Ha húst eszel, ne hívd magad környezetvédőnek!

climate-change-rs-in-story.jpg
Sok ember környezetvédőnek hívja magát, és soha nem gondol bele, hogy a mindennapjainkba beivódott (vagy beevődött?) húsevés a legnagyobb bűnös a Föld vészesen gyorsuló pusztulásáért. Meglepő tények következnek.

Azt már tudjuk, hogy mi az a 10 önigazoló hazugság, amit a húsevők mondogatnak, de a tények még mindig tények, ezért ismét bemutatom, mit nem lát az, aki megszállottan csak a húsevés mellett pártol. A cikk nem bántó jelleggel íródott.

Az állattartás és állattenyésztés több üvegházhatású gázt eredményez, mint az összes gépkocsi, repülőgép és egyéb közlekedési mód együtt az egész világon.

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az állattenyésztés a Föld szén-dioxid kibocsátásának mintegy 15%-át teszi ki. Ezen belül is a legnagyobb bűnös a marhahús és a tejtermelés. Egyszerűen az állati termékek elhagyásával a szén-dioxid-lábnyomunkat a felére csökkenthetjük.


Lássuk a további tényeket:

  • (Az egész világon) A húsukért tartott állatok percenként 3,2 millió kg ürüléket termelnek.

  • Az állattenyésztés a Világbank szerint az Amazonas megsemmisítésének közel 91 százalékáért felelős.

  • Az állatok tartására és tenyésztésére használt földterület (beleértve a legeltetésre és a takarmánynövények termesztésére szolgáló földet is) a Föld szárazföldjeinek több mint egyharmadát elfoglalja.

  • A nagyüzemi állattartás több mint 500 nitrogénnel elárasztott dead zonet eredményezett a világ óceánjaiban, és ez a szám egyre csak növekszik.

  • Még a fosszilis tüzelőanyagok nélkül is, 2030-ra elérjük az 565 gigatonna CO2e-határértéket. - mindezt az állatok táplálása miatt

  • 1kg marhahús 13%-kal több fosszilis anyagot és 15-ször több vizet igényel, mint egy 1kg szója előállítása.


Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy - bármilyen hangzatos marketingszöveg ellenére - nincs olyan, hogy "fenntartható" húsevés. Kétségtelen, hogy a növényi étrendhez is kell földterület, víz, fejlett mezőgazdaság, de közel sem kell annyi erőforrás, mint a húsért tartott állatok számára.

A növényi étrendre való áttérés nem csak hogy mára egyszerűvé vált a legtöbb országban (Magyarországon is könnyebb már, mint pár éve) de az állatokat is megkímélhetjük a szörnyű szenvedéstől.

Ne feledjük, a "vegán" nem egy étrend, hanem egy életmód: elutasítani az állatok megölését és kihasználását. 

james-cameron-explorer-director-and-climate-change-activist.jpg

Ahogy James Cameron (akit sokan az Avatar c. film rendezőjeként ismertek meg) egyszer azt mondta:
Nem vagy környezetvédő, ha húst eszel.
Ha valóban meg akarod váltani a világot, ne a fürdővízzel spórolj vagy a villanyokat kapcsolgasd, hanem válts vegán életmódra. 

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)