KevInfo

2018.jan.22.
Írta: CsirKevin 9 komment

5 őrülten izmos vegán testépítő

vegan_testepitok.png

Sokan hiszik, hogy a vegánok nem lehetnek erősek, hogy fehérjehiányosak, hogy B12 hiányosak vagy hogy egyszerűen csak egészségtelenek. Pedig ez egy tévhit.

Számos vloggert és influencert találhatunk a neten, akik megmutatják, mennyire színes a vegán életmód, és nincs benne semmi lemondás, sőt inkább csak pozitív hatásai vannak a Földre, egészségünkre és legfőképp az állatok sorsára nézve.

Most bemutatok 5 őrülten izmos vegán testépítőt, akik növényi étrenden lettek ekkorák:

1. Jon Venus


Jon Venus az egyik legismertebb vegán testépítő
, akinek YouTube csatornáján számos tanácsot kaphatnak kezdő, haladó és profi testépítők egyaránt, hogy hogyan tudnak egészségesebben élni, növényi étrenden izmot építeni vagy mire kell figyelniük, ha vegán életmódba kezdenek

 

 

2. Erin Fergus


Erin Fergus az egyik legkiemelkedőbb női vegán testépítő. Erin 2013 óta vegán, és ekkor kezdett el nagyon komolyan edzeni. Ő lett az első vegán WNBF Fit Body Pro nyertese 2017 áprilisában, és az első vegán OCB Női Physique Pro győztes 2017 májusában. 

For this #flexfriday I have to share my excitement over @bianca_longsocks_scott becoming an #ifbbpro in #womensphysique last weekend!!! She is my favorite #physique in the game and is absolutely stunning on stage and in real life. I know that I can't ever be anyone but me, but her dedication and progress give me something to strive for. I was just playing around putting us side by side in #sidechest (because really, how many times do you see #purplehair and #muscles together twice?!) but I love how graceful it turned out. I had already said to myself (but not shared with many people) that I would love to try the #npcwpd category at least once once I'm old enough for master's. well guess what? That's just under 1.5 years away, and that could line up quite nicely for my intended time off � I'm only a week away from finally, finally nestling into #improvementseason, and the MOST important thing for making sure I don't get post competition blues is already having my next goal in mind and to be working toward it by Monday after the show. I have big plans for this mind and body! Bianca, you have been incredible to watch, and I am excited for your journey and continued success! ����❤️ #motivation #motivated #wpd #npc #bodybuilding #bodybuilder #girlswithmuscle #prostatus #inspiration #flexing #musclesarebeautiful #musclesaresexy #stageshots #womenwithmuscles #strongwomen #womensphysiquepro #womensphysiquecompetitor #jrusas #delts #shredded #leanaf #shredded #muscles

Erin Fergus (@veganfergiefitness) által megosztott bejegyzés,

 

3. Torre Washington


Torre Washington
1988 óta vegán. A legtöbb előadásában elmondja, hogy számára fontos a természetes izomépítés, ezért nem használ semmilyen étrendkiegészítőt sem, teljesen a növényi étrendből építi az izmait.

 

4. Nimai Delgado


Nimai Delgado
szintén nagyon ismert YouTuber és Instagram influencer, aki soha életében nem evett még húst, ugyanis a szülei vegetáriánusok voltak, így Nimait is a könyörületességre és az állatok szeretetére nevelték. 2015-ben teljesen vegán lett, azaz elhagyott minden állati eredetű terméket az életmódjából.

 

Vegánnak lenni egyszerű. Csatlakozz a Békés Vegán Közösséghez, és próbáld ki az életmódot!

 

5. Crissi Carvalho


Crissi Carvalho vegán fitnesz modell
, versenyző, online edző és a "Vegán Fitnesz Étrend egy Sovány és Egészséges Testért" könyv írója.

 

----

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

Leleplezik az élelmiszeripari korrupciót

rotten_elelmiszeripari_korrupcio.jpg

A mai élelmiszeripar már csak árnyéka régi önmagának. Radikálisabb módszerek, tömegtermelésből adódó minőségromlás, korrupció, profitorientált szemléletmód és minden élőlényt, természeti adottságot felfaló kegyetlenség.

Manapság szinte minden napra jut egy cikk, egy tanulmány vagy egy leleplező videó, ahogy állatokat kínoznak állattartó telepeken, rossz körülmények között termelik a termékeket (legyen ez szinte bármilyen termék) vagy átverik a fogyasztókat.

