8 elképesztően finom karácsonyi vegán recept

vegan_karacsonyi_etelek.png

Az alábbi 8 vegán/növényi recept segít, hogy az ünnepek alatt is finomakat ehess, állatok halála nélkül.

1. Vegán, gluténmentes pásztor pite

Elkészítési idő: 40 perc
6 adag

shepherdspie.jpg

Összetevők:

  • 75 dkg krumpli
  • fél hagyma szeletelve
  • 2 tört fokhagymagerezd
  • 3 ek növényi margarin
  • ¾ csésze kókusztej
  • 1 tk só
  • 1 ek olívaolaj vagy növényi margarin
  • 2 csésze gomba feldarabolva
  • 0,5 csésze répa szeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma összetörve
  • 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 szárzeller felvágva
  • 1 tk friss kakukkfű finomra vágva
  • 1 ek gluténmentes liszt
  • 1 csésze zöldség alaplé
  • 0,5 csésze zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 1-1,5 csésze főtt lencse (attól függően, mennyi tölteléket szeretnél)
  • 0,5 tk só és ¼ tk feketebors

Elkészítés:

  • A krumplit főzd 20 percig sós vízben. Ezalatt 2 tk margarinon karamellizáld a hagymát 15 percig, 5 percenként megkeverve!
  • A főtt krumplit törd össze krumplinyomóval, hozzákeverve a maradék margarint, kókusztejet, fokhagymát, sót és végül a karamellizált hagymát! Tedd félre!
  • Melegítsd elő a sütőt 200 fokra!
  • Melegítsd fel egy serpenyőben az olívaolajat/margarint!
  • Add hozzá a gombát, répát, fokhagymát, hagymát, zellerszárat és a kakukkfüvet!
  • Keverd össze és főzd 10-12 percig, majd add hozzá a sót és borsot!
  • Add hozzá a lisztet, keverd jól össze, majd öntsd hozzá a zöldség alaplevet!
  • Hagyd, hogy 5 percig főjön közepes hőmérsékleten, amíg jobban besűrűsödik!
  • Vedd le a tűzről, keverd hozzá a lencsét és zöldborsót, majd kóstolás után fűszerezd sóval, borssal, szükség szerint!
  • Tedd bele egy tálba, majd egyengesd el a tetején a krumplit, hogy teljesen lefedje a tölteléket!
  • Süsd 15 percig, majd csavard lejjebb a hőmérsékletet, és hagyd, hogy aranybarnára süljön a krumpli teteje! Kihűtve tálald!

Maradék: Eredeti edényben, fedővel, vagy műanyag tárolóedényben 5 napig eláll hűtve.

 

2. Fokhagymás chilis tészta roston sült karfiollal (gluténmentes)

Elkészítési idő: 30 perc
4 adag

garlicchilipasta.jpg

Összetevők:

  • Karfiol:
    • 1 kisebb fej karfiol (580 gr) megtisztítva, kisebb rózsáira szedve
    • 2-3 ek olivaolaj
    • 3 gerezd fokhagyma összetörve
    • ¼ tk chili pehely
    • ¼ tk só
  • Tészta:
    • 480 ml zöldség alaplé
    • 340 gr glutén- és tojásmentes száraztészta
    • 60 ml olivaolaj
    • 3 gerezd fokhagyma összenyomva
    • ¼ tk chilipehely
    • 2 ek friss petrezselyem
    • 2 ek pirított fenyőmag
    • 20 gr vegán parmezán
    • só, bors

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 230 fokra!
  • A karfiolrózsákat keverd össze egy tálban az olivaolajjal, fokhagymával, chilivel és sóval! Helyezd egy sütőlapra és tedd be sülni! 15 perc után forgasd át, majd még hagyd 5 percig bent, amíg teljesen megsül, majd tedd félre ha kész!
  • 2 csésze zöldség alaplevet és 4-5 csésze vizet önts el lábasba, majd forrald fel! Add hozzá a sót, majd főzd meg benne a tésztát, a csomag utasítása alapján! Az al-dente tésztát szűrd le, majd a fedőt rajta hagyva az edényen tedd félre, melegen tartva!
  • Egy edényben melegítsd fel az olívaolajat és a 3 tört fokhagymát, amit piríts aranybarnára 1-2 perc alatt, majd vedd le a tűzről és tedd bele a chilipelyhet! Keverd bele a tésztát, petrezselmyet, fenyőmagot, fokhagymát, vegán parmezánt, a karfiolt, és mindezt keverd össze. Melegen tálald!

