Lennél vegán, de sajtfüggő vagy? Segítünk!

6_whole_food_plant_based_tofu_ricotta_cheese_top_shot.jpg

Sokan amikor meglátnak egy videót vagy megtudnak egy eddig ismeretlen tényt a húsiparról, rögtön felhagynak a húsevéssel. De mi van a tejtermékekkel, azon belül is a sajttal? Segítünk megszabadítani a gonosztól!

A következő 5 tipp talán segíthet abban, hogy hogyan küzdd le a sajtfüggőséget. - ami egyébként nagyon sok embernek lett a "drogja", tehát nem vagy egyedül.

  • Próbálj ki növényi sajtokat - mindet!

Mindenféle húsos, tejes, sajtos, mézes és egyéb ételre van már növényi (vegán) alternatíva, amivel nem kell ártanod az állatoknak, és közben egészségesebben is élhetsz, finom ételeket habzsolva. A magyar piacon minimum 30 fajta növényi sajt van (és ez évről-évre növekszik) ezért ne mondd nekem, hogy egyik sem ízlik. Próbáld ki mindet, ne dönts egyetlen rossz élmény alapján. Ha végképp egyik sem jön be, keress fel esetleg termelőket, akik otthon, saját kezűleg készítik a növényi sajtokat. Vaaagy, talán próbáld meg Te elkészíteni egy recept alapján a saját növényi sajtodat! Ne add fel a próbálkozást!

  • Készíts krémes dolgokat!

A kesudiós tejszín, a köleses majonéz, az avokádó és a tahini mind kiválóan alkalmasak, hogy a sajtot helyettesítsék egy étkezés során. Ráadásul sokkal táplálóbbak is. 

  • Keress vegán pizzát!

Sokan megijednek, hogy soha többé nem ehetnek finom pizzát, mert "nem lesz rajta semmi" (wtf). Szerencsére ez messze áll a valóságtól. Egyre több szupermarketben (TESCO, Lidl, CBA etc.) vehetsz vegán pizzát, amire semmi "nem-vegán" feltét  nem kerül, sőt, növényi sajtot raknak rá, esetleg szójaszalámit. Külföldön természetesen már ez is előrébb jár, ugyanis nem kell a bolti, fagyasztott pizzákon élni, hanem rengeteg pizzázó kínál már vegán pizzákat is. Majd egyszer itthon is...

  • Vegyél valamilyen élesztőt!

Igen, tudom, hogy ez borzalmasan hangzik, de ez a cucc komolyan jó. A sörélesztőben pl találhatsz B-12 vitamint is. Ez egy remek forrása lehet a B-12 bevitelednek, amit ki ne merj hagyni! Az ilyen élesztőket ki kell tapasztalni, hogy mi is ez és mire is jó, a vegán csoportokban ebben tudnak segíteni. Ne ítélj, míg nem próbáltad!

  • Folytatni kell a keresgélést!

Ne felejtsd el, hogy miért döntöttél úgy, hogy vegetáriánus/vegán leszel: az állatkínzás megszüntetéséért. A tejelő gazdaságokban a tehenek rendkívül szűk helyen szenvednek egész életükben, fájdalomcsillapítók nélküli csonkítások áldozatai lesznek - de ha ez nem is történik meg mindenhol, a kegyetlen vágás és az értelmetlen halál mindenképp szörnyű és felesleges. 

Ha már lemondasz mindenről, csak a sajtról nem, akkor is sokat tettél az állatokért, de ha 100%-ig szereted őket és megakarod óvni az értelmetlen állatkínzástól mindet, akkor a sajtról is le kell mondanod és alternatívát kell találnod. Hidd el, csak addig lesz nehéz, ameddig nem lesz Magyarország is egy sokkal "vegán-barátabb" hely. Addig viszont be kell érnünk sörélesztőkkel, fagyasztott vegán pizzákkal és a 30-35 db növényi sajt választékkal.  - jó, azért ez sem vészhelyzet! :)

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)