10 tény, ami segít emlékezni, hogy miért is lettél vegán

piglamb-reddit.jpg

A veganizmus egyszerűen csodálatos! Mindenki egyénként változtathatja meg a világot, függetlenül társadalmi státusztól, pénzügyi helyzettől, bőrszíntől, vallástól, szexuális irányultságtól, hovatartozástól, vagy bármi mástól.

És habár az életmód rengeteg pozitívummal jár, idővel minden tevékenység iránti lelkesedés csökken. Ezért ez a cikk abban segít, hogy emlékezz, miért is döntöttél jól, amikor vegán lettél. - vagy ha még nem tetted meg, most itt az ideje!

Remélhetőleg már tudod, hogy nem kell húst, tejtermékeket vagy tojást enned ahhoz, hogy egészséges legyél és jókat ehess, hiszen 2018-ban mindenre találsz alternatívát, még Magyarországon is. 

Lássuk, miért lettél vegán:

1. Empátia & állatok tisztelete

calf-brown-reddish-small_1.jpg

Rengetegen számoltak be arról, hogy amikor átváltottak vegán életmódra, sokkal közelebb kerültek az állatokhoz és a természethez. Végre felelősséggel és tisztelettel tekintettek a körülöttük lévő világra. Felismerték, hogy eddig eltakarták a szemük elől a hazugságot, és hamis illúzióban ringatták őket az állatok sorsáról, a globális felmelegedésről, a globális éhezésről, a környezetpusztításról és még sok másról.

Mind azt hittük, hogy nincs megoldás, hogy mindenről csak a kormányok és a vállalatok tehetnek. - aztán hirtelen kiderült: mi magunk is, ha állatokat fogyasztunk. Habár ez egyrészt stresszt okozhat és agressziót válthat ki, hiszen átverve érzi magát mindenki, mégis megszabadíthat rengeteg szorongástól.

Az állatokkal tárgyként bánnak, ami 2018-ban már teljesen szükségtelen, sőt, abszurd!

Sokszor a tehenek vérfürdőben élik meg utolsó másodperceiket.

A hím csibéket élve bedarálják (itthon elgázosítják).

Az állatokat zsúfolt helyekre passzírozzák egész életükre:

confinment22_1.gif

Gyakran dobálják, bántalmazzák, ölik meg puszta kézzel őket:

thumping_1.gif

Vagy éppen erőszakkal tömik beléjük az ételt, hogy hízzanak:

foie-gras_1.gif

Ez még a középkorhoz sem mérhető brutális agresszió és kegyetlen bánásmód.

Légy nagyon büszke arra, hogy te már megértetted: Az állatok nem értünk vannak itt, hanem velünk.

2. A hústermelés hozzájárul a globális éhezéshez
meat-isle.jpg

Az éhezés és a hatalmas hústermelés szoros kapcsolatban vannak egymással. A McGill Egyetem és a Minnesota Egyetem egy 2012-es tanulmánya szerint elegendő mennyiségű és minőségű gabonát tudnánk termelni az egész világ táplálására, de a hús iránti hatalmas igényünk miatt úgy döntünk, hogy ezt a mennyiséget inkább az állatokkal etetjük meg, hogy legyen hús.

Gondold végig: Ez totális pazarlás. Nem csinálunk mást, minthogy végigvezetjük egy másik élőlény testében az ételünket, ami azután (húsként) hozzánk kerül. Ebben semmi racionalitás nincs. Főleg, hogy ehhez minimum 15x több víz és terület kell, és 13%-kal több fosszilis anyagot bocsátunk ki, valamint rengeteg CO2-t és metánt.

2012-ben az Amerikai Egyesült Államokban előállított zabból 95%-ot, kukoricából pedig 80%-ot a tenyésztett állatoknak adtak, hogy hízzanak és húsáru legyen belőlük. Ez teljesen felesleges!

2015-ben több mint 6 millió amerikai háztartás számolt be a rendkívül alacsony élelmiszerbiztonságról. 

Csak az Egyesült Államok képes lenne egymaga plusz 800 millió embert ellátni étellel, derült ki egy 1997-es tanulmányból. De ezt a mennyiséget állatokkal etetik meg...

2. Nem csak a kutyák/macskák éreznek

 

Az Emory Egyetem kutatóinak 2015-es tanulmánya szerint a malacok okosabbak, mint a kutyák, és képesek megoldani különböző problémákat, akárcsak a csimpánzok. Köszönhetően kiváló hosszú távú memóriájuknak, bizonyos játékokban és feladatokban is kiválóan teljesítenek.

A malacok szeretik a játékot és a harcot, mint a kutyák, és képesek tanulni egymástól. Még azt is kimutatták, hogy empátiát is éreznek más élőlények iránt, és képesek megérteni bizonyos szinten az embert, ráadásul jobban, mint egy kutya.

