10 önigazoló hazugság, amit a húsevők mondogatnak

ys8ygzt.jpg

A 10 legkönnyebben megcáfolható állítás, amit gyakran hallanak vegetáriánusok és vegánok. Te elgondolkodtál már ezeken? Informálódtál már ilyen téren?

A legtöbbször olyanok mondják ezeket, akik soha nem is voltak nyitottak a váltásra vagy az információszerzésre, de a kognitív disszonancia viszont hatalmas méreteket ölt, mikor valaki kibillenti őket a komfortzónájukból. Lássuk, mik ezek.

A cikk nem bántójelleggel készült. Az erős szóhasználat nem irányul az érintettek ellen. Jó olvasást kívánok!

1. “Az emberek az idők kezdete óta húst esznek.“

judejudy2giphy_1.gif

Ez nem igaz. Az emberi történelem során sok kultúra száműzte a húst vallási vagy erkölcsi okokból. Ez csak a társadalmi normákon múlik, hogy mit tartunk elfogadhatónak és helyesnek. Gondolj bele, egy zűrös, szegény, rossz állapotú családban nevelkedett gyerek sokszor azt hiszi, a lopás vagy ölés szükséges, a gazdagok mind rossz emberek vagy hogy Isten ezt a sorsot akarta nekik, ezért ilyen az életük. Pedig csak annyi történt, hogy ezt ültették el a fejében és ezt tartja a normális, status-quo-nak. Egyébként is, csak azért, mert valami történhetett a múltban, nem jelenti azt, hogy folytatnunk kell a jelenben és a jövőben is. A rabszolgaság, nők elnyomása vagy a feketék elítélése is egyszer normális volt, ma meg már elítéljük. Ideje változtatni ezen a téren is!

2. “Hiába lennék én vegán, ez nem változtat semmin.“

morrissey.gif

Két szó: Kereslet-Kínálat. Ha csökken a kereslet az állati termékek után, csökken a kínálat is. Ehhez nem kell hatalmas logika. Megnyugtatok mindenkit, ez már zajlik pár éve. 2007 és 2014 között 400 millióval kevesebb állatot öltek meg a csökkenő kereslet miatt. - állítja az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma)

3. “A húsban van a fehérje“

giphy_1.gif

Nope. A változatos, jól összeállított növényi étrendben is van minőségi fehérje. A diófélék, a bab, a tofu vagy a szejtán kiváló fehérjeforrások. De nyugi, mindent megtalálsz a neten a többi növényi fehérjéről is.

4. “Az állatok nem szenvednek a farmokon.“

judejudyfpgiphy.gif

Az állatok 90%-a igenis szenved a világon. Már csak azért is, mert nem robotok, és megérzik, hogy mi vár rájuk: értelmetlen halál. Fájdalomcsillapítók nélküli szenvedés, ketrecben leélt élet és meggyalázott holttest. Ez minden, csak nem "humánus" (ami egy hazugság) és nem helyes. Nem hiszed el? Nézd meg ezt a videót.

5. “Utálom a vegán kajákat“

mariah.gif

Komolyan? Utálod a zöldséget, gyümölcsöt, magokat, tésztát, sült krumplit, zöldségfasírtot, zöldséglevest, szójaszalámit, lencseburgert? Ettél már egyáltalán ilyet? Persze, hogy ettél, ezek közül a legtöbbet etted és most is eszed. Csak nem hívtad őket vegánnak. Ha növényi étrendre váltasz, semmiről nem mondasz le, csak kb 4-5 terméket helyettesítesz növényi alapanyagokkal. Ennyi. De ha szerinted ez totál lehetetlen vagy drága, lesd meg a közel 13 ezer fős Ezt ettem ma - VEGÁN csoportot.

6. “Vegánnak lenni egészségtelen."

frust2giphy.gif

Nemár... Ezt a kamuszakértő norbiápdét mondta vagy egy 1940-es elavult kutatás? A valóság az, hogy a modern kutatások ennek az ellenkezőjét bizonyítják: a növényi étrend egészséges.

Ja, és a Pécsi Tudományegyetem is publikált egy magyar nyelvű tanulmányt erről...

...amiről beszél ebben a videóban is a kutatás egyik résztvevője:

7. "Megnézném én a sportolókat vegán étrenden..."

hulk.gif

OK, nézd: A teniszcsillag Serena Williams, az olimpikon Carl Lewis, az ultramaratont teljesítő Scott Jurek, az olimpiai súlyemelő Kendrick Farris, vagy a nemzetközi végzettséggel rendelkező, vegetáriánus/vegán táplálkozási tanácsadó és személyi edző, Váli Tamás is a növényi étrendet használja az egészséges, lemondás-mentes izomépítéshez.

8. “A testemnek szüksége van a húsra.“

giphy-1.gif

Nem, nincs. Emlékezz a 6-os pontra. 

9. “Ha abbahagyjuk a húsevést, az állatok túlszaporodnak a Földön.“

giphy-5.gif

Oké, itt pedig a 2-es pontot ajánlom. Kereslet-kínálat, ha nincs rá kereslet, nem lesznek szaporítva. Ez annyira egyszerű, ne gondold túl.

10. “Ez az egyetlen mód, hogy 7,5 milliárd embert elláthassunk étellel”

tyragiphy.gif

Először is: Nincs ellátva ennyi ember, a legfinomabb becslések szerint is a Föld lakosságának kb 18-20%-a éhezik. 2013 végén ezt 842 millió főre becsülték. További becslések alapján 1 kg marhahús előállításához közel 35kg gabona kell. Képzeld el, ha ezt nem az állat felesleges és fájdalmas felhízlalására pazarolnánk, hanem rögtön ételt készítenénk belőle!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)