A 300 forintos hamburger valódi ára

valodi.jpg

Ha azt mondom: "olcsó hamburger, amit gyorsan megkapsz" mi jut eszedbe? Csak nem a több milliárdos bevételű nemzetközi gyorsétterem láncok? Wow, kitaláltam. Valószínűleg ők jutottak eszedbe. De mit is adnak ők ilyen olcsón?

Bárcsak ott tartanánk már, hogy a minőségről tényleg a minőség jutna a többség eszébe, legyen az bármi. De mondjuk hamburgerek esetében a VeganLove, az Istvánffi Veggie Burger, a Tökmag Street Food vagy akár a pécsi LYR Coffee & Food alap lenne a minőségi hamburgereket kedvelők körében. De nem, nem, nem... kérem szépen, NEM. Mindenki inkább keresi a legolcsóbb élvezeteket a legszebb marketingkampányokba csomagolva. Jelenleg emberiség beéri az olcsó mocsokkal. De mennyire mocskos ez a mocsok?

Aki le van égve vagy épp nincs érve a veganizmus ellen, annak tök jó kibúvók ezek a pár száz forintos kamuélvezetek, amit pár percig kap egy hamburger (könyörgöm, hogy süllyedhettem odáig, hogy ezeket hamburgernek nevezem) elfogyasztása közben.

"Dehát ez csak pár száz forint és még finom is. Ne erőlködj idióta vegán, nem mondok le az ízekről, egy gyorséttermi ragadozó vagyok, haver."

És akkor bele sem gondolunk: Tényleg olyan olcsó ez, mint amennyit fizet érte az ember? Nincs ebben valami kis hátsó trükk? Az embereknek nem, de a Földünknek, az egészségüknek és főleg az állatoknak viszont van ebben IGEN SOK "PLUSZ KÖLTSÉG".

• Elpazarolt erőforrások

Megdöbbentő, hogy közel 9500 liter víz kell 1 kg marhahúshoz. Ha ezt nem használnánk a hús felesleges előállításához, tudod mennyit spórolnál meg? 2 hónapra elegendő fürdővizet!

letoltes_1.jpg

Ezenkívül 1 kg marhahús előállításához minimum 16 kg gabonára van szükség. Ha ezt a gabonát a tehenek helyett az embereknek adták volna, akkor sokkal kevesebb ember éhezne ebben a pillanatban is.

• Veszélyes baktériumok


A nagyüzemi állattartásban az antibiotikumokat arra használják, hogy az állatok gyorsabban fejlődjenek és életben tartsák azokat olyan körülmények között is, amelyek egyébként megölnék őket. A baktériumok képesek ellenállni ezeknek az antibiotikumoknak, így gyakorlatilag lehetetlen elkerülni, hogy ezek a hamburgerbe kerüljenek, amit a vásárló jóízűen megesz... miközben erről elfelejtették tájékoztatni őt. Undorító.

Ráadásul a hamburger (különösen akkor, ha csak pár száz forint) lehet "rózsaszín nyálkás". Ez a hányásérzékeny termék úgy jön létre, hogy marhahúsdarabokat és tehén kötőszöveteket ammónium-hidroxiddal kezelnek, hogy elpusztítsák a szalmonellát és más veszélyes kórokozókat. F-Ú-J.

gty_ground_beef_tk_120307_wblog.jpg

• Korai halál

A Men's Journal folyóiratban megjelent jelentés szerint, egy 73 000 amerikait vizsgáló nagyszabású tanulmány azt mutatja, hogy a vegetáriánus étkezés (hát még a teljes növényi, azaz vegán étrend...) elősegíti a hosszabb élettartamot. A növényi alapú étrendet követő résztvevők 20%-kal tovább éltek, mint a húst fogyasztók. Ráadásul ez a tanulmány csak egy a sok közül az utóbbi években, ami megerősíti a húsmentes életmód hatalmas egészségügyi előnyeit.

Ilyen tanulmányok és cikkek pl:

A vegetáriánus étrend 32% -kal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Harvard tanulmány: Sok vörös hús = nagyobb esély a cukorbetegségre

Növényi étrenddel a cukorbetegség ellen: a húsmentes életmód gyógyítja a gyilkos betegséget, állítják a szakértők

• Állatkínzás

Ha egyes országokban van is törvény a nagyüzemi állattartásra, az a valóságban nincs betartva. Az állatokkal tárgyként bánnak és szörnyű szenvedés után halnak meg a legrosszabb körülmények között. Sokszor a tehenek vérfürdőben élik meg utolsó másodperceiket.

Erőszakos etetés

foie-gras.gif

Földhöz vágás

thumping.gif

Kegyetlen lemészárlás

fish.gif

Élve ledarálás

macerator55.gif

(Magyarországon egyébként nem darálnak, hanem gázzal ölik meg őket)

Kényelmetlen, zsúfolt helyek

confinment22.gif

Láthatjuk tehát, hogy nagyon szép marketingkampány részei vagyunk, amikor elhisszük, hogy "jól tartott, szabadtartásos, bio, organikus, helyi" és minden más húsról vagy tejtermékekről beszélnek nekünk, de ez HAZUGSÁG ÉS ÁTVERÉS. És ez egy civilizált világban törvényes...

A gazdaságokban a tehenek fájdalomcsillapítók nélkül fájdalmas csonkításnak vannak kitéve és koszos, fertőzött gépeken keresztül fejik meg őket. Ez a kegyetlen gyakorlat - amely gyakran fertőzéshez vezet - 100%-ig törvényes a legtöbb országban. A gyenge, sápadt, beteg és sérült teheneket gyakran brutálisan bántalmazzák - mivel már nem ad tejet - és azonnal vágóhídra küldik, hogy marhahús készüljön belőle. Tehát a hamburgerünkben VALAKI van, aki az elmúlt pár évet végigszenvedte és a végén egy vérfürdőt érdemelt. Ezt akarod támogatni? 

52.jpg

• Környezetpusztító hatások

A legtöbben imádják azzal áltatni magukat, hogy ha heti egyszer biciklivel járnak, kevesebb vízben fürdenek, elzárják a csapot vagy lekapcsolják a villanyt, akkor ők megmentik a környezetet és tudatos zöldmberek lesznek, akik óvják a Földet. Viszont ezek semmit sem érnek, amíg a metán és a dinitrogén-oxid - amelyet a szarvasmarhák tenyésztése és a talaj megtermékenyítése eredményez - sokkal erősebben szennyezi a környezetet. 100%-ig tényként kimondhatjuk: Az állattenyésztés a legnagyobb oka az éghajlatváltozásnak..

A Világbank szerint az Amazonas erdőirtás fő oka a tenyésztett állatok legeltetésére szolgáló szántóföldek és a takarmánytermesztés helyének kialakítása.

amazonas2.jpg

Ennek tükrében, ha állatbarátnak, tudatos és egészséges embernek és környezetbarátnak mondod magad, le kell mondanod az állatok kihasználásáról, tenyésztéséről és megöléséről.

További egészségi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)