Az év, amikor a veganizmus olyan népszerű lett, mint még soha

d46d353b3d436fb1a2421e547406b258.jpg

A veganizmus nem egy új trend, hanem egy elfeledett igazság újjászületése.

A vegánokról már évek óta az a tévhit él a köztudat fejében, hogy hippi, lázadó, elmeháborodott, természet és állatvédő fanatikusok, akik a testüket meggyötörve, sápadtan, gyengén vegetál különböző bogyókon, magokon és zöldségeken (amik még mindig nem éreznek, csak mondom!). Pedig ez nincs így, és soha nem is volt...

...egészen 2017-ig, amikor a világ megismerte a közösségi médián keresztül az igazságot.

Évről-évre rohamosan növekszik a tudatos életmód iránti kereslet, de aki igazán mélyre akar hatolni (főleg egészségügyi és környezetvédelmi szempontból) az végül a növényi étrendnél fog kikötni, ami messze nem tökéletes, de a leghatékonyabb módja a globális felmelegedés csökkentésének vagy az egészségünk megőrzésének/javításának.

Ráadásul a vegetarianizmus (amit akár tekinthetünk az első lépcsőfoknak a vegánság felé) már korábban is jelen volt a világban, és a világ legnagyobb koponyái közül rengetegen voltak vegetáriánusok az állatok iránti tiszteletük jeléül és saját egészségük érdekében.

De mik történtek 2017-ben, amelyek hozzájárultak, hogy a veganizmus végre népszerűbb és elfogadottabb legyen?

Influencerek

Először is, nagyon fontos szerepet játszanak a valóság megismertetésében az influencerek, akik több ezer vagy millió emberhez juttathatnak el képeket, videókat vagy gondolatokat. A vegánok között rengetegen vannak, akik YouTube csatornával, bloggal (hehe, épp egy ilyenen vagy), Instagrammal vagy más közösségi oldallal rendelkeznek, ahol recepteket, ötleteket és inspirációt osztanak meg a többi vegánnal, vagy a témára nyitott érdeklődőkkel.

_98072588_monami.jpg

Az egyik ilyen (a több tízezer közül) Monami Frost, aki színes egyéniségével, gyönyörű családjával és vegán életmódjával sokakat biztat egy hasonlóan tudatos és különleges életre. 

Mindig is meg akartam mutatni, hogy én is ugyanolyan vagyok, mint mindenki más. Csak egy fiatal anya vagyok, aki imád tetoválni, szereti a családját, szereti a vegán életmódját, és mindenkivel meg szeretné osztani ezt.

Párja és kislánya is vegánok, és imádják.

_99311553_monamifood2_1.jpg

Monaminak 1,4 millió követője van Instagramon, és több mint 570 000 feliratkozója YouTubeon. A legnépszerűbb veganizmusról szóló videója az, amikor lánya, Gabriela elmeséli, hogy mit eszik egy nap vegánként.  Ez a videó majdnem 1.5 millió megtekintésnél jár.

Monami egyébként Lettországban született és élt, de 16 évesen átköltözött Liverpoolba, és az utóbbi évek második felében a Tubular a második legbefolyásosabb vegán tartalomgyártónak nevezte.

Naponta több száz embertől kap visszajelzést, hogy inspirálta őket a vegán életmódra. - és még sok másra.

Ez hihetetlen számomra, hogy egyszerre segítek valakinek megváltoztatni az életmódját, és közben állatok ezreit mentem meg.

- mondja.

_99295925_monami.jpg

De ez itthon sincs másképp, hiszen hazánkban is nagyon sok fiatal készít vlogokat a vegán életmód előnyeiről és segít a fejlődésben, hogy mindenki elegendő információhoz jusson.

Almási Petra, aki a Csir Kevin blogon is rendszeresen ír cikkeket, saját YouTube csatornával is rendelkezik, ahol mesél a cukorbetegségéről, minimalizmusról, a fiatalok vegánná válásáról vagy épp a saját történetéről.

petra03-768x576.jpg

Vegánban az erő

A veganizmus ugyan csak az állatokról szól, de szerencsére pozitív hatással van a környezetre és az egészségre is. Ezért egyre többen kapcsolják össze az egészséges táplálkozással. Habár a növényi étrend és a vegán életmód nem ugyanaz, csodálatos, ha valaki elhagyja az állati eredetű ételeket. 

Egyre több sportoló dönt így, hogy kihozhassa magából a a maximumot:

beans_1.jpg

Hazánkban a vegán életmód és a testépítés egyik népszerű képviselője Váli Tamás, nemzetközi végzettséggel rendelkező vegetáriánus és vegán táplálkozási tanácsadó és személyi edző, akinek idén több interjúja is megjelent a hazai sajtóban.

