Az igazság az erőszakos vegánokról

toronto-pig-save-transport-16.jpg

Mindannyiunkat úgy neveltek, hogy ez normális, ez rendben van, ez valami, amit muszáj csinálnunk. Kiskorunktól azt mondták nekünk, hogy szükségünk van a tejre a kalcium miatt, húsra a fehérje miatt.

A következő interjú, melyből részleteket közlünk, James Aspey állatjogi aktivistával készült egy vágóhidas virrasztás előtt, amit teljes egészében, eredeti nyelven itt nézhetsz meg.

Jómagam 8 évig edzettem, és nem tudtam elképzelni, hogy létezhet olyan, hogy egészséges vegetáriánus ember, aki képes húsevés nélkül élni. Mára azonban megtanultam, ugyanúgy ahogy mások is rájönnek, hogy lehet így egészségesen élni és virulni, sőt, betegségek kockázatát lecsökkenteni, és hosszabb életet élni, állati eredetű termékek fogyasztása nélkül. Rengeteg hazugság és mítosz kering a köztudatban, amit az emberek elhisznek.

„Erőszakos vegánok”

Kik a valóban erőszakosak ebben a helyzetben? Azok, akik az erőszakot próbálják megakadályozni? Vagy azok, akik azt elkövetik? A vegán aktivisták legfeljebb azoknak okoznak kárt a tevékenységükkel, akik profitálnak ezekből az iparágakból. Márpedig nem kéne a hasznot a helyes dolog fölé helyezni. Azok, akik úgy gondolják, mi erőszakosak vagyunk, azoknak nincs igazuk, hisz épp az ellenkezőjét próbáljuk tenni. Olyan világban élünk, ahol azt gondoljuk, ez természetes, normális és szükséges állatokat kihasználni, megcsonkítani, kínozni, és megölni azért, hogy olyan ételeket és termékeket készítsünk belőlük, amikre valójában nincs is szükségünk?! Akik ezeknek az iparágaknak a működéséhez hozzájárulnak, azok ignorálják azt, hogy van egy ennél sokkal békésebb módja is az életnek. És mi pont ezért dolgozunk, hogy felhívjuk erre a figyelmet, hogy lehet jobban élni.

letoltes.jpg

Arra tanítanak minket, hogy rendben van néhány állatfaj bántása, mint a malac, tehén, csirke, hal, de bizonyos állatfajokat bántani helytelen, mint kutyák, delfinek, bálnák, macskák. Ezek olyan dolgok, amiket tanítottak nekünk, nincs benne semmi logikus, hogy bizonyos állatfajok fontosabbak, mint a többiek. És az is teljesen hamis, hogy szükségünk lenne állati termékekre az egészségünk érdekében.

Sok tévhitet tanítottak nekünk, erre neveltek, ehhez szoktattak minket. Egy ilyen világban nőttünk fel, ezzel a felfogással, hogy az állatok azért vannak itt, hogy mi használjuk őket, és teljesen rendben van megölni őket, ha később mi megesszük őket.

Az igazság azonban az, hogy ez pont annyira szükségtelen, mint a kutyaharc. Ha két kutyát összeeresztesz és életre-halálra küzdenek, ezzel sok húst fogyasztó ember nem ért egyet, hisz teljesen szükségtelen. A valóság az, hogy ugyanannyira szükségtelen, mint állati eredetű termékeket fogyasztani az egészségünk érdekében, hisz minden szükséges tápanyagot bevihetünk szervezetünkbe koleszterin, telített zsírsavak, hormonok nélkül, növényi alapú táplálékokból.

Szórakozásból állatokat ölni ugyanannyira szükségszerűtlen, mint evési élvezetből.

Vegán aktivizmus

Amikor eljövünk a virrasztásra, és lefilmezzük az állatok utolsó pillanatait, az nagyon erőteljes eszköz arra, hogy az emberek újra kapcsolatba kerüljenek azzal, amit, illetve akit eddig ettek, és rájönnek, hogy igazából ezeknek az állatoknak sem akarnak kárt okozni. Rájönnek, hogy az, amit támogattak, valójában nincs rendben – állatokat bántani. Az nem csak egy darab szalonna, vagy egy szelet hús a szupermarketben. Ők egyszer élő, lélegző állatok voltak, és mégis, az emberek annyira eltávolodtak ettől a valóságtól. Csak azt látják, ami a boltok polcain van, a procedúrát nem, és azt sem, mi történt pontosan az állattal, aki egy érző lény volt, és nem akart meghalni.

