Véget vetnél a globális éhezésnek? Itt a megoldás!

our-organisation-action-against-hunger.jpg

A Lancaster Egyetem egy friss tanulmányában leleplezi, hogy már elegendő gabonát termesztünk a világon ahhoz, hogy a jelenlegi emberi populációt ellássuk, sőt a 2050-re becsült populáció táplálására is elegendő lenne. Ehhez azonban a világnak teljesen növényi étrendre kell váltania.

A cikk szerint:

“Már a jelenlegi globális élelmiszertermelés is elegendő ahhoz, hogy megfeleljen az emberi táplálkozási szükségleteknek 2050-ben, feltéve, hogy azt radikális társadalmi alkalmazkodás, együttműködés követi."

A jelenlegi terméshozammal rengeteg egészséges táplálékot tudnánk biztosítani, beleértve azt a 9,7 milliárd embert is, akik várhatóan lakni fogják a bolygót 30 év múlva.

A cikk kihangsúlyozza:

A hús- és tejipar együttesen, a világon megtermelt - emberi fogyasztásra is alkalmas - növények 34%-át az állatokkal eteti meg, ami jegyezzük meg, globálisan nézve az emberi táplálék biztosítása szempontjából igencsak eredménytelen és haszontalan.

Ez azonban nem az első olyan tanulmány, amely arra következtet, hogy egy növényi étrendet folytató világ képes lenne a bolygónk növekvő népességét eltartani. Az idén közzétett Los Angeles Times elemzése szerint az összes amerikait - 327 millió embert -, sőt azon felül még 390 millió embert tudnánk táplálni, szimplán azzal, hogy teljes értékű növényi étrenden élünk.

A tudósok kimutatták, hogy ha az állati eredetű termékek előállításához szükséges földet, tápértékileg egyenértékű “burgonya, földimogyoró, szójabab és más ehető növények" termesztéséhez használnánk, akkor a világon rendelkezésre álló élelmiszer mennyisége 120%-al emelkedne.

Ha az emberek leállnának a termesztett növények állatokkal való megetetésével -akik végül a hús vagy tejipar áldozataként végeznek -, akkor véget vethetnénk a világon létező éhségnek.

Egy 2015-ös Reuters cikkben arról számolnak be, hogy az ENSZ tisztviselői úgy vélik, hogy a növényi alapú étrendre való átállás csökkenthetné az emberi éhezést. A cikkböl idézve;

“Napjainkban a világ termőföldjének felét, állattenyésztéshez használják, ami sokkal kevésbé hatékony az emberek etetésére, mint a közvetlen emberi fogyasztásra szánt gabona, gyümölcs és zöldség előállítása. Arról nem is beszélve, hogy az állattenyésztés és ami vele jár, sokkal ártalmasabb a környezetre."

Az állatok élelmezésünkre való tenyésztése (beleértve a legeltetésre és a takarmánynövények termesztésére szolgáló földet) jelenleg a bolygó földterületének több, mint egyharmadát használja fel. Na most képzeljük el, ha ugyanezt a földterületet, tápanyagdús, ehető növények termesztésére használnánk fel! Egyszerűen megfogalmazva, nemcsak az évente megölt állatok milliárdjait tudnánk megkímélni a felesleges lemészárlástól, de a 815 millió éhező emberen is tudnánk segíteni.

Azok a tehenek, sertések, csirkék és halak, akik levágásra és elfogyasztásra vannak tenyésztve, már tartásuk során is elképzelhetetlen kegyetlenségnek vannak kitéve: szűk, koszos ketrecekbe vannak zárva, a sérülések, fertőzések mindennaposak. Legtöbbjük úgy hagyja el az életnek nem nevezhető földi létüket, hogy még valódi napfényt sem láttak. Ehelyett azonban erőszakkal, akaratuk ellenére, saját vérükben elesetten fetrengve végeztetjük és végezzük ki őket - mindössze pár pótolható ízért.

Borzasztóan hangzik, igaz?

Azonban van megoldás. Ha vegán leszel, segíthetsz véget vetni a globális éhezésnek és megkímélheted az állatokat egy életen át tartó szenvedéstől.

Mire vársz még? Segítünk egy részletes és teljesen ingyenes útmutatóban!

Ha pedig másoktól kérdeznél, csatlakozz a csoportunkhoz!

Tudasd ismerőseiddel, hogy fejleszted magad!
Oszd meg velük ezt a cikket az alábbi gombra kattintva:

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

 

A cikk írója:

Dorie Lazi,
Blogger, jógaoktató
Instagram