Az állati fehérje, az állati zsír, a koleszterin, a hormonok és a rosthiány mind problémát jelentenek, ráadásul sok esetben további hormonokat adnak az állatoknak, melyek így a mi szervezetünkbe kerülnek a fogyasztásuk által, ahogy gyakorlatilag minden biológiailag felhalmozó méreganyag is, amit az állat élete során megevett.

- állítja Tamás a Funzine cikkében.

Az állati fehérjével az az egyik legnagyobb baj, hogy nagyon hasonlít a mi fehérjéinkre: ugyanazok az aminosavak alkotják, mint a mi fehérjéinket, csak valamelyest eltérnek a kapcsolódás sorrendjében. Amikor emésztjük, azaz lebontjuk ezeket, sok esetben képes a még teljesen le nem bomlott fehérje átszökni a bélfalon, és így a véráramba jutni. A test ezt betolakodónak regisztrálja, akárcsak egy vírust, és antitesteket kezd el gyártani. Ezek az antitestek azonban a testünkben található egyéb ilyen fehérjéket is képesek megtámadni. Főleg a tejfehérjénél figyelhető ez meg, a kazeinnál, ami nagyon hasonlít a hasnyálmirigyben található béta-sejteket alkotó fehérjékre. Ezek állítják elő az inzulint, és sérülésük esetén egyes típusú cukorbetegség alakulhat ki (a sérülés mértékétől függően).

De a Life.hu is készített egy érdekes cikket a magyar testépítőről.

De nem ő az egyetlen, aki elhagyta az állati eredetű ételeket. YouTuberek ezrei mutatják be edzésterveiket, étrendjüket és kalandjaikat, hogy hogyan lehet hatékonyan edzeni és egészségesen élni növényi étrenden, és hogy mik a tapasztalataik ezzel kapcsolatban. - mindezt finom kajákkal és részletes videókban.

24177570_1532416130183403_3404595149332807680_n.jpg

Jon Venus, aki 110.000 követővel rendelkezik Instagramon, és 282.000 feliratkozóval YouTubeon, rendszeresen bemutatja ételeit, eredményeit és készít közös videókat pl. Nimai Delgadoval, aki szintén egy igazi vegán muszklimanus. Sokat tanulhat tőlük az, aki izmokat akar építeni, hiszen videóikban és posztjaikban rendszeresen adnak részletes tippeket az izomépítéshez.

Mainstream média

A The Vegan Society szerint nagyon jó hatással van az online kommunikáció az "offline" világra is. Plakátok, TV-s reklámok, TV műsorok tucatjai jelentek meg idén, amire korábban nem volt példa. Rengeteg helyen jelent meg a való világban és a mainstream médiában a vegán kifejezés és annak hosszabb elemzése több szempontból.

Az Ipsos Mori által végzett 2016-os kutatás szerint pl. az Egyesült Királyságban megháromszorozódott a vegánok száma egyetlen év alatt.

A vegánok közel fele (42%) volt a 15-34 éves korosztályban, szemben a 65 év felettiekkel, akik mindössze 14%-ot tesznek ki a felmérés szerint. Tehát jól látható, hogy a veganizmus főleg az új generációt érinti, ami azt jelenti, hogy tovább fog növekedni ez a szokás, a következő generációk már vegánok lesznek, átalakulnak az étkezési szokások és talán x évtized, évszázadon belül az állatokat nem fogjuk többé kihasználni. 

_99295929_gettyimages-71789153.jpg

Felmérést készítettünk, ahol megkérdeztük az embereket a veganizmusról és a vegánokról, és azt vettük észre, hogy a nem-vegánok gyakran pozitívan beszéltek a témáról és csodálták a vegánok kitartását és elhivatottságát a téma iránt.

- mondja Samantha Calvert, a The Vegan Society munkatársa.

20 vagy 30 évvel ezelőtt ilyet el sem tudtunk képzelni, egyenesen hülyének és őrültnek nevezték azt, aki nem evett állati eredetű ételeket.

"Túl messzire mennek", ez lett volna a többség kifejezése minden bizonnyal.

Most viszont olyan emberek csoportja vagyunk, akikről az emberek többsége csodálattal beszél, aminek nagyon jó a része lenni, és ez mindenképp egy hatalmas kulturális változás

_99295928_mileyvegan.jpg

Samantha úgy véli, hogy olyan hírességek - mint Beyoncé, Jay Z, Lewis Hamilton, Ne-Yo és a többiek - akik vegánok, segítenek megindítani az elfogadást és a változást, hiszen sok emberre hatással vannak.

_99317195_gettyimages-79730976.jpg

Natalie Portman is lelkes vegán már évek óta. Felszólalt az állatokért egy díjátadón, vegán filmen dolgozik, többször is említette a pozitív hatásait, és vegán cipőmárkákat támogat.

