9 tipp utazó vegánoknak

pexels-photo-287240_3.jpeg

Attól, hogy valaki vegán, még nem kell lemondania az utazásról!

Igaz, hogy érdemes pár plusz dologra külön odafigyelnünk, de talán ezt már megszoktuk, földrajzi pozíciótól függetlenül is. Összegyűjtöttük a legjobb tippeket, amiket minden vegán életmódot folytató ember felhasználhat, ha legközelebb kiruccanna valahova!

1. Mindig legyen nálad nasi!

Bármilyen messze is utazol, alapszabály, hogy készülj előre! Mindig legyen nálad legalább egy napra elegendő kaja, amit problémamentesen tudsz becsomagolni és szállítani.

A legjobb utazós ételek: energiaszelet, házi vagy bolti sütemények, felvagdosott gyümölcs dobozban, diákcsemege és aszalt gyümölcsök (pl. datolya), szendvics.

2. Tervezd meg, hol fogsz enni!

Akár az utazásod előtt, akár közben, de mindenképp tervezd meg a napjaidat! A szállásodon leszel, vagy estig haza sem érsz? Vinned kell magaddal kaját, vagy útközben akarsz étteremben ebédelni? Milyen lehetőségeid vannak? Nincs lehetetlen úti cél vegánként, csak gondatlan előretervezés! Nem fogsz éhen maradni, ha előrébb jár az eszed, mint a lábad!

3. Keress helyi vegán éttermeket (Happy Cow)!

A Google és a Happy Cow alkalmazás a barátod!

Ezek segítségével keress rá úti célodra, hogy ott milyen vegán éttermek találhatóak. Ezt is érdemes minél előbb megtervezni, hogy melyik az, amit kipróbálnál, feltéve persze ha van egyáltalán ilyen opció. Ha vegán étterem nincs, akkor helyi vegánoktól kérdezősködj, hogy milyen opciók vannak a hagyományos éttermekben!

happy-cow-peta2.png

App letöltése: 

iOS

Android

4. Foglalj szállást konyhával + főzz magadra!

Ha nem akarsz az éttermezéssel bajlódni, esetleg a vegán étrenden kívül valami ételallergiád is van, ami megnehezíti a kajálást, akkor érdemes olyan szállást foglalnod, aminek van konyhája. Ez esetben helyi boltokat, piacot, szupermarketet keress előre, ahol el tudod intézni szokásos bevásárlásod miniatűr verzióját, és így főzőcskézni. Érdemes esetleg kajás dobozokat is vinned magaddal, hogy tudd a friss ételt szállítani, ha egész napos programot szervezel!

5. Kommunikáld az igényeidet! (idegen nyelven is akár)

Ha olyan területre utazol, ahol beszéled az adott nyelvet, akkor ezzel a lépéssel nem lesz gond, csak emlékezz, hogy bármilyen ételt rendelsz, kérdezd meg az összetevőket / allergéneket, akár táplálékintoleranciára is hivatkozva! Ha viszont teljesen idegen számodra az úti célod nyelve, akkor készülj előre azzal, hogy fordító segítségével írd fel az adott nyelven étrendi igényeidet egy kártyára, amit aztán az éttermekben oda tudsz nyújtani a pincérnek, a félreértések elkerülése végett!

Még jobb, ha megtanulsz pár alap mondatot, amiben megfogalmazod, hogy mit eszel, mit nem, és esetleg mivel lehet ezeket helyettesíteni! Ne bízd a véletlenre a dolgot!

6. Keress helyi vegán pajtikat!

A Facebook fantasztikus hely arra, hogy úti célod környékén élő helyi vegánokkal találkozz és ismerkedj! Akár idegen város, ország vagy kontinens a cél, biztos, hogy találsz egy Facebook csoportot, ahol egy poszttal valódi kapcsolatokat teremthetsz, és akár internacionális barátságokat köthetsz más vegánokkal!

people-mother-family-father.jpg

7. Vigyél magaddal vegán neszeszert!

Ha kisebb városba vagy külföldre utazol, nem garantált az, hogy vegán és állatkísérletmentes kozmetikumokat fogsz tudni vásárolni, ezért már a pakoláskor biztosítsd be magad elegendő tartalékkal tisztálkodó- és szépítkezőszerekből! Kapható travel-size méretben is ilyen kozmetikum (pl. Alverde), ezeken is érdemes elgondolkodni, ha a csomagunk súlyát szeretnénk csökkenteni

8. Válassz kegyetlenségmentes szabadidős programokat!

Állatkert, ócenárium, teve- vagy elefánt megülése, lovas programok, állatos cirkusz, stb. – ezekre a programokra itthon sem fizetnél be, ezért külföldön se bizonytalanodj el ebben az elhatározásodban! Nem szükséges ezekre a programokra befizetni, hogy jó élmény legyen az utazás, ám ha mégis úgy éreznéd, hogy kimaradsz valamiből, ezt is helyettesítsd, mint azt az étkezésedben tennéd! Keress más izgalmas programokat, amikhez nem szükséges az állatok kizsákmányolása, pl. kalandpark, helyi látványosságok, túrázás és felfedezés, aktív és sportos programok, emlékhelyek, múzeumok, uszodák és a listát a végtelenségig lehet bővíteni.

9. Csak nyugi!

Odafigyelni az étkezésre, VS. stresszelni azon, hogy mit eszel / hol eszel / mikor eszel /mennyit eszel, nem ugyanaz. Vegánként nyilván jobban odafigyelsz étkezési szokásaidra, és tudom, hogy nagyon bosszantó az, amikor külön kéred, hogy ne öntsenek joghurtos szószt a falafelre, mégis ott ékeskedik a táladon kihozatalkor. Balesetek, félreértések, rossz kommunikáció mindig előfordul, de ez ne rontsa el az utadat! Azért utazol, hogy élményeket szerezz, pihenj és jól érezd magad, nem ez alatt a pár nap/hét alatt fogod megszüntetni az állatok szenvedését.

Ezen kívül javasolnám a negatív vegán sztereotípiák erősítésének elkerülését ilyen szituációkban, mert a dühöngés, a hiszti, a passzív-agresszív megjegyzések senkit nem fognak meggyőzni arról, hogy vegánnak lenni klassz dolog. A vegán aktivizmusnak sokkal jobb formái is vannak, mint a pincért hibáztatni. Szóval csak nyugi! :)

pexels-photo-398532.jpeg

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

A cikk írója:

Almási Petra
Vegán aktivista, youtuber

———————————————

Figyelem:

A blogon megjelenített tartalmakat, írásokat, dokumentumokat, vagy más, a Szerző által publikált anyagokat sajátként terjeszteni vagy reprodukálni TILOS.
  • A blogon található oldalakat a felhasználó nem jogosult módosítani, újra előállítani vagy kereskedelmi célzattal felhasználni.
  • Minden engedély nélküli használat szerzői jogi, büntetőjogi és polgári jogi következményekkel jár.
  • A blog eredeti tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, hang, videó, animáció stb.) szerzői jogvédelem alá esik, csak a Szerző tájékoztatása, illetve előzetes írásbeli engedélyével használható fel.

A blog és a blogon közzétett tartalom kizárólagos tulajdonosának elérhetőségei:
Facebook elérhetőség
E-mail elérhetőség