10 vegán világsztár, aki támogatja a melegjogokat

ekpktkqturbxy83mjcwntgxztixzgrhn2e4yja0zte4odhinmiwnje0ni5qcgvnkzmczqmmaa.jpg

Hogyan beszélhetnénk egyenlőségről más állatok körében, ha a saját fajunkon belül is elítéljük a másságot?

Világszerte rengeteg ember áll ki ma már a homoszexuálisok egyenlőségéért, hogy ők is boldogan, szabadon és megvetés nélkül élhessék életüket. Nem ezt támogatjuk mi is, vegánok?

10 vegán világsztár, aki szintén támogatja a melegjogokat:

 

1. Ricky Martin

8722021613_5621b7d55a_b.jpg

Ricky köztudottan növényi étrenden él, amelyre egészsége megőrzése érdekében váltott. A nyíltan meleg pop-legenda 2013 óta él így, és imádja a kegyetlenségmentes életmódot.

"Kiválóan érzem magam növényi étrenden!"

2. Alan Cumming

alancummingsept2013tiff.jpg

A népszerű színész mindig is szókimondó volt, legyen szó bármilyen témáról. Az állati eredetű termékekről egyszer azt mondta:

"A rothadó tetemek nem valóak a testembe ... egészségügyileg a hús félelmetes."

A nyíltan meleg Alan ugyanakkor dolgozott több LGBTQ szervezettel, és régóta szidja Trump anti-LGBTQ politikáját is.

3. Ruby Rose

ruby_rose_2012.jpg

Tavaly áprilisban az 'Orange is The New Black' sztárja Twitteren kérte 1.3 millió követőjét, hogy harcoljanak együtt a klímaváltozás ellen azzal, hogy növényi étrendre váltanak, vagy legalább vegetáriánusok legyenek. Ruby nem mondott butaságot, ugyanis nincs olyan, hogy 'nem-vegán környezetvédő'. A döntéseinknek komoly következményei vannak minden téren.

4. Bella Thorne

800px-bella_thorne_march_18_2014_cropped.jpg

Bella Thorne nem fél kimondani az igazságot. Az Instagramra posztolt vegán pizzától, a cuki, de nagyon fontos üzenettel bíró Twitter mémekig, a nyíltan biszexuális színésznő minden lehetőséget kihasznál, hogy felnyissa az emberek szemét: az állatok nem értünk vannak itt, hanem velünk.

5. Arianna Grande

gettyimages-966939360-1529060920.jpg

A 24 éves popsztár, aki nyíltan támogatja a melegjogokat és az állatok védelmét, azt állítja:

"Úgy gondolom, ha egy teljes értékű és egészséges növényi étrenden élsz, az meghosszabbítja az életed és boldogabb emberré tesz."

6. Simon Amstell

simonamstell_sitting-thinking-with-mic_2013_credit-carol-rosegg.jpg

Az angol származású komikus, forgatókönyvíró, rendező és színész szerint a melegeknek is egyenlő bánásmódot és jogokat kellene adni. Simon ráadásul vegán, és nemrégiben kiadta a Carnage című filmjét, amiben 2067-et írunk, és már senki nem fogyaszt többé húst.

7. Portia Di Rossi

15304178255_04f24d049d_b_1.jpg

A modell és színésznő, Portia Di Rossi és felesége, a híres humorista és műsorvezető Ellen DeGeneres mindketten lelkes vegán állatjogi aktivisták.

8. Ellie Goulding

16403152338_7dcdba74a3_b-2.jpg

Ellie Goulding, az angol énekes és dalszerző szenvedélyesen védi a bolygót és az állatokat.

Nemrég egy The Cut által készített interjúban az énekes azt mondta, hogy már hat éve vegetáriánus, és ebben az évben (2017) teljesen vegán lett, ami nem csak az étrendet jelenti, hanem a szépségápolástól kezdve a ruházkodáson át egészen a szórakozási formákig. Hozzátette, hogy miután megtudta, honnan jön a hús (főleg a halak) nem tudta tovább támogatni a kegyetlenséget.

Ellie ugyanakkor amellett, hogy védi és szereti a bolygót és az állatokat, egyetért az LGBTQ mozgalommal is. Egy 2016-os észak-karolinai előadás során, röviddel azután, hogy az állam egy LGBTQ elleni törvényt vezetett be, Ellie egy meglepetéssel készült. 

9. Liam Hemsworth

liam_hemsworth_sdcc_2015_file.jpg

Liam és Miley Cyrus talán az egyik legkedveltebb sztárpár vegán körökben, ugyanis mindketten lelkes és örök állatjogi aktivisták. Ráadásul Liam "megfertőzte" bátyját a szeretettel, ugyanis Chris Hemsworth, akit a Marvel filmek Thorjaként ismerünk, idén vegán lett. Micsoda csapat!

Liam néhány éve azt nyilatkozta a Men's Fitnessnek, hogy:

"Miután elég információt gyűjtöttem az állatokkal való méltatlan bánásmódról, nem tudtam tovább húst enni. Minél többet tudtam, annál nehezebb és nehezebb volt."

Miley és Liam szintén támogatják az egyenlőséget, hiszen állatjogok nincsenek emberjogok nélkül (vica-versa), ezért nyíltan kiállnak a melegek jogaiért, hogy házasodhassanak és gyermeket vállalhassanak a világ minden országában.

10. Xavier Dolan

xavier_dolan_cannes_2016.jpg

Xavier Dolan, a kanadai színész, rendező, forgatókönyvíró, szerkesztő és jelmeztervező mindig szókimondó, ha valamiben szenvedélyesen hisz és szívvel-lélekkel csinálja. Xavier gyakran felhívja a figyelmet az LGBTQ problémákra, miszerint még mindig sokan elítélik a homoszexuálisokat ismeretlenül is. Szerinte ez helytelen és tudatlanságra vall.

Emellett nemrégiben posztolt a Twitterére egy nagyon érdekes új tanulmányt, amelyben a nagyipari állattartás környezetre gyakorolt negatív hatásait elemezték szakemberek - és az eredmény egyértelműen sokkoló volt mindenki számára.

Ha hiszel az egyenlő bánásmódban, ne ítélkezz mások felett és ne általánosíts néhány rossz példa alapján.

Vedd figyelembe, hogy mindenki boldogan szeretne élni - az emberek és más állatok is.

---

Ma a non-humán állatok a világ legnagyobb áldozatai.

A történelem legnagyobb szenvedése a szemünk előtt zajlik, csak nem nézünk oda

Ideje felismernünk, hogy az állatok ipari léptékű tenyésztése nem csak ökológiai és etikai, hanem egyenesen politikai probléma. Nézzük meg röviden, hogy miért.

Segíts rajtuk azzal, hogy vegán leszel!

 

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!