A fiatalok tisztában vannak a környezeti kérdésekkel, és ezért változtatják meg egyre többen az életmódjukat. Azt hiszem, az emberek egyre inkább rájönnek, hogy sok minden miatt érdemes vegánnak lenni.

A veganizmus, mint újévi fogadalom

_99243067_veganuaryambassadors_1.jpg

2014 óta népszerű a Veganuary, amihez akkor még csak 3300 ember csatlakozott, ami 2017 januárjára 59.500 lett, idén pedig már 130.000-nél jár!

Csatlakozz Te is a programhoz, legyen 2018-as januárod vegán hónap: http://veganuary.com/register/

Az ötletet Jane Land és Matthew Glover fejéből pattant ki 2013 őszén, miközben arról beszélgettek, hogy vajon hogyan lehetne egy Movemberhez hasonló kampányt létrehozni, ami az állatokon segít. 

És így születtek meg a Pindúr Pandúrok Veganuary programok, receptek és tápanyagokról szóló segítségek.

_99319865_breakfastburritoveganuarywickedhealthy3-379.jpg

Meglepő módon a Veganuary felmérései alapján az emberek többsége a program végén vegánok maradnak, még csak nem is vegetáriánusra váltanak vissza. Rájönnek, mennyire egyszerű is az egész.

A 2017-es regisztrált 59.500 ember közül 44% húsevő, 38% vegetáriánus és 18% peszkatáriánus volt.

A hónap végén 77% azt mondta, hogy kizárólag vegán ételeket ettek januárban, és 67% vegán marad.

_99319864_aubergineparmveganuarywickedhealthy2-3411.jpg

Tudjuk, hogy az emberek, akik egy hónapon át megváltoztatják az étrendjüket, könnyebben váltanak át véglegesen.

- mondja Matthew.

Úgy tűnt, hogy Január logikus választás számunkra, hiszen ilyenkor az emberek az újévi fogadalmak tömkelegével biztatják magukat arra, hogy javítsák egészségüket vagy segítsenek másokon.

A vegán termékek forradalma

_99299385_foodcomposite.jpg

A hatalmas érdeklődés miatt a kereslet is megnőtt a vegán/növényi termékek iránt. Rengeteg nagyvállalat jelentette be, hogy készítenek vegán termékeket vagy teljesen megváltoztatják a pozicionálásukat és termékeik alapanyagait 100% vegánra.

A vegán sajtpiac máris elérte a 4 milliárd dolláros értéket, a McDonald's tesztelt - és azonnal be is vezetett - egy vegán hamburgert, a McVegant, elkészült a vegán Bailey's, a Ben & Jerry's új vegán ízeket mutatott be, és még a tejipar nagy szereplői is kijelentették, hogy komoly veszélyt látnak a növényi tejek térhódításában.

Miután 20 éve vagyok vegán, elmondhatom, úgy érzem, mintha egy futurisztikus álomképben élnék, ahogy a vegán termékek egyre szélesebb választékban elérhetőek.

- mondja Sean O'Callaghan, ismertebb nevén a Fat Gay Vegan.

_99317191_cheesecomp.jpg

A Marks & Spencer elmondása szerint a legtöbb kérelem a vegánoktól jön, vegán termékek iránt. 

Kiterjesztettük a vegán kínálatunkat a megnövekedett kereslet miatt, mert az ügyfeleink közül sokan voltak, akik kérték a választékosabb vegán étel- és italkínálatot.

- mondta James Newton Brown, a termékfejlesztés vezetője.

Az M&S megváltoztatta a címkézését, hogy a vegánoknak megfelelő "vegetáriánus termékeket" kifejezetten vegánként címkézzék, hiszen az.

 _99312955_chestnutroastwrap.jpg

Itthon is történt változás, hiszen végre hazánkba is megérkezett a híres Veganz márka, aminek egyelőre borsos ára van, és nem lettünk vele a világ vezető vegán-barát országa, de nagyon jó, hogy már nálunk is növekszik a kifejezetten vegánoknak gyártott termékek mennyisége.

Minél egyszerűbb lesz itthon is az életmód, annál többen fognak váltani. De legyünk őszinték, a legtöbb városban már most is megoldható egy teljes értékű, laktató és egészséges növényi étrend, és más, állatokat kihasználó termékekre is találni kegyetlenségmentes alternatívát. Ebben pl. a Cruelty Free Beauty blogon találsz segítséget, ha szépségápolási cikkeket cserélnél olyanra, amit nem teszteltek állatokon.

A Fat Gay Vegan blogger, Sean így írja le a 2017-es évet:

Az év, amikor a veganizmus betört a médiába úgy, ahogyan még soha nem láthattuk.