Ezt fogja feltárni az új Netflix sorozat, a 6 részes Rotten:

A különböző epizódok más-más témákat, ügyeket és iparágakat mutatnak majd be.

Az első epizódban ("Ügyvédek, Fegyverek és a Méz") a film feltárja a Honeygate botrányt, az elmúlt évek egyik legnagyobb amerikai élelmiszeripari csalását, amelyben hamis mézet adtak el a lehető legnagyobb profit marginnal. 

Ahogy az előzetesben is hallható, akár többször fagyasztott ételeket is odaadhatnak az embereknek, ami bárhonnan származhat. Ezért szinte bármit is eszik az ember, aggódnia kell miatta.

A Zero Point Zero csinálja ezt a sorozatot is. Ők készítették a "Wasted!" című nagy sikerű sorozatot is, az élelmiszer-hulladék hatásairól. A Wasted! remek kritikákat kapott, ezért reméljük, ez is ugyanannyira ütős lesz.

Szól hozzá Facebookon!

---

Ha még nem vagy vegán, de kipróbálnád, kezdd el most!

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

10 tény, ami segít emlékezni, hogy miért is lettél vegán

piglamb-reddit.jpg

A veganizmus egyszerűen csodálatos! Mindenki egyénként változtathatja meg a világot, függetlenül társadalmi státusztól, pénzügyi helyzettől, bőrszíntől, vallástól, szexuális irányultságtól, hovatartozástól, vagy bármi mástól.

És habár az életmód rengeteg pozitívummal jár, idővel minden tevékenység iránti lelkesedés csökken. Ezért ez a cikk abban segít, hogy emlékezz, miért is döntöttél jól, amikor vegán lettél. - vagy ha még nem tetted meg, most itt az ideje!

Remélhetőleg már tudod, hogy nem kell húst, tejtermékeket vagy tojást enned ahhoz, hogy egészséges legyél és jókat ehess, hiszen 2018-ban mindenre találsz alternatívát, még Magyarországon is. 

Lássuk, miért lettél vegán:

1. Empátia & állatok tisztelete

calf-brown-reddish-small_1.jpg

Rengetegen számoltak be arról, hogy amikor átváltottak vegán életmódra, sokkal közelebb kerültek az állatokhoz és a természethez. Végre felelősséggel és tisztelettel tekintettek a körülöttük lévő világra. Felismerték, hogy eddig eltakarták a szemük elől a hazugságot, és hamis illúzióban ringatták őket az állatok sorsáról, a globális felmelegedésről, a globális éhezésről, a környezetpusztításról és még sok másról.

Mind azt hittük, hogy nincs megoldás, hogy mindenről csak a kormányok és a vállalatok tehetnek. - aztán hirtelen kiderült: mi magunk is, ha állatokat fogyasztunk. Habár ez egyrészt stresszt okozhat és agressziót válthat ki, hiszen átverve érzi magát mindenki, mégis megszabadíthat rengeteg szorongástól.

Az állatokkal tárgyként bánnak, ami 2018-ban már teljesen szükségtelen, sőt, abszurd!

Sokszor a tehenek vérfürdőben élik meg utolsó másodperceiket.

A hím csibéket élve bedarálják (itthon elgázosítják).

Az állatokat zsúfolt helyekre passzírozzák egész életükre:

confinment22_1.gif

Gyakran dobálják, bántalmazzák, ölik meg puszta kézzel őket:

thumping_1.gif

Vagy éppen erőszakkal tömik beléjük az ételt, hogy hízzanak:

foie-gras_1.gif

Ez még a középkorhoz sem mérhető brutális agresszió és kegyetlen bánásmód.

Légy nagyon büszke arra, hogy te már megértetted: Az állatok nem értünk vannak itt, hanem velünk.

2. A hústermelés hozzájárul a globális éhezéshez
meat-isle.jpg

Az éhezés és a hatalmas hústermelés szoros kapcsolatban vannak egymással. A McGill Egyetem és a Minnesota Egyetem egy 2012-es tanulmánya szerint elegendő mennyiségű és minőségű gabonát tudnánk termelni az egész világ táplálására, de a hús iránti hatalmas igényünk miatt úgy döntünk, hogy ezt a mennyiséget inkább az állatokkal etetjük meg, hogy legyen hús.