Maradék: Lefedve pár napig eláll a hűtőben.

 

3. Egyszerű édesburgonyás-zsályás lepény

Elkészítési idő: 60 perc
4 adag

simpletarts.jpg

Összetevők:

  • 2 édesburgonya vékonyra szeletelve/gyalulva
  • 1 kisebb vöröshagyma durvára kockázva
  • 1 konzerv bab szűrve, átmosva
  • 2 csomag vegán leveles tészta
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek + 1tk szójaszósz
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring
  • 1 púpos tk zsálya
  • 1 tk összetört mustármag
  • 1-2 ek inaktív sörélesztőpehely
  • 2 csipet fekete bors

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 200 fokra!
  • Keverd össze egy tálban az olajat a fűszerekkel ( szójaszósz, kakukkfű, rozmaring, zsálya, mustármag), majd add hozzá az édesburgonyaszeleteket, hagymát és babot. Öntsd át a keveréket egy tepsibe, egyenletesen elsimítva, majd 15-20 percig süsd! Hűlés után vágd fel 8 egyenlő adagra!
  • Amíg sül a burgonya, csomagold ki a leveles tésztát. Pizzaszeletelő segítségével vágd mind a 2 tésztalapot 4 egyenlő részre! Helyezd el őket 2 sütőpapírral bélelt tálcán, a lisztesebb oldalával lefelé nézve!
  • Kend be a tésztát olajjal, hintsd be sörélesztőpehellyel, majd helyezd az egybesült krumplit a közepére, úgy, hogy 1 cm-nyi tészta maradjon szabadon a szélén.
  • Süsd 20 percig a tésztát, amíg a széle aranybarna lesz! Melegen tálald!

 

4. Téli krémleves ropogós zsályával és mogyoróhagymával

Elkészítési idő: 50 perc
6 adag

winterbisque.jpg

Összetevők:

  • 3 csésze hámozott és felkockázott édesburgonya
  • 2 csésze hámozott és felkockázott tök
  • 2 csésze felvágott répa
  • 1,5 csésze felvágott hagyma
  • 1 csésze nyers kesudió
  • 4 csésze zöldség alaplé
  • 1 ek frissen vágott zsálya
  • 1 tk szárított rozmaring
  • ¾ tk fehérbors
  • 1 tk só
  • 2 szelet enyhén pirított kenyér
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 mogyoróhagyma vékonyra szeletelve
  • 18 kisebb zsályalevél
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  • Rakd egy nagyobb leveses edénybe az édesburgonyát, tököt, répát, hagymát és kesudiót, öntsd hozzá a zöldség alaplevet, tedd rá a fedőt, majd forrald fel közepes hőmérsékleten! Főzd 25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak! Az utolsó 5 percre keverd bele a zsályát és a rozmaringot!
  • Hűlés után botmixerrel turmixold krémesre a levest, majd tálalásig tartsd melegen alacsony hőfokon!
  • Közepes hőmérsékleten melegítsd fel az olívaolajat, amibe rakd bele a mogyoróhagymát és a zsályaleveleket, és pirítsd őket aranybarnára! Óvatosan emeld ki a hagymaszeleteket és a zsályaleveleket az olajból, és itasd le őket egy papírtörlőn!
  • A maradék olaj felét tedd félre, és használd tálaláshoz!
  • A másik felét az olívaolajnak melegítsd fel, majd dobd bele a kockára vágott kenyeret. Alkalmankénti kevergetés mellett pirítsd aranybarnára őket, és enyhén sózd meg!
  • Tálaláskor oszd szét a levest tálakba, hintsd meg olajjal, a kenyérkockákkal, a pirított hagymával és zsályalevelekkel, majd törj a tetejére friss fekete borsot!

