"Nem eszel húst? De halat sem?" - Minden a halevésről

pexels-photo-66218.jpeg

Sok kérdést kapok vegánként az életmódommal kapcsolatban, de van egy, ami állandóan felbukkan a beszélgetésekben: Halat azt eszel, ugye?

Van, aki a halat nem tartja húsfélének, ennek lehet az az oka, hogy a keresztény böjtben megengedett a fogyasztása, vagy mert olyan gasztronómiai élményt ad, mint a szárnyas vagy lábas jószágok húsa. Vannak azonban olyanok, akik még csak érző lényeknek sem tartják a halakat, és ezért nem gondolják helytelennek a megölésüket és az elfogyasztásukat.

Magyarországon nem olyan elterjedt a halfogyasztás, mint a tengerparttal rendelkező országokban, érthető okokból. Rengeteg cikk jelenik meg arról, hogy kis hazánk lakosainak is több halat kellene fogyasztania. Az alapvető érv, amit emellett sorakoztatnak fel, az az, hogy „nagyon egészséges”. Könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, zsírban oldódó vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, emellett telítetlen zsírsavakat (omega-3) tartalmaz, amik csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Ezzel nem lehet vitatkozni, ezek tények, a hal valóban tartalmaz sok egészséges tápanyagot. Azonban az, hogy a hal egészséges, önmagában egy elég bátor kijelentés. Az, hogy valaminek vannak előnyei, nem semlegesíti a káros hatásait. A cigarettázásnak is fel lehet sorolni előnyeit (pl depressziósoknak egy megnyugvás lehet), de attól még rákot okoz.

maxresdefault_1.jpg

Mik tehát a halevés ellen szóló érvek?

A halak vízben élnek, a vizeink pedig szennyezettek. Nem véletlen, hogy tengeri halak fogyasztását nem ajánlják kismamáknak a magas higanytartalom miatt, ami roncsolja a magzat, de minden ember idegrendszerét. Kutatások kimutatták, hogy a halfogyasztás növeli a rákos megbetegedések (elsősorban prosztatarák) kialakulásának kockázatát, és közel sem olyan hatékonyak a szívbetegségek kezelésében, mint azt sokan hiszik. De tegyük fel, hogy a hal tényleg superfood, a legegészségesebb étel az emberi faj számára. Ez vajon elég ahhoz, hogy tovább folytassuk a nagyipari halászatot?

Ha az óceánok kihalnának, mi is kihalnánk

Haladjunk túl a tányérunkon és egocentrikus gondolkodásunkon, ugyanis a halevési szokásaink nem csak ránk vannak hatással. Napjainkban nem látjuk, honnan való az élelmiszer, amit megveszünk és elfogyasztunk. Nem látjuk, mibe került az előállítása és mekkora utat tett meg a bolt polcáig. Mivel van rá kereslet, ezért van termelés is, nincs ez másképp a hal esetében sem. Kitermelését nem nevezhetjük környezetbarátnak, sőt! Aggasztó az, ami tengereinkben, óceánjainkban történik, akár éppen ebben a pillanatban, ahogy ezeket a sorokat olvasod.

Hallottál már túlhalászásról? Óceáni halott zónákról? Tudtad, hogy a halászhálók ugyanúgy befogják az ehetőnek tartott halfajokon kívül teknőcöket, cápákat, delfineket, ezzel a tengeri élővilágot pusztítva? Feleslegesen halnak meg azok az állatok, akiket gyerekkorunkban imádva néztünk mesékben és dokumentumfilmekben. Ezen kívül a legtöbb halászhajón dolgozó ember szegény országokból származik, és minimális fizetésért végeznek fizikálisan és mentálisan is megerőltető munkát szinte rabszolgák módjára.

A halászat egy kegyetlen iparág, mely destruktív hatással van a vizeink élővilágára, az iparban dolgozó emberekre és az egész ökoszisztémánkra egyaránt.

overfishing-overview-08022012-web_109842.jpg

Fáj-e a halnak, ha megesszük?

Léteznek olyan vegetáriánusok, akik azért nem esznek húst, mert nem akarnak szenvedést okozni az állatoknak, de halat esznek, mert „a halak nem éreznek fájdalmat”. A fájdalom érzékelése érdekes téma, egyrészt az idegrendszer reagál külső hatásokra, másrészt az agyunk érzékeli ezeket az üzeneteket és reagál azokra. Amikor az emberek a halak fájdalomérzékeléséről vitáznak, gyakran elfelejtik, hogy nem magunkkal kell összehasonlítani ezt a teljesen más fiziológiával rendelkező fajt.

A maguk módján a halak éreznek fájdalmat és szenvednek. Jeleit mutatják annak, hogy tudatosak, és felfogják azt, ha bántják őket. „Ha elfogadjuk, hogy az emlősök és madarak érző lények, akik pozitív és negatív érzelmek átélésére képesek, összességében azt kell mondanunk, hogy a halakat is ebbe a kategóriába kellene sorolni. A bizonyítékok miatt úgy vélem, át kéne gondolnunk azokat a jóléti megfontolásokat, amiket emlősök és madarak esetében tartunk helyesnek.” (Victoria A. Braithwaite)

Konklúzió

Egészségünk érdekében fontos, hogy a megfelelő tápanyagokat bejuttassuk a szervezetünkbe, de ezeknek több forrása létezik. Nem csak a halban van omega-3, ezért azt figyelembe véve, mennyi szenvedés és környezeti pusztítás árán kerül a tányérunkra, nem éri meg tovább halat fogyasztanunk csak azért, mert „egészséges”.

Nincs szükségünk érző élőlények holttesteinek fogyasztására egészségünk érdekében, és ha valamennyire is érdekel minket a Földünk, melyet gyermekeinknek, unokáinknak hagyunk örökül, akkor hagyjunk fel - többek közt - halevési szokásunkkal.

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

A cikk írója:

Almási Petra
Vegán aktivista, youtuber