A reggeli rosszullét megvédheti az anyát és a gyermekét is

2017_04_listicle_14_ways_to_ease_that_morning_sickness_quease_still.jpg

Az idők kezdete óta tudjuk, hogy a terhes nők émelygéstől és hányingertől szenvednek a terhesség alatt. A "reggeli rosszullét" kifejezés igazából félrevezető, mivel a nők egész nap rosszul lehetnek, és ez néha olyan súlyos is lehet, hogy kórházba kerülnek.
—————————————————————————————————————

A cikk a NutritionFacts videója alapján készült.

A kutatók a Harvard Brigham és Női Kórházában megállapították, hogy a komoly rosszullétek első számú kockázati tényezői a telített zsírok. Minden 15 gramm telített zsírsav elfogyasztása ötszörösére emeli a rosszullétek esélyét. Ez megfelel egy kb. 100 grammos sajtburgernek.

Az ok, amiért a telített zsírok olyan erős kockázati tényezőt jelenthetnek talán az ösztrogénra gyakorolt hatásukban keresendő, mivel kimutatták, hogy megemelik a véreben keringő ösztrogén szintjét. Miért fejlődtünk úgy, hogy ilyen rosszul reagáljunk a telített zsírokra? 

Miért alakult ki egyáltalán a rosszullét?

A terhesség alatti rosszullét egy általános jelenség, ami émelygéssel vagy hányással jár és a nők 70-85%-át érinti. Hogyha a bizonyos ételektől való idegenkedést is beleértjük a definícióba, akkor az előfordulási esélye inkább 100%. Mivel a terhesség alatti rosszullét ilyen gyakori jelenség, felmerül a kérdés, hogy miért van ez így? Van oka ennek a potenciálisan pusztító állapotnak?

Korábban úgy tartották, hogy a rosszullét csak a nők fejében létezik, és nem foglalkoztak vele, azonban a legújabb kutatási eredmények szerint a terhesség alatti rosszullét egy embrió-védő mechanizmus, az evolúciós fejlődés eredménye, ami megvédi a babát. De mitől kell megvédeni? Talán a hústól.

A hús a kórokozók elsődleges forrása

Ezenkívül a hús a terhes nők által leginkább elkerült étel. Tehát a hústól való idegenkedés a terhesség alatt védelmet nyújthat a húsban esetlegesen megtalálható rákkeltő, genetikai-, vagy fejlődési rendellenességet okozó méreganyagoktól. A romlott hús szintén kórokozókkal fertőzött lehet, és a terhesség alatt viszonylag gyengébb az immunrendszer.

Általában le tudjuk küzdeni a legtöbb húsból származó kórokozót, azonban a terhes nőknek természetes módon legyengül az immunrendszere, hogy ne utasítsa el a fejlődő embriót, ami félig (az apa oldaláról) idegen test. Így, talán a reggeli rosszullét azért alakult ki, hogy távol tartson minket a hústól ezalatt a sérülékeny időszak alatt. Ez összhangban lenne a terhesség alatti húsfogyasztással kapcsolatos tabukkal, ami a világ több társadalmában is erőteljesen jelen van.

Ha ez az elmélet igaz, akkor öt dologra következtethetünk belőle:

mbrio.jpg

Ha a hányinger és a hányás a terhesség alatt azért van, hogy megvédjen, akkor azoknak, akik rosszul vannak, jobb kellene, hogy legyen a terhességük kimenetele. És valóban, azok között a nők között, akik hányingert és hányást tapasztalanak sokkal kisebb a vetélés és a halvaszületés előfordulási aránya.

A második következtetés az lenne, hogy a rosszullétet kiváltó ételek olyan dolgokat tartalmaznak, amik különösen károsak a babának. És valóban, minden élelmiszer típus közül az állati fehérje az, (beleértve a húst, baromfit, tojást, és a tenger gyümölcseit) ami a legveszélyesebb. A hús számos kórokozónak a forrása, ami komoly fenyegetést jelent a terhes nők és fejlődő babájuk számára.

A terhesség alatti rosszullét egybe kellene hogy essen azzal a szakasszal, amikor az embrió a legsérülékenyebb. Ez kb. az 5. és 15. hét között van, amikor a létfontosságú szervek kifejlődnek, ami pedig pontosan egybe esik a rosszullétek tetőzésével, és ebben az időszakban találják a terhes nők a húst, a halat, a baromfit, és a tojást a legvisszataszítóbbnak.

És végül, ha ez az elméletet igaz, akkor ritkább lenne a reggeli rosszullétek előfordulása azok között, akik csak növényi alapú ételeket fogyasztanak. És igen, abban a néhány társadalomban, ahol nem ismert a reggeli rosszullét, ott jellemzően csak növényi élelmiszereket fogyasztanak, és húst nem.

———————————————

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is!

A videó/cikk fordítója

Moór Anna

Link az eredeti cikkhez: Morning Sickness May Protect Mother & Child

További információ a NutritionFacts.org oldalon 

Referenciák: