Ma van a Növényi Tej Világnapja, ezért jobb a növényi tej!

show_your.png

A világ egyik vezető növényalapú szervezete augusztus 22-én csatlakozik a világ növényi tejnapjának támogatásához, melyet közösen a Plant Based News és a nemzetközi élelmiszer-tudatosság-csoport, a ProVeg szervez.

A nagy nevek, köztük az Animal Equality, a PETA, a Mercy for Animals, a Viva!, a Veganuary, az Animal Aid és a Physicians Committee for Responsible Medicine mind támogatták a kezdeményezést - akik mind a növényi tej előnyeit ígérik.

A tejfogyasztás csökken, és a növényi alapú tejágazat növekszik - miért nem csatlakozol Te is az emberek millióihoz, akik ezt az izgalmas alternatívát választják?

Miért növényalapú?

Van néhány alapvető ok arra, amiért az emberek a növényi alternatívát választják:

  • a saját egészségünk javítása,
  • az állatok jólétének növelése,
  • és a tejipar káros káros hatásainak csökkentése, amelyek károsítják a bolygót.

Amikor növényi tejet választasz, vannak olyan fajták, amelyek megfelelnek minden ízlésnek, költségvetésnek és célnak egyben.
A szója, a zab, a rizs, a quinoa, a kókuszdió, a kesudió és a mandula csak néhány a sok közül!
Könnyen megtalálhatóak ezek a szupermarketekben, vagy akár elkészítheted magadnak is, otthon - ez egyébként sok esetben olcsóbb megoldás is!

Egészség

Míg a tehéntej tökéletes a borjúk számára, az embereknek egészségügyi problémákat is okozhat egy TELJESEN MÁSIK FAJ TEJE.
Manapság, a "laktózérzékenység" korában (legalábbis így nevezzük azt, hogy miért nem tudja a szervezetünk megemészteni a másik faj tejét) mindenki orvoshoz fordul, aki felír valami gyógyszert vagy épp javasolja a tej elhagyását, pedig egyikre sincs szükség ebben az esetben: csak növényi tejet kell innod.

Továbbá tény, hogy az ember az egyetlen faj a Földön, aki más faj tejét issza (persze csak pár állatét, a többitől pedig undorodik... wtf) - és az egyetlen faj, aki időnként túl sokáig is fogyasztja gyermekkorban.

A tejjel kamaszkorban is problémák lehetnek, ugyanis megsokszorozhatja a pattanások és egyéb bőrproblémák kialakulásának kockázatát, mint az ekcéma és asztma, ízületi gyulladás, sőt különféle rákos megbetegedéseket is előidézhet a több generáción át tartó fogyasztása.

novenyi-italok_orig.jpg

Vannak tanulmányok, amelyek szemléltetik, hogy a tehéntej helyettesítésére szolgáló növényi alapú alternatíva hogyan csökkentheti ezeknek a feltételeknek a kockázatát.

Míg sokan továbbra is bedőlnek a tejipari marketing kampányoknak - miszerint csak a tejben van elég kalcium és erősíti a csontokat, na meg aztán ettől leszel nagy és erős, blablabla - , ezek valójában részigazságok vagy komplett túlzások. A mesterségesen adagolt hormonokról, gennyekről, vírusokról nem is beszélve. So fucking delicious, right? :D

Számos növényi eredetű forrás van azonban, ahonnan problémamentesen bevihetjük a szükséges kalciumot, fehérjét vagy bármi mást, amire szüksége van a szervezetünknek.
Pl: zöld leveles zöldségek, mandula, tofu, növényi tejek, gabonafélék, babok, gyümölcsök és zöldségek stb.

Állatok

Míg sokan úgy vélik, hogy "természetes" és "egészséges" a tejtermékek fogyasztása, a tömeges piaci igények hatalmas mennyiségű tejtermelésének folyamata bármi más, csak nem természetes.

Annak érdekében, hogy a tej a boltok polcaira kerüljön, nemi erőszakra, kegyetlenségre, bántalmazásra és gyilkosságra van szükség. És ez nem túlzás, nem vegán propaganda és nem hazugság. Országonként eltérhet a módszer, de a folyamat végén mindig ugyanaz lesz:
A teheneket mesterségesen megtermékenyítik, majd azért, hogy a tej az embereké legyen, a borjút majdnem születése után elszakítják anyjától.

Az emberhez hasonlóan mind a borjú, mind az anyja szörnyű szorongást, félelmet és szomorúságot él át. A tehenek ugyanis kifejezetten szociális állatok, megfigyelhető náluk a családias viselkedés és az emberek iránti nyitottság is.
A nőstény borjak ugyanolyan életre számíthatnak, mint az anyjuk, erőszakosan megtermékenyítve újra és újra tejet fog adni, amíg ki nem merül és el nem adják levágásra, ahol ennyi év szenvedés után egy olcsó, szemét minőségű hamburgerben végzi.

fg_jonathan_wilkinson_5a_main.jpg

Míg a tejiparban 5-6 évet húz ki a tejelő tehén, a természetes élettartama kb 20 év lenne. Gyilkosság.

A hímek pedig egyszerűen "melléktermékek" ebben a játszmában, haszontalanok, mehetnek rögtön meghalni, hogy hús legyen belőlük. Gyilkosság.

A bolygó

A tejtermelés számos módon pusztítja a bolygót, bármennyire is természetesnek van hirdetve a plakátokon.

Ezek közé tartozik a takarmány előállítása és szállítása, az állatok által előidézett óriási mennyiségű károsanyag kibocsájtás, valamint a tehenek emésztési folyamata által létrehozott metán.
A tejipar (is) felelős azért, hogy 3-5x annyi súlyos káros anyag keletkezik, ami miatt a globális felmelegedés ma vészesen növekszik. A marhahús-ágazat szintén az esetek többségéért felelős a hígtrágyával és a silózással.

cattle-global-warming-methane-emissions-650x459.jpg

Mi a megoldás?

Most már elolvastál néhány okot, amiért a növényi alapú tej a legjobb és legfenntarthatóbb megoldás az emberiség, az állatok és a bolygó számára, tehát nem mondhatod, hogy ezek után is kívánod ezt az édes hazugságot. 

További segítségért keress vegánokat vagy látogass el az angol nyelvű worldplantmilkday.com oldalra növényi tej receptekért, adatokért és támogatásért.

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)