Joshua Knox, vegán testépítő tapasztalata a növényi étrenddel

tedd.jpg

Joshua Knox egy ízig-vérig húsevő családban nőtt fel, ahol a nagyszülők és a szülők egyaránt szoktatták rá a húsevésre, és a húsos ételek elkészítésének különböző módjaira.
—————————————————————————————————————
Édesanyja Argentínából származik, ahol a rengeteg háztartás tart teheneket, hogy megbízható forrásból szerezzenek maguknak tejet. 

Édesapja Fort Worth Texasban született és nőtt fel - ahogy Joshua Knox is -, ahol a mai napig megszokott a marhák végighajtása a város közepén. 

Joshua élete első részében folyamatosan büszke volt testépítő eredményeire, a csillapíthatatlan étvágyára és az általa megevett hús mennyiségére. 

Aztán egy hosszú utazáson minden megváltozott

Joshua és barátai gyakran jártak a Kalifornia és Nevada határán fekvő Tahoe-tóhoz, ahova legalább 4-5 óra az út, ám egyik alkalommal egy hóvihar miatt ez a duplájára húzódott el, több mint 10 órás kirándulás lett belőle. Az autójukban ülve rengeteg témát feldobtak, hogy teljen az idő, és ekkor jött szóba a növényi alapú étrend, amit Brian Robin, Joshua egyik jó barátja hozott szóba a táplálkozás kapcsán.

Na most képzeljünk el egy rakás szkeptikust és egy védtelen vegánt egy kis térségben... Jajj!

Joshua és 4 barátja lehetetlennek, őrültségnek, felelőtlenségnek és egészségtelennek tartották a növényi étrendet, de mégis nyitottak voltak és érdeklődtek, ezért úgy döntöttek, hogy tartanak egy húsmentes (de lényegében más állati eredetű termékektől is mentes) hetet, hogy kipróbálják az életmódot. 

shutterstock_198854129crop.jpg

A kihívás után, a nyolcadik napon Joshua elmondása szerint kettő dolgot tett:

  • Megevett egy adag sertéshúst
  • Elgondolkozott, hogy nem is volt nehéz teljesíteni ezt a 7 napot

Ezután átgondolta a családja helyzetét, akik egész életükben rengeteg húst fogyasztottak, az eredmények pedig nem voltak számára meglepőek:

  • Két nagyapjának négyszeres szívkoszorúér műtétje volt
  • Nagymamája cukorbetegségben halt meg
  • A családjában több rákbeteg is van

Úgy döntött, 30 napot is kibírna.

A 30 napos kihívás gyorsan átment másfél évesbe, mivel teljesen elhagyta a húst, és sosem tért vissza rá a 30 nap elteltével. Teljes növényi étrenden élt tovább.

"Nagyon aggódtam, hogy el fogok sorvadni, sovány és beteges leszek."


A 10-12 év munkáját féltette legjobban Joshua, viszont 2.5 év növényi étrend után bátran kijelentette:
"Ez már abszolút nem téma. Nem csak, hogy folytatni tudtam az edzést, de masszív nyereséget fedeztem fel a kitartásomban is."

A másik aggály az volt, hogy Joshua imádott enni. Érdekelte, vajon mit tud majd főzni/sütni így, hogy pótolja a szükséges tápanyagokat az egészséges vegán életmódhoz, így sokkal inkább arra koncentrált, hogy mit tanul, nem pedig arra, hogy miről mond le. 

És mik az eredmények?


"Nem lettem fiatalabb vagy magasabb" - mondta poénosan Joshua a TED előadásán. Viszont megerősítette, hogy óriásit zuhant a koleszterinje, leadott 15 kg felesleget és nagyobb lett a teljesítménye, működőképessége a munkája és feladatai során. Mentális és fizikai fejlődésen is keresztül ment. 

192.jpg

Állítása szerint Brian barátja, a sok vegán szakirodalom és a családja egyaránt szerepet játszott abban, hogy ma büszkén nevezheti magát erősnek, egészségesnek és boldognak. 

———————————————

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is!