 

5. Gombás-póréhagymás rizottó (vegán, gluténmentes)

Elkészítési idő: 30 perc
2 adag főételként, 4 köretként

mushroomleekrisotto-2.jpg

Összetevők:

  • 840-960 ml megmelegített zöldség alaplé
  • 2x1 ek olívaolaj
  • 230 gr gomba tisztítva, felszeletelve
  • só, bors ízlés szerint
  • ¾ csészényi vékonyra szeletelt póréhagyma átmosva, szárítva
  • 185 gr arborio rizs
  • 60 ml száraz fehérbor (helyettesíthető zöldség alaplével)
  • opcionális: 1 tk növényi margarin
  • 20 gr vegán parmezánsajt (90 gr nyers kesudió, 3 ek inaktív sörélesztőpehely, ¾ tk só, ¼ tk fokhagymapor összedolgozva konyhai robotgépben – mélyhűtőben hetekig eláll)
  • opcionális: frissen vágott petrezselyem tálaláskor

Elkészítés:

  • Közepes hőmérsékleten melegítsd fel a zöldség alaplevet egy kis lábosban, majd csavard le a hőmérsékletet, hogy melegen tartsd.
  • Eközben egy nagy lábasban melegíts fel 1 ek olívaolajat és add hozzá a gombaszeleteket! Sózd és borsozd, majd párold 3-4 percig gyakori kevergetés mellett, amíg barnává nem válik! Tedd félre egy kisebb edényben!
  • Ugyanebben a nagy lábasban melegíts fel még 1 ek olajat, amihez add hozzáa póréhagymát! Párold 1-2 percig, amíg megpuhul és enyhén elkezd barnulni!
  • Add hozzá a rizst, 1 percig pirítsd kevergetve!
  • Add hozzá a fehérbort, 1-2 percig kevergesd amíg a folyadék felszívódik!
  • Merőkanál segítségével adagolva add hozzá a rizshez a zöldséglevet, folyamatos kevergetés mellett, miközben hagyj időt a keveréknek, hogy felforrjon újra! Közepes hőmérsékleten, enyhén forrjon, úgy, hogy főjön az étel de ne forrjon, ami így megelőzi, hogy a rizottó túl hamar ragadós legyen!
  • Folytasd az adagolást, majd hagyd főni a rizottót. Ez összesen kb 15-20 percet vesz igénybe.
  • Az ’al dentére’ főtt rizst vedd le a tűzről, majd add hozzá a margarint (opcionális), a parmezánt és a gomba nagy részét, majd keverd össze!
  • Íz-teszt alapján adj hozzá sót, vagy még több parmezánt a sajtosabb ízért!
  • Tálald tálakban a maradék gombával, parmezánnal és petrezselyemmel (opcionális)!

Maradék: 2-3 napig eláll hűtőben, lezárt tárolóedényben.

 

6. Karácsonyi fodros kel saláta

Elkészítési idő: 15 perc
4-10 adag

christmaskalesalad.jpg

Összetevők:

  • 6 csésze felvágott fodros kel
  • 0,5 csésze gránátalma mag
  • 4 ek kendermag
  • 2/3 csésze narancslé
  • 0,5 csésze fenyőmag vagy kesudió
  • 1 ek mustár
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fekete bors

Elkészítés:

  • A salátadresszinghez turmixold simára a narancslevet, fenyőmagot, mustárt, szójaszószt, fokhagymát és fekete borsot! Vízzel vagy narancslével tudod az állagát kiigazítani.
  • Helyezd egy nagy tálba a fodros kelt, a gránátalmát és a kendermagot, majd keverd jól össze a dresszinggel!