_99317199_gettyimages-457628294.jpg

Samantha, a The Vegan Society munkatársa 5 évvel ezelőtt még azt tapasztalta, hogy nyitottak az emberek, de nem igazán értik, miért is kellene lemondani a finom, megszokott ízekről. Állítása szerint ez ma már másképp van, inkább megkérdezik az emberek, hogy

Milyen vegán ételek vannak, sorolnám párat? Van vegán bacon, vegán sajt, vegán hotdog, vegán hamburger? Mikből kell készíteni ezt és azt, hogyan kell elkezdeni?

-állítja Samantha. 

Jól látszik, hogy nyitottabbak az emberek, és elégedettebbek is, amikor kipróbálják a vegán ételeket, hiszen ma már nagyon finomakat lehet enni és kapni. 

_99317197_gettyimages-587629620.jpg

Sean, a Fat Guy Vegan blogger egyetért vele:

2017 volt az az év, amikor a veganizmus a társadalmunk állandó részévé vált" - mondja.

A veganizmus itt van, itt is marad, és évente több millió emberrel gyarapodik. Rengeteg emberrel találkozom évente, akik elkötelezettek az életmódjukkal kapcsolatban, és ezt a gyarapodást már nem lehet megállítani.

- mondja Sean

Minél jobban tudatában vagyunk annak, hogy fogyasztói tevékenységünk befolyásolja a körülöttünk lévő világot, annál többen fognak csatlakozni a mozgalomhoz.

A The Vegan Society alapítója, Donald Watson 2005-ben, 95 éves korában elhunyt, de amit megteremtett, az örökké élni fog.

Donald mindig azt mondta, hogy őt már nem zavarja semmi, tovább élt, mint az összes kritikusa, akik szerint a vegán életmód lesz a veszte.

A növényi étrend lesz 2018 megatrendje

A növényi alapú élelmiszerek piaca évről-évre egyre nagyobbra nő, míg az állati eredetű tejek iránti kereslet 2015 óta 7%-kal csökkent, ami 2020-ra már elérheti a 11%-os csökkentést.

Plant Based Foods Association és a The Good Food Institute jelentése szerint a tejipari alternatívák, például a vegán sajtok, tejszín és joghurtok is elérték a 700 millió dolláros piaci értéket. A Grand View Research tanulmánya szerint a növényi alapú tejek értékesítése 2024-re körülbelül egy 35 milliárd dolláros üzlet lesz. A Lux Research szerint a növényi fehérjék 2054-re a globális fehérjepiac egyharmadát teszik majd ki.

screen-shot-2017-12-14-at-9_41_32-am.jpg

A bizonyítékok egyértelműek: A növényi alapú termékek iránti kereslet exponenciálisan növekszik.

A veganizmus az Egyesült Államokban 2014 óta 600%-kal növekedett.

A New York Times szerint nagyon sok fiatal vegán van. Nekik már sokkal inkább szívügyük a változás, az egészséges életmód, az elveik és a környezetvédelem, mint az előző generációnak. Persze rengeteg felnőtt (és összességében több felnőtt) vegán van, mint fiatal (18-) de alapvetően a fiatalok nagyon gyors ütemben váltanak, egyre többen.

Az International Taste Solutions a 2018-as étel trend listáján a harmadik helyen helyezte el a veganizmust. Az ITS észrevételeinek megemlítése szerint az Unilever Food Solutions kijelenti:

A 2017-es év egyik legjelentősebb sikere a vegetáriánus és a vegán étkezési szokások. Növekvő elérhetőségével és változatosságával az éttermekben lassan átveheti a hatalmat az állati eredetű ételek felett az egészségtudatos növényi étrend.

A közelmúltban a Baum + Whiteman vezető vendéglátóipari cég kiadta a 2018-as Food & Beverage Forecastot, amely szerint a vegán ételek az elkövetkező év megatrendjei lesznek. A cég azt ajánlja, hogy a tudatos, trendkövető éttermek mindenképp iktassanak be vegán ételeket a kínálatukba. Az új, 2018-ban nyíló éttermek pedig akár kezdjék rögtön vegán éttermeként, keressenek hozzá befektetőket, mert nagyot kaszálhatnak, ha időben elkezdik.

Az állati termékek elhagyása egyébként nem csak a Földnek és az egészségünknek jó, hanem az állatoknak is (nekik leginkább), hiszen embertelen körülmények között élnek és halnak.

A tehenek, a sertések és a csirkék, amelyeket haszonért nevelnek és ölnek meg, ugyanolyan okosak és érzékenyek, mint a kutyák és a macskák, amelyeket annyira imádunk az otthonainkban. Ennek ellenére mégis brutális kínokat kell elviselniük, és ez nem csak néhány kivételes eset: rendszeres csonkítások, betegségek, begyógyszerezés, élve megnyúzás - mindenhol a világban.

A veganizmus tehát 2017-ben elérte azt a pontot, amikor kimondhatjuk:

A világ változik, az állatok szenvedése pedig hamarosan véget ér!


---

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Szólj hozzá Facebookon! 

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)