Amikor a teherautókat megállítjuk pár percre, mindig próbálom magam az állatok helyébe képzelni, hogy ők vajon mit akarhatnak. Szinte biztos vagyok benne, hogy azt akarják, hogy megállítsuk az autót, és így több száz, több ezer emberhez eljuttassuk az üzenetet, ha kimenteni nem is tudjuk őket. A közösségi média a legjobb eszközünk, akár milliókhoz is eljuttatjuk a vegánságot pár kattintással. Ha van egy gondolatom, bárkihez a világon el tudom juttatni. Mindenkinek a hangja meghallgattatik, és ez igenis számít! Így hívjuk fel a világ figyelmét az állatok szenvedésére. Felrakjuk ezeket a képsorokat közösségi médiára, és rengeteg embert érünk el velük.

fea_torontopigsave2.jpg

Van egy beszédem (magyar nyelven is elérhető, de a Facebookon van 5 millió megtekintés - a szerk.) ami elérte az 5 millió megtekintést! Gondolj bele, mennyi időbe telt volna mire a valóságban találkozom ezzel a sok emberrel! Az aktivizmusunk, gondolataink, amiket itt osztunk meg, segítenek ezt a világot egy jobb hellyé tenni. Amit az állatokkal teszünk, helytelen. De megoszthatjuk vegán receptjeinket, egészségügyi előnyeit. Így hozunk létre változást a világban, bátorítunk, edukálunk és inspirálunk másokat, addig amíg ez nem válik a normálissá.

Levideóztuk őket, és így a világ is bele tud nézni a szemükbe. Láthatják, hogy ezek élő, lélegző, érző lények, akiknek van szívük és van agyuk, érzik a fájdalmat és szenvednek pont, mint mi. Közösségben élnek, családjuk van, kommunikálnak egymással. Ők is földlakók, velünk együtt. És mégis, épp a vágóhídra küldjük őket, ahol olyan dolgok történnek, amit legrosszabb ellenségünknek sem kívánnánk. Csak azért, hogy mi falatozhassunk egyet, holott azt könnyedén le tudtunk volna váltani valami más ételre, úgy, hogy ők megmenekülhettek volna a szükségtelen szenvedés s halál elől.

A mi felvételeink valódiak. Amit a média mutat nekünk: ”az állatok ezt élvezik, ezt lehet emberségesen csinálni”. Így hazudnak a fogyasztóknak arról, hogy lehet szépen csinálni a rosszat. Elhitetik velünk, hogy ezek az állatok boldogan adták életüket értünk.

captive-bolt-stunning-lg.jpg

”Emberségesen leölt, szabadtartásos” – ezek a kifejezések csak nekünk esnek jól. Ez az állatoknak nem jelent semmit. Nem lehet kegyesen megölni valakit, aki nem akar meghalni. Ha le akarod tesztelni azt, hogy emberséges-e valami vagy sem, akkor képzeld magad abba a helyzetbe. Azt akarod, hogy ez megtörténjen veled, vagy bármelyik szeretteddel? Ha nem, akkor az valószínűleg nem emberséges. Nincs abban semmi együttérző, hogy gázkamrába téve elaltatsz egy állatot, egy pisztolyt raksz a fejéhez, és elvágod a nyakát. Ez az együttérzés ellentéte. És olyan emberek, akikben megbízunk azt mondják, hogy ”ez rendben van, ne aggódj, hisz jól voltak tartva.” Ez hazugság.

Az is hazugság, hogy vegánként nem lehet egészségesnek lenni. Mindenhonnan ezt halljuk, egyre többet, ahogy a vegán mozgalom is egyre csak nő. Azt hallod, hogy kisgyermekek halnak meg vegán étrend miatt. Annyi de annyi gyerek hal meg helytelen étkeztetés, alultápláltság, tápanyaghiány miatt, mégis csak arra az egy vegán párra csap le a média akik nem tudták hogyan kell helyesen etetni gyermeküket. Rengeteg negativitás övezi a veganizmust, és rólunk is azt gondolják, hogy extrémek, őrültek vagyunk, akik meg vannak veszve az állatokért. Az a helyzet, hogy ez nem is erről szól. Nem is kell szeretned az állatokat, hogy vegán legyél. Ez csak arról szól, hogy rájössz, szükségtelen állatokat kínozni és megölni őket.