IQ tesztek azt mutatják, hogy a sertések okosabbak, mint egy 3 éves gyermek

Mindezek ellenére egy átlagos amerikai ember 27 malacot eszik meg élete során

Légy rá büszke, hogy te már nem járulsz hozzá okos és kedves élőlények megöléséhez!

3. Az állattenyésztés évente több milliárd liter vizet igényel
field-of-crops.jpg

Az állattenyésztés a felelős a világ édesvíz fogyasztásának kétharmadáért.

1 kg marhahús előállításához ~8000 liter, egy adag tojáshoz ~2800 liter és 4 liter tehéntejhez 3900 liter víz szükséges. Egy egyre szárazabb, felmelegedő bolygón ez több mint pazarlás.

4. Az állattartó ipar kihasználja a nőket

Ha fontos számodra a női egyenjogúság, akkor jobb ha megtudod vagy visszaemlékszel, hogy a nagyipari állattartók mennyire nincsenek tekintettel a nőkre.

A hús-, tej- és tojáságazat a nők kihasználásából él. A születendő kisborjút elveszik az anyjuktól, a hím kiscsibéket bedarálják vagy elgázosítják azonnal, a hím borjút azonnal viszik levágni, stb. Az állatok is képesek családokat alkotni, és az anyák ugyanúgy kötődnek gyermekeikhez, akárcsak mi, emberek. Ezért ez nem csak fizikai, hanem lelki terror is számukra. Ne támogasd ezt, van más lehetőség:

Ha nem vagy még vegán, próbáld ki a növényi tejeket, ugyanolyan ízűek, csak nincsenek benne hormonok, genny, baktériumok és mentes minden állati kínzástól: 

Növényi tejek, amiket ajánlok:

 • Mandulatej
 • Szójatej
 • Rizstej
 • Kókusztej
 • Zabtej
 • Kendermagtej
 • Mogyorótej
 • Kesudiótej
 • Máktej
 • Diótej
 • Tönkölybúzatej
 • Borsótej

best-and-worst-milk-for-heart-health-01-722x406.jpg

5.  Sok hús=gyakori, halálos betegségek


2013-ban a CDC arról számolt be, hogy a legtöbb országban, ahol hatalmas a húsfeldolgozás, az antibiotikumok körülbelül 75-80%-át az állatok kapják - leginkább a természetellenes növekedési ráták növelésére és a betegségek terjedésének megakadályozására.

A CDC becslése szerint évente kétmillió antibiotikum-rezisztens baktérium fertőzés következik be. 

A Center for Science in the Public továbbá azt is megerősítette hogy ezeknek a fertőzéseknek 22%-a kapcsolódik az élelmiszerekhez.

Az elmúlt évben itthon is rendszeresen találtak beteg, megkínzott állatokat és romlott, penészes húsokat.

3,2 tonna hústerméket vont ki a forgalomból a Nébih

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán

Ellenőrzés egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben

4 tonna húsipari termék ártalmatlanítását rendelte el a NÉBIH Somogyban

Megsemmisíttetés helyett takarmányként árulta a kivéreztetett nyulakat egy fővárosi cég

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a feldolgozott húsok egyértelműek kapcsolatban állnak az egyre növekvő rákos megbetegedések számával.

Eközben a növényi étrend egészséges.

És nemrég a Pécsi Tudományegyetem is publikált egy magyar nyelvű tanulmányt erről.

Ha vegán vagy, megóvtad a tested a férgektől, magas koleszterintől, rossz minőségű "ételektől" és az állatokat is megvédted a szenvedéstől, haláltól.
Még egy ok, hogy büszke legyél az életmódodra! 

Ha még nem vagy vegán, kezdd el most!

A nagy vegán útmutató - minden, amit kezdő vegánként tudnod kell

Ez az írás nem fog meggyőzni róla, hogy vegánná válj - ez azoknak szól, akiket az elméletnél már jobban érdekel egy kis gyakorlati tanácsadás. Nincs általános recept az életmódváltásra, de saját és mások tapasztalatait figyelembe véve összeszedtünk 6 lépést, amit követve megkönnyebbülhet ez a...

6. A teheneknek erős érzelmeik vannak

Bárki, aki eltöltött már egy kis időt tehenekkel, az tudja, hogy milyen érzékeny állatok.

A tudomány is alátámasztja ezt, miután 2011-ben megtudtuk, hogy a tehenek képesek a csordán belül barátságot kötni társaikkal, és eldönteni, ki az aki szimpatikus neki, és ki az aki kevésbé.

A "Tehenek pszichológiája" című kiadvány rengeteg, eddig ismeretlen tényt tár fel a tehenek érzéseiről, gondolkodásáról és magas intelligenciájáról.

