni növényi étrenden?
Igen! A YouTube-on millió segítő videót találsz étrendről, edzéstervekről, egészséges étkezésről. Illetve itt egy Funzine cikk a magyar vegán testépítő, Váli Tamástól, aki jól összefoglalja, hogy milyen egyszerű is ez az egész vegánként is. De külföldi vegánok is megmutatják, milyen az élet növényi étrenden.

3. Kb mennyi vegetáriánus/vegán ember van a Földön?
A Kertkonyha cikke szerint kb 500 millióan vegetáriánusok és vegánok összesen, de ez az adat 2014, azóta pedig még "trendibb" lett a vegánság, Amerikában pl 600%-ot növekedett az elmúlt években.

4. Lehet-e vegán egy gyermek? Ráerőltetés-e?
Nem ráerőltetés, hiszen igazságra épül: elmondjuk a gyermeknek, hogy az állatok is éreznek, ők is élni szeretnének és nem szoktatjuk rájuk kiskorukban a húst. Ellentétben azzal, aki "husinak" hívja az állatok testét, és nem mondja el az igazságot az állatokról a gyermekének.

A növényi étrend egészséges a gyermekeknek!

5. Élhet-e növényi étrenden egy háziállat?
Ez ugyan megosztó kérdés, mint sok más. Viszont a fajizmus nem menő.
Millióan adnak különböző vegán tápokat az otthoni kedvenceiknek, és a visszajelzések alapján az állatoknak ízlik, egészségesek, sőt, akár szebb lehet a szőrük vagy meggyógyulhatnak néhány betegségből. Viszont fontos, hogy megfelelően összeállított ételt kapjanak, akárcsak mi.
A háziállatok lehetnek vegánok.

6. Élhet-e növényi étrenden egy komoly betegségben szenvedő ember? (rák, cukorbetegség, erős túlsúly, keringési vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, stb)
IGEN, IGEN ÉS IGEN!

A 15 "leggyilkosabb" modern betegség közül kb 13-14 a rossz táplálkozásra vezethető vissza:
Dr. Michael Greger, nemzetközileg elismert orvos beszél a rákról, cukorbetegségről, túlsúlyról, szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről, csökkentéséről vagy teljes meggyógyításáról, melyhez a növényi étrendet ajánlja.

What the Health magyar felirattal

A növényi étrend javíthat a cukorbetegségen vagy megelőzheti annak kialakulását:
Cukorbetegség megelőzése
Cukorbetegség csökkentése
Cukorbetegség gyógyítása

Segíthet a túlsúlyos embereken.


A rák megelőzésében.

A szív-és érrendszeri betegségeket 32%-kal csökkentheti:

7. Milyen környezeti hatásai vannak, ha sokan növényi étrendre váltanak?

8. Egészséges-e a vegánság/növényi étrend, vannak-e veszélyei?
Az egyetlen veszélye az, ha nem nézel utána jól, hogy mit hogyan kell pótolni. Amennyiben ez rendben van, semmi egészségügyi kockázata nincs.
A Pécsi Tudományegyetem is végzett egy kutatást a növényi étrendről.

9. "Mi van az eszkimókkal? Nekik biztosan öngyilkosság lenne a vegánság."
Igazából a húsevésük az öngyilkosság jelenleg is.
Az is csoda, ha némelyik megéli a 60 éves kort, de az átlag 45 körül van. 
Ebben a 2003-mas kutatásban beszámoltak az inuitok rossz életmódjáról.

10. "Az őseink is ezt ették, akkor nekünk is ezt kell, nem?"
https://goo.gl/ZoJGPK
https://goo.gl/DXN7Ht

11. A 65 leggyakoribb érv a vegánság ellen (+ válaszok)

12. Mi a baj a mézzel?

13. Mi a baj a tejjel?

14. Mi a baj a tojással?

15. Mi a gond a gyapjúval?

16. Mi a baj a szőrmével?

17. Hogyan legyek vegán aktivista?

18. Van-e Magyarországon bármilyen megmozdulás, vetítés?
The Earthlings Experience Hungary

Anonymous for the Voicless - Hungary

19. Van-e értelme változtatni, meglátszódik-e ez a világon?
Igen! Hatalmas a kereslet az utóbbi időben a vegán termékekre és több felmérés szerint is megállíthatatlanul növekszik a veganizmus minden fejlett országban. 

A vegán sajtpiac 4 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát.

VEGAN 2017 - THE FILM

 

---

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

süti beállítások módosítása