Gondold végig: Ez totális pazarlás. Nem csinálunk mást, minthogy végigvezetjük egy másik élőlény testében az ételünket, ami azután (húsként) hozzánk kerül. Ebben semmi racionalitás nincs. Főleg, hogy ehhez minimum 15x több víz és terület kell, és 13%-kal több fosszilis anyagot bocsátunk ki, valamint rengeteg CO2-t és metánt.

2012-ben az Amerikai Egyesült Államokban előállított zabból 95%-ot, kukoricából pedig 80%-ot a tenyésztett állatoknak adtak, hogy hízzanak és húsáru legyen belőlük. Ez teljesen felesleges!

2015-ben több mint 6 millió amerikai háztartás számolt be a rendkívül alacsony élelmiszerbiztonságról. 

Csak az Egyesült Államok képes lenne egymaga plusz 800 millió embert ellátni étellel, derült ki egy 1997-es tanulmányból. De ezt a mennyiséget állatokkal etetik meg...

2. Nem csak a kutyák/macskák éreznek

 

Az Emory Egyetem kutatóinak 2015-es tanulmánya szerint a malacok okosabbak, mint a kutyák, és képesek megoldani különböző problémákat, akárcsak a csimpánzok. Köszönhetően kiváló hosszú távú memóriájuknak, bizonyos játékokban és feladatokban is kiválóan teljesítenek.

A malacok szeretik a játékot és a harcot, mint a kutyák, és képesek tanulni egymástól. Még azt is kimutatták, hogy empátiát is éreznek más élőlények iránt, és képesek megérteni bizonyos szinten az embert, ráadásul jobban, mint egy kutya.

IQ tesztek azt mutatják, hogy a sertések okosabbak, mint egy 3 éves gyermek

Mindezek ellenére egy átlagos amerikai ember 27 malacot eszik meg élete során

Légy rá büszke, hogy te már nem járulsz hozzá okos és kedves élőlények megöléséhez!

3. Az állattenyésztés évente több milliárd liter vizet igényel
field-of-crops.jpg

Az állattenyésztés a felelős a világ édesvíz fogyasztásának kétharmadáért.

1 kg marhahús előállításához ~8000 liter, egy adag tojáshoz ~2800 liter és 4 liter tehéntejhez 3900 liter víz szükséges. Egy egyre szárazabb, felmelegedő bolygón ez több mint pazarlás.

4. Az állattartó ipar kihasználja a nőket

Ha fontos számodra a női egyenjogúság, akkor jobb ha megtudod vagy visszaemlékszel, hogy a nagyipari állattartók mennyire nincsenek tekintettel a nőkre.

A hús-, tej- és tojáságazat a nők kihasználásából él. A születendő kisborjút elveszik az anyjuktól, a hím kiscsibéket bedarálják vagy elgázosítják azonnal, a hím borjút azonnal viszik levágni, stb. Az állatok is képesek családokat alkotni, és az anyák ugyanúgy kötődnek gyermekeikhez, akárcsak mi, emberek. Ezért ez nem csak fizikai, hanem lelki terror is számukra. Ne támogasd ezt, van más lehetőség:

Ha nem vagy még vegán, próbáld ki a növényi tejeket, ugyanolyan ízűek, csak nincsenek benne hormonok, genny, baktériumok és mentes minden állati kínzástól: 

Növényi tejek, amiket ajánlok:

 • Mandulatej
 • Szójatej
 • Rizstej
 • Kókusztej
 • Zabtej
 • Kendermagtej
 • Mogyorótej
 • Kesudiótej
 • Máktej
 • Diótej
 • Tönkölybúzatej
 • Borsótej

best-and-worst-milk-for-heart-health-01-722x406.jpg

5.  Sok hús=gyakori, halálos betegségek


2013-ban a CDC arról számolt be, hogy a legtöbb országban, ahol hatalmas a húsfeldolgozás, az antibiotikumok körülbelül 75-80%-át az állatok kapják - leginkább a természetellenes növekedési ráták növelésére és a betegségek terjedésének megakadályozására.

A CDC becslése szerint évente kétmillió antibiotikum-rezisztens baktérium fertőzés következik be. 

A Center for Science in the Public továbbá azt is megerősítette hogy ezeknek a fertőzéseknek 22%-a kapcsolódik az élelmiszerekhez.

Az elmúlt évben itthon is rendszeresen találtak beteg, megkínzott állatokat és romlott, penészes húsokat.

