Hogyan éljek együtt a nem-vegán párommal?

datingameateater-3.jpg
Körülményes lehet egy vegán párt találni hazánkban, ezért azt javaslom a szingli vegánoknak, hogy egy húsevőt veganizáljanak. Ezzel is hozzátehetsz a "nagy egész" célhoz, illetve jobb lehet a kapcsolatod a pároddal.

Íme néhány tipp, hogy mit ajánlok ahhoz, hogy működjön az együttélés/társkeresés:

 1.  Legyen hajlandó a változásra
  Bár mindenki azt mondja a "megtörés" pillanatáig, hogy ő aztán soha nem tudna vegán lenni (aztán látod, az lesz) de mégis érdemes olyan emberekkel ismerkedni vagy keresni, aki ha nem is vegán még, minimum, hogy nem utasítja el élből és érdeklődik a téma iránt. Ha ez nincs meg és #csakazértis alapon mindentől undorodik, ami vegán, az hosszú távon másban is gondokat fog okozni, nem csak ebben a témában. Az egy rossz helyzet, de nem a Te hibád. nyitottabbnak kell lennie az illetőnek.

 2. Állítsatok fel szabályokat
  Szó sincs arról, hogy határokhoz kössük a szerelmet és az együttélést. Viszont ha te is tiszteletben tartod, hogy még eszik húst és készségesen segítesz neki, mutogatod a növényi ételeket és próbálsz segíteni, ő is tartsa tiszteletben a kéréseidet. Beszéljétek meg és legyetek őszinték. - itt kiderülhet, hogy működhet-e egyáltalán a kapcsolat kettőtök közt. Ne hazudj és őt is az őszinteségre kérd.
  Ha te nem akarod, hogy húsos étel után megcsókoljon, mert undorítónak tartod, mondd el neki. Ha nem akarod, hogy a házban húsos ételeket készítsen, mondd el neki. Ha ő azt akarja, hogy csináld meg neki külön a húsos ételeket, de te ezt egyáltalán nem akarod és nem tudnád megtenni, MONDD EL NEKI!

 3. Látogassatok el egy farmra együtt
  Nincs is jobb módja az állatokkal való megbarátkozásnak, mint hogy ott vagy, érzed, látod és megérinted őket. A szemükbe nézel és megtapasztalod magadtól, hogy ők is élni akarnak és boldogulni. Ott nem érhet téged semmilyen "vegán propaganda" mint a USA-ban történő vágóhídi PETA videók vagy épp egy meztelenre vetkőzött, a testét véresre festett vegán modell. Ott csak a valóság van: Az állatok szeretete és egyszerű, de csodálatos élete. Mutasd meg neki és éld át Te is, hogy milyen csodálatosak az állatok.

 4. Mutass neki finom növényi ételeket
  Megint csak a tapasztalat. Hidd el, hogy ezerszer többet érnek, mint egy vélemény vagy egy sértő mondat. Ha megtapasztalja, hogy nem is nehéz és csodálatos dolog a vegánság, nyitottabb lesz a váltásra. Éreztesd, hogy nem kell éheznie és nem kell aggódnia, hogy biztos "jól eszik-e". Gondoskodjatok közösen az ételekről. A közös bevásárlás vagy egy új, ismeretlen vegán étel közös elkészítése még közelebb is hozhat titeket egymáshoz és szuper pillanatokkal lesztek gazdagabbak. Mindezt úgy, hogy közben állatokat mentetek. Hát nem csodás? :)

 5. Értékeld a próbálkozást is
  Lehet, hogy neked 1 nap alatt sikerült váltanod, de lehet, hogy más nagyon is fél ettől és már az is nagy dolog, hogy egyáltalán kimondja: ő megpróbál 2 hetet hús nélkül. Úgysem ezen múlik az állatok halála, hiszen a világon még több milliárdan esznek húst vagy isszák a tejtermékeket, hordanak bőrt, szőrmét, bundát stb. Nem oszt nem szoroz, hogy ha a párod 2 húsmentes hét után úgy dönt, hogy
  "Oké, tényleg nem nehéz. Vegetáriánus leszek, de még nem vegán. Azt majd később."

 6. Képzeld a helyébe magad
  Te sem úgy születtél, hogy rögtön állatjogi aktivista voltál. Persze, te már megláttad azt, amit sokan még nem. Felfogtad, hogy a csirke is állat, nem csak a kutya. A malac is érez, nem csak a macska. A tehén is szeret ugrálni, nem csak a nyúl, stb. Próbálj türelmes lenni (még ha nehéz is) és mindig apróságokkal érzékeltetni, amire te már rájöttél: Amit eszik, az nem étel, hanem érző, szeretetreméltó állat. Pont mint egy aranyos kutya, egy édes kiscica. Te is biztos régen azt mondtad: "Oké, a csirke is állat, de azért van, hogy megegyük." Már tudod, hogy ez butaság, de ő még nem. Magyarázd el türelmesen, mondd el, te hogyan jöttél erre rá, próbáld összekapcsolni neki a dolgokat. Hass az érzelmeire és a józan eszére is egyaránt.

 7. Vezesd a párod és az embereket jó példával
  Attól még sosem lett senki vegán, hogy dögevőnek vagy tudatlannak neveztük. Nehéz feladat, de tudjunk mutatni érveket vagy minimum az erkölcsi normákat, amik alapján élsz: számodra fontosak az állatok és harcolsz értük. Minden állatért, szinte kivétel nélkül. Ne szégyelld megmutatni, hogy vegán rendezvényen vagy. Ne szégyellj megosztani vegán tartalmakat. Ne szégyelld elmondani egy vacsorán, hogy neked mit jelent az, amikor egy csirkét látsz az asztalon. Természetesen ne kiabálva és úgy, hogy az egész napját elrontsd az illetőnek. De hass rá érzelmileg és mutasd meg, te kiállsz az állatokért és ez egy csodálatos életmód vagy személyes célod. Főzz finomakat, kóstoltass, mesélj el történeteket és ismerj meg sok vegánt. - ezt pedig bátran mutasd meg a világnak!

———————————————

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is!