Tényleg egészséges a joghurt? Meglepődnél, ha tudnád...

joghurt_labuznik_cz_2014.jpg

Vajon egészséges-e a mindennapjaink részévé vált, sokak által szeretett joghurt? Nagyon sokan fogyasztják, nem is gondolván, hogy talán nem tesz jót a szervezetünknek. Még ha a marketing kampányok tömkelege ezt is állítja, nem biztos, hogy ez a valóság.

A legtöbb reklám azt állítja, hogy a probiotikumok miatt egészséges és fontos, de ez nem feltétlenül van így.

A Nutrition and Dietetics Akadémia folyóiratának tanulmánya szerint a rendszeres joghurtfogyasztás nem javítja az egészséget. Az Európai Lung Alapítvány tanulmánya szerint az alacsony zsírtartalmú joghurt terhesség alatti fogyasztása a gyermekkori asztmával és a szénanátha fokozott kockázatával függ össze.

Az ELF tanulmánya szerint, akik naponta egyszer alacsony zsírtartalmú joghurtot fogyasztottak, azoknál 1,6-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki asztma, mint aki nem fogyasztott ilyet. Ez a statisztika nem csak megrázó, de hihetetlenül ijesztő a terhes nők számára is.

A tejtermékek olyan egészségügyi problémákért is felelnek, mint a pattanások. A MFA interjújában Dr. Gene Rubinstein dermatológus elmagyarázta a pattanás és a tejtermelés közötti kapcsolatot:

Az egyik elmélet az, hogy az Egyesült Államokban fogyasztott tej többsége vemhes tehenekből származik, és hogy a terhességi hormonok fokozzák az aknés olajtermelést.

Míg a sovány tej kevesebb hormonnal rendelkezik, ez erősebben kapcsolódik a pattanásokhoz. - magyarázza Dr. Rubinstein. A sovány tej gyakran édesítve van, hogy kellemesebbé tegyék és inzulin növekedést vált ki, amely olajtermeléshez és aknéhoz vezet. Valójában a tej önmagában inzulinreakciót vált ki.

header-types-of-acne-886x590.jpg

(Kép forrása: boregeszseg.blog.hu)

Dr. Rubinstein "részben a lenyűgöző bőrhatások miatt" él növényi étrenden, és megjegyezte, hogy betegei gyakran említik, hogy a bőrük "sokkal jobbnak, szebbnek tűnik" növényi étrend után, mint előtte.

A tejtermékek inzulinszerű növekedési faktorát egy vizsgálatban az emlőrák és a prosztatarák okozta. Ráadásul a tejfogyasztás összefüggésbe hozható az alacsonyabb spermium koncentrációval és a kóros spermiumok alakulásával és mozgásával, a túlzott ösztrogénnel és a cardiovascularis betegségek kockázatával. A tejtermékek túlzott fogyasztása még a Parkinson-kór kialakulásához is vezethet.

Míg a tejipar az erős, egészséges csontok érdekében ajánlja a tejet, a legtöbben (a tehéntej fogyasztók közül) csontritkulásban és csípőproblémákkal szenvednek akár már gyerekkorban - állítja a csontrendszereket vizsgáló, Tania Winzenberg és kollégái egy tanulmányban.

Ha a betegség kockázata nem lenne elég, gondoljunk bele abba is, hogy az állatok mennyit szenvednek. A nagyüzemi tejtermelésnél (ahonnan a legtöbb tej származik) a tehenek erőszakkal megtermékenyítik, durván bánnak velük és elválasztják a borjaiktól - a hímvadakat elszakítják az anyjuktól és levágják.
A tehenek ebben a ciklusban maradnak, amíg "elfogynak", nem bírják tovább a szenvedést és a megterhelést. Ezután levágásra kerülnek.

fg_jonathan_wilkinson_5a_main.jpg

Nézd meg ezt a Mercy For Animals által készített, titkos videót azokról a tejtermelőkről, akik erőszakosan termékenyítik meg az állataikat és nem kímélik őket a szenvedéstől sem.

Szerencsére sok növényi joghurt lehetőség van széles körben, amely egészséges probiotikumokat tartalmaz az egészségkárosodás vagy az állatok kegyetlensége nélkül. Érdemes ezeket kipróbálni. 

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)