Képesek az optimizmusra és a pesszimizmusra egyaránt, és egy-egy rossz esemény érzelmileg nagyon megterhelő lehet nekik, akárcsak egy érzékeny embernek.

Illetve érzik, látják és tudják, ha egy ember rossz szándékkal közelít feléjük vagy kölykeik felé. Milyen kár, hogy az állattartó telepeken kizárólag rossz szándékkal közelednek feléjük...

7. 30 éven belül eltűnhetnek a halak

fish-288988_1280.jpg

Ez nem vicc. A mértéktelen, pusztító halászat miatt a kihalás veszélye fenyegeti a halpopulációt is.

Minél többet megtudsz arról, hogy az ipar miként járul hozzá az óceán halott zónáihoz és a fajok eltűnéséhez, annál biztosabb lehetsz abban, hogy jól döntöttél, hogy nem támogatod többé ezt az embertelenséget.

A Föld óceánjai több mint egymillió fajnak adnak otthont. Az óceánok az emberi szén-dioxid kibocsátás egyharmadát felszívják, miközben az oxigénünk 50%-át neki köszönhetjük. Tehát nagy szükség van az óceánokra.

De a kutatások azt jósolják, hogy a radikális halászat teljesen tönkreteszik az óceánok élővilágát és több százezer pusztulhat ki, köztük azok a halak is, amiket fogyaszt az ember. Pedig nem kellene fogyasztania...

A halak is intelligens lényeg a maguk szintjén. És egyébként sem embernek való, amiket tartalmaznak.

8. Történelmi hírességek is mind állatvédők voltak

rosaparks_1.jpg

A történelem legismertebb tudósai, emberjogi aktivistái és filozófusai szinte mind vegetáriánusok voltak

Szoros kapcsolat van a szabadságért való küzdelem, a nők jogaiért való küzdelem, a rasszok egyenlőségéért folyó küzdelem, az emberjogi küzdelem és az állatok szabadságáért folyó küzdelem között. Ne feledjük: minden öntudattal és érzelmekkel rendelkező élőlény élni szeretne. Mi pedig hagyhatjuk élni őket, mindössze más termékeket kell levenni a polcról. 

Légy büszke rá, hogy mertél cselekedni, és lemondtál az állati eredetű termékekről.
Így teljesen hiteles ember vagy, hiszen azt teszed, amit gondolsz. Nem csak beszélsz, hanem megváltoztatod a világot. Brávó!

9. A csirkék is érzelmes, bújós állatok

Mielőtt az emberek vegánok lesznek, a legtöbben azt hiszik, hogy a csirke egy buta madár, aki nem képes sok mindenre, csak kapirgálni és fura fejmozgással totyogni. Na jó, valószínűleg csak én hittem ezt régen. Sad story. :/

Soha nem gondoltam, hogy mennyire érzelmes és kedves állatok, akiket ugyanúgy lehet szeretni, mint bármelyik más "társállatot". Azt sem tudtam, hogy rengeteg modern kutatás mutatta ki, hogy a csirke tényleg egy igazán intelligens és érzelmes élőlény.

A Science Daily tavaly bebizonyította, hogy a csirkék képesek az empátiára, az anyák pedig képesek tanítani a gyermekeiket különböző viselkedési formákra. Mindezek mellett egyébként hierarchikus rendszerben élnek, akárcsak mi. Így teljességgel kizárható, hogy buta és értéktelen állatok lennének.

Ráadásul őket vagy a tojásaikat megenni nem csak állathasználat és kizsákmányolás, de még egészségtelen is.

A magas koleszterinszint egyik fő forrása a csirkehús. 

Napi 1 tojás pedig ugyanolyan káros, mintha napi 5 cigarettát szívnál el.

10. Finom, egészséges és minőségi ételek

25009955_1896242094021256_804571550635261952_n.jpg

Ki akarna még mindig 300 forintos, szinte mérgező hamburgert enni, amikor olyan alternatívákat kínálnak még itthon is, ami egyszerre egészséges, finom, tápláló és még jobb is, mint húsos "társai"?

Több tucat vegán hely van itthon is, ahol régi és új ízeket is kóstolhatsz egyaránt, kegyetlenségmentes formában.

Próbáld ki idén azokat a helyeket, ahol még nem voltál:

Vegetáriánus és vegán éttermek

Nyers vegán éttermek

Vegán cukrászda / sütik

Növényi tejes kávézók

Vegán ételrendelés

---

Nem kérdés, hogy a vegánná válás rendkívül jó hatással van az egészségünkre, a Földre és legfőképp az állatokra.

 Ha már vegán vagy, légy rá nagyon büszke, és ne veszítsd szem elől a célt: egy jobb, békésebb világot.

Ha még nem vagy vegán, kezdd el most!

 

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)