3,2 tonna hústerméket vont ki a forgalomból a Nébih

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán

Ellenőrzés egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben

4 tonna húsipari termék ártalmatlanítását rendelte el a NÉBIH Somogyban

Megsemmisíttetés helyett takarmányként árulta a kivéreztetett nyulakat egy fővárosi cég

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a feldolgozott húsok egyértelműek kapcsolatban állnak az egyre növekvő rákos megbetegedések számával.

Eközben a növényi étrend egészséges.

És nemrég a Pécsi Tudományegyetem is publikált egy magyar nyelvű tanulmányt erről.

Ha vegán vagy, megóvtad a tested a férgektől, magas koleszterintől, rossz minőségű "ételektől" és az állatokat is megvédted a szenvedéstől, haláltól.
Még egy ok, hogy büszke legyél az életmódodra! 

6. A teheneknek erős érzelmeik vannak

Bárki, aki eltöltött már egy kis időt tehenekkel, az tudja, hogy milyen érzékeny állatok.

A tudomány is alátámasztja ezt, miután 2011-ben megtudtuk, hogy a tehenek képesek a csordán belül barátságot kötni társaikkal, és eldönteni, ki az aki szimpatikus neki, és ki az aki kevésbé.

A "Tehenek pszichológiája" című kiadvány rengeteg, eddig ismeretlen tényt tár fel a tehenek érzéseiről, gondolkodásáról és magas intelligenciájáról.

Képesek az optimizmusra és a pesszimizmusra egyaránt, és egy-egy rossz esemény érzelmileg nagyon megterhelő lehet nekik, akárcsak egy érzékeny embernek.

Illetve érzik, látják és tudják, ha egy ember rossz szándékkal közelít feléjük vagy kölykeik felé. Milyen kár, hogy az állattartó telepeken kizárólag rossz szándékkal közelednek feléjük...

7. 30 éven belül eltűnhetnek a halak

fish-288988_1280.jpg

Ez nem vicc. A mértéktelen, pusztító halászat miatt a kihalás veszélye fenyegeti a halpopulációt is.

Minél többet megtudsz arról, hogy az ipar miként járul hozzá az óceán halott zónáihoz és a fajok eltűnéséhez, annál biztosabb lehetsz abban, hogy jól döntöttél, hogy nem támogatod többé ezt az embertelenséget.

A Föld óceánjai több mint egymillió fajnak adnak otthont. Az óceánok az emberi szén-dioxid kibocsátás egyharmadát felszívják, miközben az oxigénünk 50%-át neki köszönhetjük. Tehát nagy szükség van az óceánokra.

De a kutatások azt jósolják, hogy a radikális halászat teljesen tönkreteszik az óceánok élővilágát és több százezer pusztulhat ki, köztük azok a halak is, amiket fogyaszt az ember. Pedig nem kellene fogyasztania...

A halak is intelligens lényeg a maguk szintjén. És egyébként sem embernek való, amiket tartalmaznak.

8. Történelmi hírességek is mind állatvédők voltak

rosaparks_1.jpg

A történelem legismertebb tudósai, emberjogi aktivistái és filozófusai szinte mind vegetáriánusok voltak

Szoros kapcsolat van a szabadságért való küzdelem, a nők jogaiért való küzdelem, a rasszok egyenlőségéért folyó küzdelem, az emberjogi küzdelem és az állatok szabadságáért folyó küzdelem között. Ne feledjük: minden öntudattal és érzelmekkel rendelkező élőlény élni szeretne. Mi pedig hagyhatjuk élni őket, mindössze más termékeket kell levenni a polcról. 

Légy büszke rá, hogy mertél cselekedni, és lemondtál az állati eredetű termékekről.
Így teljesen hiteles ember vagy, hiszen azt teszed, amit gondolsz. Nem csak beszélsz, hanem megváltoztatod a világot. Brávó!

9. A csirkék is érzelmes, bújós állatok

Mielőtt az emberek vegánok lesznek, a legtöbben azt hiszik, hogy a csirke egy buta madár, aki nem képes sok mindenre, csak kapirgálni és fura fejmozgással totyogni. Na jó, valószínűleg csak én hittem ezt régen. Sad story. :/

Soha nem gondoltam, hogy mennyire érzelmes és kedves állatok, akiket ugyanúgy lehet szeretni, mint bármelyik más "társállatot". Azt sem tudtam, hogy rengeteg modern kutatás mutatta ki, hogy a csirke tényleg egy igazán intelligens és érzelmes élőlény.

