„Tartsd tiszteletben, ahogy én étkezek, ez az én döntésem!”

howto.jpg

Személyes döntés-e az, hogy hogyan étkezünk? Mit jelent egyáltalán az, hogy személyes döntés? Helyes-e, hogy mindenki azt eszik és csinál, amit akar?
—————————————————————————————————————
A személyes döntés egy olyan döntés, amely csak rád van hatással, ami csak téged érint. Például, hogy trikót, vagy hosszú ujjú pólót veszel fel aznap. Ez senkinek nem befolyásolja drasztikus mértékben az életét, a tieden kívül, ha mondjuk kánikula van egész nap. De ha valakit felpofozol, az már nem személyes döntés, hisz hatással vagy valaki másnak az életére. 

Személyes döntéseinknek nincs áldozata

Minden egyes étkezési szokásoddal hatással vagy a körülötted lévő világra. És az elég világos, hogy állati eredetű termékek fogyasztása így vagy úgy, de hatással van azokra az állatokra. A képlet egyszerű: kereslet és kínálat. Igaz, ha a boltban látod a felvágottakat, azokat az állatokat nem fogod feltámasztani. De ha nem veszed meg, és mások sem, nem lesz rá kereslet, így a kínálat is csökken, és hónapokkal, évekkel később egyre kevesebb és kevesebb állatnak kell meghalnia.

Tiszteletben tartani egymás szokásait

Sokszor hallhatják a következő mondatot a vegánok:
"Ha én tiszteletben tudom tartani a te vegán étkezésedet, akkor te is tartsd tiszteletben azt, ahogyan én étkezek”. Jogos kérés ez vajon?

Fontos megjegyeznem, hogy attól, hogy valakinek nem tiszteljük egy döntését, az nem egyenlő azzal, hogy az egész embert nem tiszteljük. Tisztelheted a legjobb barátodat, miközben elítéled őt, hogy már hatodszorra bocsátott meg az őt megcsaló exének. Így tehát nem fair azt kérni egy vegántól, hogy tisztelje a nem vegán döntéseket. Először is, tiszteletben tartani egy vegán étkezési szokásait elég egyszerű. Húst és állati eredetű termékeket NEM enni nem megy szembe semmilyen moralitással. Senkinek sem tartozik bele az értékrendjébe az, hogy állatokat ölni etikus. A vegánok saját értékrendjükkel összhangban hozzák meg étkezési szokásaikat, azaz nem bántják az állatokat mert szeretik őket. Viszont a vegyes táplálkozás teljesen ellentmond a vegánok moráljainak, így elég ésszerűtlen arra kérni valakit, hogy tiszteljen valamit, ami teljesen szembemegy az értékrendjével.

vegan-protestors.jpg

„Egyetértesz a kutyahús fogyasztásával? Nem? Attól még tisztelned kell az én táplálkozási szokásaimat.” A kutya helyére helyezz be bármilyen állatot, és máris megérted a vegánok nézőpontját. Egy másik példa: ha egy vegán nem tudja tiszteletben tartani, hogy te tehéntejet iszol, annak az lehet az oka, hogy nem ért egyet a tejipar működésével, annak olyan eszközeivel, mint például, hogy az újszülött borjakat rögtön elválasztják anyjuktól, hogy a tejüket emberi fogyasztás céljából elvegyék tőlük. Nem veled szemben tiszteletlenek vagy lenézőek, hanem azokat a módszereket nem fogadják el, amik a döntésed miatt mennek végbe.

Azzal, hogy valaki tiszteletben tart valamit, majdnem, hogy támogatja is. Ha egy vegyes táplálkozású ember azt hallja egy vegántól, hogy ő tiszteletben tartja az ő étkezési szokásait, azzal megkapja azt a megnyugtató érzést, hogy ha a vegán rendben van ezzel a cselekedetemmel, akkor én is az lehetek.

Túllátni a tányérunkon

Étkezési szokásainknak nagyobb hatása van, mint gondolnánk. Nemcsak a szenvedő és értelmetlenül legyilkolt állatokra gondolok, hanem a környezetre és embertársainkra gyakorolt hatásokra. Nem azt állítom, hogy a vegánoknak ne lenne negatív hatása egyáltalán, de a lehető legnagyobb lépés, amit azért tehetsz, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomod, víz-és földigényed, az az, hogy 1) meghalsz, vagy 2) vegánná válsz. Az állattartó gazdálkodás a vezető oka az elsivatagosodásnak, az Amazóniai esőerdő irtásának, fajok kipusztulásának, földjeink és vizeink szennyezésének, óceáni halott zónák kialakulásának, valamint a legtöbb üvegházhatású gáz kibocsátásának. Növényi alapú étrendet követve többé nem járulsz hozzá ehhez a romboláshoz, hisz élelmiszered kitermeléséhez kevesebb földre, kevesebb vízre van szükség (1 kg marhahúshoz 19.000 liter, 1 kg krumplihoz 260 l víz szükséges), sokkal kisebb lesz az ökológiai lábnyomod és a széndioxid kibocsátásod, és mindezek felett, állatokat mentesz, és minden nap teszel az egészséged érdekében.

giphy.gif

Az egészségünkhöz ráadásul nem szükséges állati eredetű termékek fogyasztása, így főképp nehéz hallgatni ezekről a tényekről. Valószínűleg nem tiszteled azokat, akik szemetelnek az utcán, ugyanígy a vegánok sem tudják tisztelni az olyan iparágak működését, amik tönkreteszik földünket.

És abba belegondoltál már, hogy az egészségügyi rendszerre is hatással lehetnek „személyes döntéseid”? A vegánok közt annyira alacsony az úgynevezett népbetegségek előfordulásának az aránya (szív-és érrendszeri betegségek, elhízás, diabétesz, rák), hogy ha minél többen váltanának erre az életmódra, annál kevesebbe kerülne az államnak a betegellátás, és annál több pénzt lehetne átcsoportosítani olyan projektekre, amik valóban fejlődést hozhatnának, pl. az oktatás fejlesztésére.

Az, hogy mit teszel a bevásárlókosaradba, és mit eszel meg, valóban személyes döntésnek tűnhet, de ne feledkezzünk meg arról, milyen hatása van apró döntéseinknek a nagyvilágban az állatokra, a környezetre és társadalmunkra.

shopping-supermarket-2.jpg

———————————————

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is!

Küldd el ezt a linket annak, akivel szeretnéd megosztani:
https://goo.gl/ane5re

A cikk írója:

Almási Petra
Vegán aktivista, youtuber