Útmutató iskolás vegánoknak

pexels-photo_3.jpg

Minél fiatalabb valaki, annál rugalmasabb, és annál nyitottabb a változásra. Nem véletlen, hogy rengeteg általános iskolás, gimnazista és egyetemista vált a vegán életmódra, és a Teen Vegan in Hungary Facebook csoport is közel 1000 tagot számlál.

Hatalmas erő van a fiatalságban, ezért tartjuk fontosnak a közösségépítést és segítségnyújtást. Íme, a teljes vegán útmutató a tizen-és huszonéves korosztálynak, avagy hogyan éld túl az iskolába járást vegánként!

Informálódj, inspirálódj és cselekedj!

Ha még nem lennél vegán, csak gondolkodsz az étrend- és életmódváltáson, akkor tudd, hogy sikerülhet! Teljesen mindegy, hány éves vagy, milyen élethelyzetben vagy, milyenek a szüleid, mennyi pénzből élsz/éltek, meg fogod találni a ’hogyan’-okat, ha a ’miért’-ekre már tudod a választ! 

A nagy vegán útmutatót itt találod.

Legyél a vegán közösség része!

Vegánná válásodat nagyban megkönnyíti, ha támogatva érzed magad. Érdemes a sulidban körülnézni, de ha személyesen nem ismersz egy vegánt sem, akkor a Facebook csoportok jelenthetik számodra a megoldást!

kozos_legeles_a_spanokkal.jpg

A Teen Vegan in Hungary csoportban tizen-és huszonéves vegánok, vegák és érdeklődők vannak, bármikor készen egymás támogatására, kérdések megválaszolására és eszmecserére. A Vegán Piknik csoportban pedig eseményeket találsz, pl. a Kezdő Vegán Klubot, ahol élőben találkozhatsz más vegánokkal, és alakíthatsz ki valódi kapcsolatokat és barátságokat!

Irány a konyha!

A legjobb tipp, amit bármelyik fiatal vegánnak adhatok, hogy tanulj meg függetlenné válni kajakészítés szempontjából! Süss, főzz, vásárolj be magadnak, és nyerd el családtagjait szívét a hasukon keresztül! Végtelen mennyiségű vegán receptet találsz ingyen az interneten, de akár befektethetsz a zsebpénzedből egy neked szimpatikus vegán szakácskönyvbe is! Ezzel nem csak szüleidnek bizonyítod alkalmasságodat az életmódváltásra, hanem magadnak is szívességet teszel a sok finom és egészséges étellel! 

Ne zavarjon, ha fiú vagy, vagy esetleg kétbalkezes az ilyen jellegű munkáknál. A legtöbbünk, akik még húsos kajákat sem csináltunk azelőtt, az első főzés/sütés alkalmával valószínűleg kis híján felrobbantottuk a konyhát. Neked is csak gyakorlás és elszántság, hogy mit hozol ki önmagadból. Ne kifogásokat keress, csak vágj bele!

guma3.jpeg

Tervezz előre!

Soha ne bízd a véletlenre azt, hogy mit fogsz enni a suliban! Ha hosszú nap áll előtted, nehogy elindulj kaja nélkül! Mindig gondold át előre, mennyi ételre lenne szükséged a suliban, vigyél magaddal uzsonnát, dobozos ebédet, nasikat délutánra!

Életmentő lehet egy jó nagy adag gyümölcs, vagy a jól bevált energiaszeletek, amiből minden táskádba dobhatsz be kettőt! Ezek fognak megmenteni azokban a helyzetekben is, amikor semmi lehetőséged kajához jutni a sulibüfében.

Készülj az elcsábulásokra!

Az első dolgod, miután hazaérsz suliból, hogy a konyhába térve nasizol egyet? Velem pontosan ez volt a helyzet. Ha ismered szokásaidat, akkor alkalmazkodj ehhez – vásárolj be vegán nasikat, amit külön tárolsz a többitől! Így sóvárgásaidat mindig vegán édességekkel és nasikkal tudod majd beteljesíteni!

accidentally-vegan-snacks-featured.jpg

Adj hangot az igényeidnek!

Ha van sulibüfé, akkor beszélj a büféssel vagy a vezetőséggel arról, hogy legyen több vegán opció. Hivatkozz magadra, az egészségtudatos és az ételérzékenységgel élő iskolatársaidra, írhatsz kérvényt is, de találd meg a módját annak, hogy legyen több ehető alternatíva számodra az olyan vészhelyzetek esetére, ha elfogy a kajád, vagy nem tudtál előre készülni! Friss gyümölcs, sós chips, energiaszelet, véletlen vegán kekszek, sós mogyoró, és a listát lehetne folytatni – a lényeg, hogy nem kell bonyolult dolgokra gondolni.

Készülj fel a kérdésekre!

Ha vegán vagy, akkor valamit másképpen csinálsz, mint a megszokott. Készülj fel rá lélekben, hogy akár akarod, akár nem, ez felhívja magára mások figyelmét. Jobb esetben csak kíváncsi kérdéseket fogsz kapni, amikre ugyanúgy meg kell tanulnod válaszolni, a legrosszabb esetben pedig bántani is fognak a „másságod” miatt.

Ha szekálnak téged vegánságod miatt, kérd ki más fiatalok segítségét, akik már megküzdöttek hasonló szituációval, vagy fordulj szüleidhez, tanáraidhoz! Ne vedd ezt személyes sértésnek, mert vagy a vegánság ellen szól a gonoszkodás - aminek informálatlanság és ignorancia az oka -, vagy pedig a másikból belülről jön a düh és keserűség, aminek okát nem ismerheted, de soha nem te vagy a hibás! Ha valaki boldog, szereti magát és ideális körülmények közt él, szerető családban, az nem bánt másokat, ezt ne feledd! Ettől függetlenül ne hagyd magad, kérj segítséget és cselekedj!

Akkor lehetsz valóban hibás, ha provokálod a körülötted lévőket, esetleg elítéled őket, lenézed az étketési szokásaik miatt. Kérlek, ne szítsd a tüzet. Vagy beszélj hitelesen, békésen vagy ne mondj semmit. Hidd el, csak a békés és informálós megoldás a helyes opció, minden felindulásból kimondott, bántó szó csak ront az egészen. 

Élvezd, és vállald fel büszkén!

Az életmódváltás amennyire ijesztőnek tűnhet első pillantásra, olyan izgalmas, ha már benne vagy! Ne arra koncentrálj, mi mindenről mondasz le, hanem arra, hogy mennyi jó dolgot nyersz vele – egészséget, energiát, izgalmas alapanyagok és ételek megismerését, rengeteg új tudást, készséget, barátot és élményt! Az újdonság ereje és a lelkesedés erőt adhat a tanulmányaidhoz is, mert kicsit kizökkent az unalmas rutinból. A legjobb vegán aktivizmus, ha mások látják rajtad, milyen jól érzed magad ettől az életmódtól, és élő példát mutatsz a növényi alapú táplálkozás jótékony hatásairól! Tanuld meg büszkén vállalni ezt a nagy döntést, amit ilyen fiatalon hoztál meg, és legyél élő példája a vegán életmódnak!

pexels-photo-374845.jpeg

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

A cikk írója:

Almási Petra
Vegán aktivista, youtuber