A Science Daily tavaly bebizonyította, hogy a csirkék képesek az empátiára, az anyák pedig képesek tanítani a gyermekeiket különböző viselkedési formákra. Mindezek mellett egyébként hierarchikus rendszerben élnek, akárcsak mi. Így teljességgel kizárható, hogy buta és értéktelen állatok lennének.

Ráadásul őket vagy a tojásaikat megenni nem csak állathasználat és kizsákmányolás, de még egészségtelen is.

A magas koleszterinszint egyik fő forrása a csirkehús. 

Napi 1 tojás pedig ugyanolyan káros, mintha napi 5 cigarettát szívnál el.

10. Finom, egészséges és minőségi ételek

25009955_1896242094021256_804571550635261952_n.jpg

Ki akarna még mindig 300 forintos, szinte mérgező hamburgert enni, amikor olyan alternatívákat kínálnak még itthon is, ami egyszerre egészséges, finom, tápláló és még jobb is, mint húsos "társai"?

Több tucat vegán hely van itthon is, ahol régi és új ízeket is kóstolhatsz egyaránt, kegyetlenségmentes formában.

Próbáld ki idén azokat a helyeket, ahol még nem voltál:

Vegetáriánus és vegán éttermek

Nyers vegán éttermek

Vegán cukrászda / sütik

Növényi tejes kávézók

Vegán ételrendelés

---

Nem kérdés, hogy a vegánná válás rendkívül jó hatással van az egészségünkre, a Földre és legfőképp az állatokra.

 Ha már vegán vagy, légy rá nagyon büszke, és ne veszítsd szem elől a célt: egy jobb, békésebb világot.

Ha még nem vagy vegán, de kipróbálnád, kezdd el most!

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

Az év, amikor a veganizmus olyan népszerű lett, mint még soha

d46d353b3d436fb1a2421e547406b258.jpg

A veganizmus nem egy új trend, hanem egy elfeledett igazság újjászületése.

A vegánokról már évek óta az a tévhit él a köztudat fejében, hogy hippi, lázadó, elmeháborodott, természet és állatvédő fanatikusok, akik a testüket meggyötörve, sápadtan, gyengén vegetál különböző bogyókon, magokon és zöldségeken (amik még mindig nem éreznek, csak mondom!). Pedig ez nincs így, és soha nem is volt...

...egészen 2017-ig, amikor a világ megismerte a közösségi médián keresztül az igazságot.

Évről-évre rohamosan növekszik a tudatos életmód iránti kereslet, de aki igazán mélyre akar hatolni (főleg egészségügyi és környezetvédelmi szempontból) az végül a növényi étrendnél fog kikötni, ami messze nem tökéletes, de a leghatékonyabb módja a globális felmelegedés csökkentésének vagy az egészségünk megőrzésének/javításának.

Ráadásul a vegetarianizmus (amit akár tekinthetünk az első lépcsőfoknak a vegánság felé) már korábban is jelen volt a világban, és a világ legnagyobb koponyái közül rengetegen voltak vegetáriánusok az állatok iránti tiszteletük jeléül és saját egészségük érdekében.

De mik történtek 2017-ben, amelyek hozzájárultak, hogy a veganizmus végre népszerűbb és elfogadottabb legyen?

Influencerek

Először is, nagyon fontos szerepet játszanak a valóság megismertetésében az influencerek, akik több ezer vagy millió emberhez juttathatnak el képeket, videókat vagy gondolatokat. A vegánok között rengetegen vannak, akik YouTube csatornával, bloggal (hehe, épp egy ilyenen vagy), Instagrammal vagy más közösségi oldallal rendelkeznek, ahol recepteket, ötleteket és inspirációt osztanak meg a többi vegánnal, vagy a témára nyitott érdeklődőkkel.

_98072588_monami.jpg

Az egyik ilyen (a több tízezer közül) Monami Frost, aki színes egyéniségével, gyönyörű családjával és vegán életmódjával sokakat biztat egy hasonlóan tudatos és különleges életre. 

Mindig is meg akartam mutatni, hogy én is ugyanolyan vagyok, mint mindenki más. Csak egy fiatal anya vagyok, aki imád tetoválni, szereti a családját, szereti a vegán életmódját, és mindenkivel meg szeretné osztani ezt.

Párja és kislánya is vegánok, és imádják.

