Tőled függ a világbéke

magic_night_by_ryky-d9k0mof.jpgHogyan lehetne béke a világon, miközben évente 250 milliárd ártatlan állat hal meg egy múló, mára feleslegessé vált társadalmi szokás miatt? A békét te alkotod, nem a politikus, nem a pap,nem a vallási guru. CSAK IS KIZÁRÓLAG TE!

Egészen kiskoromtól kezdve szerettem az állatokat. Sőt, imádtam őket. Nem voltam bigott állatmániás, viszont mindig is becsültem és tiszteltem az életüket, szokásaikat. Kb 3 órán át sírtam, mikor 4.-es osztálytársam agyontaposott egy gyönyörű, nagy szöcskét. Mentettem madarakat, próbáltam életben tartani kiskutyákat, temettem el halott vakondot (síremléket is csináltam neki, fejfával és egy papírfecnis üzenettel!), szabadítottam ki békát egy lyukból, megismertem, megszerettem és láttam meghalni (mérgezés miatt) minimum 15 macskát, láttam és próbáltam segíteni elütött kutyán, tologattam babakocsiban kutyát és macskát, hogy elaludjanak, ölelgettem hosszú perceken keresztül csirkét és kacsát, követtem hónapokig egy gólya fészeképítését, rendszeresen kiviszem a házból a rovarokat, mert fontos számomra az ő élete, és igen: vegán vagyok, hogy azokat az állatokat se bántsák, akikről mindenki elfeledkezik. Ők is a barátaim.

A vegánság nem túlzás, csak még nem elfogadott. Ahogy a több évtizede tartó nyitott világ is (homoszexualitás elfogadása, feketék elfogadása, rabszolgaság felszámolása, nők egyenjogúsága stb.) egykoron hülyeségnek és abszurdnak tűnt, ma még ez is egy kinevetett, elítélt, butaságnak titulált béna próbálkozás. Ma még igen. 

Semmi spirituális, agresszív, áltudományos hoax nincs benne. Könyörgöm, a veganizmus csak az állatok védelmét jelenti, semmi többet. Semmi extrém és megvalósíthatatlan nincs benne. Nem a kiválasztott emberek tevékenysége, hanem mindenkié, aki szereti az állatokat. Nem vagyunk többek vagy kevesebbek, csak szeretjük az állatokat. ŐSZINTÉN.

Nem nehéz: Nem veszel állatokon tesztelt és/vagy állatokból készült termékeket, nem eszel állatokat és állati termékeket, nem támogatod az állatok kínzását, árusítását és kihasználását. Cirkusz, állatkert, állatos kávézók... Ne már, komolyan szerinted ez normális? Isten ezt akarja? Az ősember is ezt csinálta? A ragadozó is hülyét csinál a prédából? Ezek nem indokok többé, ezt már nem lehet elhitetni. Ma már megoldhatjuk, hogy mindenki tudjon enni. Megoldhatjuk, hogy mindenki egészségesebb legyen minimum egy kicsivel. Megoldhatjuk, hogy mindenkinek optimális súlya legyen tápláló ételekkel. Megoldhatjuk, hogy minőségi termékeket kapjunk 0 bőrből, 0 szőrméből, 0 bundából, stb. Miért öljük még mindig az állatokat? 2017 van!

Soha az életben nem fogom megbánni, hogy vegán lettem. Azóta emberek, ételek, tanulmányos, projektek és lehetőségek ezreit ismertem meg. Ez nem csak egy motiváló bullshit. Komolyan, ez egy új kezdet mindenkinek. Nem vagyunk meditáló hippik, csak szeretnénk, hogy ne szenvedjenek az állatok. Ez vállalhatatlan cél? Ez agresszív és szörnyű elv? Szerintem nem az. 

Nem akarlak meggyőzni semmiről, de őszinte leszek: Életem egyik legjobb döntése volt, hogy váltottam. Ha te is szereted az állatokat, ne fizess az állatok kínzásáért és megöléséért. 

És hogy miért hozná el a világbékét csupán ez? A közös célok összekötnek bennünket.

A veganizmus összeköt téged és engem. Közös céljaink lesznek, ami békét, elfogadást és nyitottságot eredményez. Közösen változtathatjuk meg a világot azzal, hogy szeretjük és elfogadjuk a körülöttünk élő, érző és öntudattal rendelkező élőlényeket. Ez teremthet békét az emberek között. 

Ne feledd:
Nem mindig jó egy társadalmilag elfogadott szokás. 
A rabszolgaság is csak azért szűnt meg, mert emberek egy kis csoportja belátta, hogy ez helytelen.
Aztán tettek ellene. 

Bízom benne, hogy egyszer még találkozhatunk egy vegán rendezvényen. Ne ítéld el elsőre. ;)

Köszönöm, hogy elolvastad.

Böngéssz a blogon bátran, és ismerd meg az egészségügyi előnyeit is a növényi étrendnek, mely a veganizmus egy részét képezi. :)

———————————————

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is!

Címkék: etika, vegán