 

7. Bundázott tofucsíkok

Elkészítési idő: 90 perc
6 adag

spicycrispytofu.jpg

Összetevők:

  • Marinált tofu:
    • 40 dkg tofu
    • 1 ek szójaszósz
    • 2 ek ketchup
    • 1 tk juharszirup vagy más édesítő
    • 0,5 tk csípős szósz (opcionális)
    • 2 tk olaj
    • 0,5 tk garam masala fűszerkeverék
    • 0,5 tk fokhagyma
    • ¼ tk só
  • Bunda:
    • ¾ csésze kenyérmorzsa
    • ¼ tk só
    • 0,5 tk bors
    • 1 ek sörélesztőpehely

Elkészítés:

  • Préseld a tofut fél óráig, hogy eltávozzon a felesleges nedvesség! Vágd fel hosszúkás téglalapokra a tofut!
  • Keverd össze a pác összetevőit, majd keverd bele a tofucsíkokat, és tedd félre fél-1 órára a hűtőben!
  • A bunda összetevőit keverd össze, majd forgasd meg benne a tofucsíkokat, minden oldalát befedve a mixszel!
  • Enyhén olajozott grillsütőben süsd oldalanként 7-9 percig a tofucsíkokat, amíg barna csíkok meg nem jelennek rajtuk! Sütőben is lehet elkészíteni, előmelegített 200 fokon, 30 percig, egyszer átforgatva!
  • Tálald mártogatós szósszal, salátaágyon, wrapbe csomagolva vagy szendvicsbe téve!

 

8. Csicseriborsós sült zöldségfasírt

Elkészítési idő: 70 perc
4 adag

chickpeaveggieloaf.jpg

Összetevők:

  • Fasírt:
    • 1 tk olaj
    • fél lilahagyma felkockázva
    • 4 fokhagymagerezd finomra vágva
    • fél csésze szárzeller / leveszöldség felvágva
    • ¼ csésze felvágott kaliforniai paprika és/vagy répa
    • 2 ek szárított vörös áfonya (opcionális)
    • 40 dkg konzerv csicseriborsó
    • 40 dkg konzerv fehérbab / lencse
    • 2 ek friss koriander
    • 2 ek friss petrezselyem
    • 1 tk kömény
    • 2-4 ek barbecue szósz
    • 1,5 tk citromlé
    • 1 ek őrölt chiamag vagy 1,5 ek őrölt lenmag
    • 1 ek tahini (opcionális)
    • 0,5 tk fekete bors
    • 1 tk szárított kakukkfű vagy rozmaring
    • 0,5 tk szárított zsálya
    • 1 lapos tk só
    • fél csésze kenyérmorzsa vagy tört zabpehely
  • Máz:
    • 3 ek babreque szósz
    • 1 tk csípős szósz
    • 1 ek juharszirup
    • 2 tk ketchup
    • fekete bors
    • ¼ tk füstölt paprika

Elkészítés:

  • Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat a hagymával, fokhagymával és egy csipet sóval, dinszteld pár percig! Add hozzá a szárzellert, paprikát, vörös áfonyát, és főzd 3 percig.
  • Szűrd le a csicseriborsót és babot, majd konyhai robotgépben dolgozd masszává a korianderrel, petrezselyemmel, és a főtt zöldségek felével! Tedd át egy tálba!
  • Keverd össze a chiamagot a BBQ szósszal és citromlével, és hagyd állni pár percig!
  • Add hozzá a babhoz a fűszereket, tahinit és a maradék zöldségeket, és keverd össze! Add hozzá a kenyérmorzsát! Kóstolás alapján ízesítsd ha szükséges!
  • Őzgerinc formát bélelj ki sütőpapírral, és egyengesd el benne a keveréket!
  • Keverd össze a máz hozzávalóit, majd öntsd a fasírt tetejére! Fedd le alufóliával!
  • Előmelegített 200 fokos sütőben süsd 20 percig, majd szedd le róla az alufóliát és még 15-25 percig süsd, tűpróbáig!
  • Hagyd negyed órát hűlni, utána szeletelhető lesz a fasírt!
  • Tálald vörös áfonya lekvárral és krumplipürével!

 

---

A növényi alapú ételek fogyasztása nagyszerű módja az egészség megőrzésének vagy javításának, a környezetvédelemnek és legfőképp az állatvédelemnek.

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

A cikk írója:

Almási Petra

Vegán aktivista, youtuber