_99311553_monamifood2_1.jpg

Monaminak 1,4 millió követője van Instagramon, és több mint 570 000 feliratkozója YouTubeon. A legnépszerűbb veganizmusról szóló videója az, amikor lánya, Gabriela elmeséli, hogy mit eszik egy nap vegánként.  Ez a videó majdnem 1.5 millió megtekintésnél jár.

Monami egyébként Lettországban született és élt, de 16 évesen átköltözött Liverpoolba, és az utóbbi évek második felében a Tubular a második legbefolyásosabb vegán tartalomgyártónak nevezte.

Naponta több száz embertől kap visszajelzést, hogy inspirálta őket a vegán életmódra. - és még sok másra.

Ez hihetetlen számomra, hogy egyszerre segítek valakinek megváltoztatni az életmódját, és közben állatok ezreit mentem meg.

- mondja.

_99295925_monami.jpg

De ez itthon sincs másképp, hiszen hazánkban is nagyon sok fiatal készít vlogokat a vegán életmód előnyeiről és segít a fejlődésben, hogy mindenki elegendő információhoz jusson.

Almási Petra, aki a Csir Kevin blogon is rendszeresen ír cikkeket, saját YouTube csatornával is rendelkezik, ahol mesél a cukorbetegségéről, minimalizmusról, a fiatalok vegánná válásáról vagy épp a saját történetéről.

petra03-768x576.jpg

Vegánban az erő

A veganizmus ugyan csak az állatokról szól, de szerencsére pozitív hatással van a környezetre és az egészségre is. Ezért egyre többen kapcsolják össze az egészséges táplálkozással. Habár a növényi étrend és a vegán életmód nem ugyanaz, csodálatos, ha valaki elhagyja az állati eredetű ételeket. 

Egyre több sportoló dönt így, hogy kihozhassa magából a a maximumot:

beans_1.jpg

Hazánkban a vegán életmód és a testépítés egyik népszerű képviselője Váli Tamás, nemzetközi végzettséggel rendelkező vegetáriánus és vegán táplálkozási tanácsadó és személyi edző, akinek idén több interjúja is megjelent a hazai sajtóban.

Az állati fehérje, az állati zsír, a koleszterin, a hormonok és a rosthiány mind problémát jelentenek, ráadásul sok esetben további hormonokat adnak az állatoknak, melyek így a mi szervezetünkbe kerülnek a fogyasztásuk által, ahogy gyakorlatilag minden biológiailag felhalmozó méreganyag is, amit az állat élete során megevett.

- állítja Tamás a Funzine cikkében.

Az állati fehérjével az az egyik legnagyobb baj, hogy nagyon hasonlít a mi fehérjéinkre: ugyanazok az aminosavak alkotják, mint a mi fehérjéinket, csak valamelyest eltérnek a kapcsolódás sorrendjében. Amikor emésztjük, azaz lebontjuk ezeket, sok esetben képes a még teljesen le nem bomlott fehérje átszökni a bélfalon, és így a véráramba jutni. A test ezt betolakodónak regisztrálja, akárcsak egy vírust, és antitesteket kezd el gyártani. Ezek az antitestek azonban a testünkben található egyéb ilyen fehérjéket is képesek megtámadni. Főleg a tejfehérjénél figyelhető ez meg, a kazeinnál, ami nagyon hasonlít a hasnyálmirigyben található béta-sejteket alkotó fehérjékre. Ezek állítják elő az inzulint, és sérülésük esetén egyes típusú cukorbetegség alakulhat ki (a sérülés mértékétől függően).

De a Life.hu is készített egy érdekes cikket a magyar testépítőről.

De nem ő az egyetlen, aki elhagyta az állati eredetű ételeket. YouTuberek ezrei mutatják be edzésterveiket, étrendjüket és kalandjaikat, hogy hogyan lehet hatékonyan edzeni és egészségesen élni növényi étrenden, és hogy mik a tapasztalataik ezzel kapcsolatban. - mindezt finom kajákkal és részletes videókban.

24177570_1532416130183403_3404595149332807680_n.jpg

Jon Venus, aki 110.000 követővel rendelkezik Instagramon, és 282.000 feliratkozóval YouTubeon, rendszeresen bemutatja ételeit, eredményeit és készít közös videókat pl. Nimai Delgadoval, aki szintén egy igazi vegán muszklimanus. Sokat tanulhat tőlük az, aki izmokat akar építeni, hiszen videóikban és posztjaikban rendszeresen adnak részletes tippeket az izomépítéshez.

