Fajizmus - Amibe egy "mindenevő" bele sem gondol

fajizmus-festmeny.jpg

Azt hinnénk, hogy csak a vegánok étkeznek valamilyen hitrendszer szerint, holott a húsevők is. Kultúra, családi hagyományok és személyes preferenciáik miatt csak bizonyos állatok, bizonyos testrészeit fogyasztják el.

Ha azt mondom rasszizmus, mindenki tudja, hogy bőrszín alapján való megkülönböztetésről beszélek. A szexizmus hasonlóan működik, nemek alapján történik a diszkrimináció. 

A fajizmus is ezt jelenti: diszkrimináció, az állatok közt

Vannak állatfajok, amelyek többet/kevesebbet érnek a többinél a mindenevők szerint. Élő példán keresztül: míg a magyar ember dühöng a kutyahús fesztivál miatt, abba bele sem gondol, hogy a disznótor mennyire dühítő lehet egy buddhista vagy muzulmán kultúrában nevelkedett embernek. Tehát a kultúránk is megmondja, mit tartunk "normálisnak" és mellett kiállnak foggal-körömmel. De biztos az a valódi normális és helyes?

Rendszeresen hallok olyan beszélgetéseket is, amiben az emberek megtárgyalják, hogy melyik testrészeit szeretik az állatnak, és hogy míg a csülök az finom, a pacalpörkölttől undorodik. (Hány húsevő vagy mindenevő állat válogat így? Egy medvének a hús az hús)

A fajizmus tehát azt jelenti, hogy bizonyos állatfajokat hajlandóak vagyunk használni, megölni, megenni, míg másokat szeretjük, háziállatként tartjuk, védett fajjá nyilvánítjuk. Nemrég láttam, ahogyan egy étteremben a vendégek lelkesen simogatták a teraszon bóklászó kismacskákat, miközben zabálták a rántott húst. És az volt ebben a legijesztőbb, hogy egyszer régen én is pont ilyen voltam. Úgy lettem vegán, hogy megláttam ennek a helyzetnek az abszurditását, és ez a megváltozott nézőpont sarkallt az életmódváltásra.

Sokszor kaptam már meg a vegánság ellen az érvet, hogy „ezek az állatok azért vannak, nem véletlenül nevezzük őket haszonállatnak”.
Először is, a haszonállat egy ember alkotta címke, amit ráragasztott évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt bizonyos fajokra (fajizmus a gyakorlatban). Másodszor, hidd el nekem, az állatok nem „azért vannak”. Senki sem azért születik meg, hogy valaki másnak a tulajdona, szórakozása, étele legyen. Tudom, hogy régi szokás, de a rabszolgatartás is elég régi szokás volt, több ezer éves múlttal. Ez mégsem tette helyessé.

fajizmus-cikk.jpg

A fajizmus ellenpólusa a veganizmus

Az alapelv: élni és életben hagyni, és ez minden emberre és állatra vonatkozik. A vegánok minden állatfajt egyenrangúnak tartanak, és számukra haszonállat, mint olyan, nem létezik. Nincs jogunk megölni azokat, akik élni szeretnének. Én vegánként csak azt teszem az állatokkal, amit bármilyen emberrel is megtennék. Így nem fizetek a megölésükért, az anyatejük elvételéért, a megnyúzásukért, az erőszakos beidomításukért, és így tovább. Szeretem és tiszteletben tartom őket. 

Hiszek abban, hogy jelenlegi világunkban nincsen szükség az állatok kihasználására. Növényi ételek elérhetőek bárki számára, és használati tárgyainkat is képesek vagyunk állatok bántása nélkül, növényi vagy szintetikus anyagokból előállítani. Nincs szükségünk állatokon kikísérletezni kozmetikumainkat és tisztítószereinket, nem szükséges állatok testrészeivel melegen tartani testünket a téli hidegben. És hiszek abban is, hogy nincs szükségünk az állatfajok közti diszkriminációra. Minden élet egyenértékű, és lehet ezzel összhangban élni. Élni és életben hagyni.

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

A cikk írója:

Almási Petra
Vegán aktivista, youtuber