Miből készülhet a vegán sajt?

vegan-cheese-e1516696707777-1280x640.jpg

Az elmúlt évek során a vegán termékek választéka egyre nagyobb lett az áruházakban, így a legfőbb élelmiszeráruláncoknál az ínycsiklandó vegán sajtok kínálata is szélesebb lett. A vegán sajtot többféleképpen árulhatják; reszelve, szeletekben vagy mutatós sajtkerékként, továbbá különböző növényi alapú hozzávalókból készülhetnek.

6 alapanyag, amiből növényi sajt készíthető:

 

1. KESUDIÓ

cashew-cheese.png

Vegán sajtkészítéshez gyakran többféle magot is használnak, azonban mindegyik közül a kesu a legsokoldalúbb. Elképesztően krémes állaga miatt könnyen többféle vegán sajttá alakítható. Magyarországra még nem érkeztek meg a legnépszerűbb sajtmárkák - de azért bőven van választék -, Amerikában viszont nagyon népszerű a Miyoko’s Kitchen és Treeline márka.

 

2. TÁPIÓKA

daiya-cheddar.png

A keményítők kiváló alapot nyújtanak a vegán sajtok számára, a legrégibb alapanyagok közé sorolható, hiszen lehetővé teszik a növényi sajt olvadását és nyújtását. A legnépszerűbb márkák közé tartozik a Daiya növényi alapú brand, amely az olyan úttörő vegán sajttermékekről ismert, amelyek reszelt és szeletelt formában is kaphatók, továbbá sajttortákat is forgalmaz.

 

3. KÓKUSZ

coconut-cheese.jpg

A kókuszolaj azt az ismerős zsírosságot kölcsönzi a vegán sajtoknak, amely az embereket a tejből készült versenytársára emlékezteti. Gyakran elkeverik tofuval vagy burgonyakeményítővel. A kókusz kiválóan alkalmas kényeztető növényi alapú sajtok készítésére, főleg akkor célszerű alkalmazni, ha krémes állagot szeretnénk elérni. Próbáljátok ki a vegán sajtszeleteket- és tömböket a hazánkban is elérhető Violife márkáktól.

4. TOFU

tofu-cheese.jpg

Egy régi, de nagyszerű alapanyag. A tofu valószínűleg az emberek által ismert legsokszínűbben felhasználható hozzávaló. A megfelelő összetevőkkel kiegészítve remek alternatívát nyújt sajtok és más tejhelyettesítők számára.

5. MANDULA

almond-cheese.png

Annak ellenére, hogy a mandula nem olyan krémes állagú mint a kesudió, mégis kiválóan alkalmas ricotta és krémsajtok készítésére. Ennek fényében nem meglepő, hogy Kite Hill - aki termékeit kizárólag a Whole Foods Market boltjaiban árulja Amerika szerte- ezeket a csodálatos magvakat használja fel arra, hogy egy sor kézműves vegán sajtot készítsen belőlük.

6. ÉTKEZÉSI ÉLESZTŐ

nooch.jpg

A vegánok világszerte melegen ajánlják; az étkezési élesztő egy olyan vegán alapanyag, amelyet muszáj kipróbálni. A lenyűgöző vegán parmezántól kezdve a tejtermék-mentes sajtos nacho mártásig minden elkészíthető belőle.

---

Ha valódi állatbarát vagy, ne támogasd a tejtermékeket!

A tejiparban folyamatos bántalmazás, szexuális erőszak és állatkínzás áldozatai lesznek a rendkívül érzelmes és intelligens tehenek és borjaik.

Nézd meg magad:

Ha megoldást keresel...

Tudasd ismerőseiddel, hogy fejleszted magad! 
Oszd meg velük ezt a cikket az alábbi gombra kattintva:

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

A cikk írója:

Földes Eszter,
Blogger