245151_5627.jpg

Nem tartom szükségesnek azt, hogy mindenki aktivista legyen, azonban azt igen, hogy ne támogasd mások szenvedést. A mi kis személyes életünkben nincs túl sok ilyen, hisz nem vagyunk háborúkért, politikai döntésekért felelősek, de azért igen, hogy napi szinten miket eszünk, mit viselünk, miket használunk. Nincs a vegánságnál erősebb eszköz arra, hogy ne járuljunk többé hozzá mások szenvedéséhez. Az első lépés az lenne, hogy ne okozzunk kárt az állatoknak. A második, ha úgy döntesz, legyen az, hogy másokat is erre bátorítasz. Könnyű persze másokra mutogatni, de inkább előbb magunkba nézzünk, hogy mi rosszat teszünk.

Mit jelent vegánnak lenni?

A veganizmus nem csak egy étkezési választás, ez egy morális választás. A lehető legkevesebb kár okozásával élni. Ez a különbség fogság és szabadság, szenvedés és béke, élet és halál közt. Vegyük komolyan, főleg hogy mindannyian az egyikhez hozzájárulunk. Nincs harmadik opció, hisz mi, mint fogyasztók, a vásárlási szokásainkkal teremtünk igényt ezekre a termékekre. Vagy megveszed, vagy nem.

Ez nem csak az állatok érdeke, hanem vicces módon a mienk is. A vegán étrendnek annyi jótékony hatása van, hogy érdemes inkább növényi alapú alternatívákat enni a megszokott ételeink helyett, főleg, hogy lehetséges is. Nem adsz fel semmit azzal, hogy vegánul étkezel, csupán például tehéntej helyett rizstejet veszel le a bolt polcáról. Az a vicc, hogy azt hittem, mennyi ételt fel kell majd áldoznom, ennek ellenére még több új ételt és alapanyagot fedeztem fel. Soha életemben nem élveztem még ennyire az evést, az ételemet, és ezzel sok más vegán akivel beszéltem, ugyanígy van.

vegenation_ashley-onoz-wright.jpg

Ráadásul csökkentjük a szívbetegségek, a rák, a diabétesz, elhízás, csontritkulás kockázatát. Az egyetlen étrend, ami bizonyítottan visszafordítja és megelőzi a szívbetegséget az a növényi alapú, vegán étrend. Ez a vezető halálozási ok a nyugati világban, így már ez önmagában egy óriási ok arra, hogy adaptáld ezt az étrendet. És annyi környezetvédelmi előnye van. Másokkal osztozunk ezen a bolygón, amit a nagyüzemi állattartó gazdálkodás pusztít. Az első számú oka az erdőirtásnak, fajkihalásnak, élőhelyek elvesztésnek, óceáni halottzónáknak, üvegházhatású gázok kibocsátásának. Szó szerint pusztítjuk az élőhelyünket pusztán azért, hogy élvezhessük a hús és egyéb állati termékek ízét. Ha fenn akarjuk tartani a földi életet, akkor ideje váltanunk.

Az igazság

A vegánok nem hazudnak, hisz mi jó származna ebből nekünk? Én nem keresek pénzt azzal, hogy te életmódot váltasz! Azok, akik a nagyüzemi állattartó gazdálkodásokból élnek meg, nekik van mit veszíteniük, és pontosan ezért hazudnak, vagy ferdítik az igazságot, hogy ez "emberséges, szabadtartásos", ezért tesznek egy boldog boci rajzát a tejesdobozra, ezért hazudnak az egészségügyi előnyökről.

toysruscow_5.jpg

Amikor pár éve elkezdtem kutakodni a vegánságról, azt akartam, hogy ne legyen igazam! Nem akartam vegán lenni! Azt hittem salátát és tofut kell ennem életem végéig, és ezt én nem akartam! Persze nem volt igazam, és ez volt az eddigi legjobb döntésem. Az igazság az igazság, a tények azok tények. Ne a vegánoknak higgy, ne is a médiának és az iparnak, hanem ezeknek. Kutakodj te magad, fedezd fel magadnak az igazságot. Olvass, nézz dokumentumfilmeket, lásd azt, hogy kerül az állat a tányérodra, lásd, milyen hatással van ez a környezetre, lásd, milyen egészségügyi előnyökkel jár a vegán étkezés. Annyi pozitívuma van a veganizmusnak, és nem csak az állatoknak, hanem nekünk, embereknek is, és hiszem, hogy a világnak szüksége van egy kis békére és szeretetre.

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

A cikk írója:

Almási Petra
Vegán aktivista, youtuber