Mainstream média

A The Vegan Society szerint nagyon jó hatással van az online kommunikáció az "offline" világra is. Plakátok, TV-s reklámok, TV műsorok tucatjai jelentek meg idén, amire korábban nem volt példa. Rengeteg helyen jelent meg a való világban és a mainstream médiában a vegán kifejezés és annak hosszabb elemzése több szempontból.

Az Ipsos Mori által végzett 2016-os kutatás szerint pl. az Egyesült Királyságban megháromszorozódott a vegánok száma egyetlen év alatt.

A vegánok közel fele (42%) volt a 15-34 éves korosztályban, szemben a 65 év felettiekkel, akik mindössze 14%-ot tesznek ki a felmérés szerint. Tehát jól látható, hogy a veganizmus főleg az új generációt érinti, ami azt jelenti, hogy tovább fog növekedni ez a szokás, a következő generációk már vegánok lesznek, átalakulnak az étkezési szokások és talán x évtized, évszázadon belül az állatokat nem fogjuk többé kihasználni. 

_99295929_gettyimages-71789153.jpg

Felmérést készítettünk, ahol megkérdeztük az embereket a veganizmusról és a vegánokról, és azt vettük észre, hogy a nem-vegánok gyakran pozitívan beszéltek a témáról és csodálták a vegánok kitartását és elhivatottságát a téma iránt.

- mondja Samantha Calvert, a The Vegan Society munkatársa.

20 vagy 30 évvel ezelőtt ilyet el sem tudtunk képzelni, egyenesen hülyének és őrültnek nevezték azt, aki nem evett állati eredetű ételeket.

"Túl messzire mennek", ez lett volna a többség kifejezése minden bizonnyal.

Most viszont olyan emberek csoportja vagyunk, akikről az emberek többsége csodálattal beszél, aminek nagyon jó a része lenni, és ez mindenképp egy hatalmas kulturális változás

_99295928_mileyvegan.jpg

Samantha úgy véli, hogy olyan hírességek - mint Beyoncé, Jay Z, Lewis Hamilton, Ne-Yo és a többiek - akik vegánok, segítenek megindítani az elfogadást és a változást, hiszen sok emberre hatással vannak.

_99317195_gettyimages-79730976.jpg

Natalie Portman is lelkes vegán már évek óta. Felszólalt az állatokért egy díjátadón, vegán filmen dolgozik, többször is említette a pozitív hatásait, és vegán cipőmárkákat támogat.

A fiatalok tisztában vannak a környezeti kérdésekkel, és ezért változtatják meg egyre többen az életmódjukat. Azt hiszem, az emberek egyre inkább rájönnek, hogy sok minden miatt érdemes vegánnak lenni.

A veganizmus, mint újévi fogadalom

_99243067_veganuaryambassadors_1.jpg

2014 óta népszerű a Veganuary, amihez akkor még csak 3300 ember csatlakozott, ami 2017 januárjára 59.500 lett, idén pedig már 130.000-nél jár!

Csatlakozz Te is a programhoz, legyen 2018-as januárod vegán hónap: http://veganuary.com/register/

Az ötletet Jane Land és Matthew Glover fejéből pattant ki 2013 őszén, miközben arról beszélgettek, hogy vajon hogyan lehetne egy Movemberhez hasonló kampányt létrehozni, ami az állatokon segít. 

És így születtek meg a Pindúr Pandúrok Veganuary programok, receptek és tápanyagokról szóló segítségek.

_99319865_breakfastburritoveganuarywickedhealthy3-379.jpg

Meglepő módon a Veganuary felmérései alapján az emberek többsége a program végén vegánok maradnak, még csak nem is vegetáriánusra váltanak vissza. Rájönnek, mennyire egyszerű is az egész.

A 2017-es regisztrált 59.500 ember közül 44% húsevő, 38% vegetáriánus és 18% peszkatáriánus volt.

A hónap végén 77% azt mondta, hogy kizárólag vegán ételeket ettek januárban, és 67% vegán marad.

_99319864_aubergineparmveganuarywickedhealthy2-3411.jpg

Tudjuk, hogy az emberek, akik egy hónapon át megváltoztatják az étrendjüket, könnyebben váltanak át véglegesen.

- mondja Matthew.

Úgy tűnt, hogy Január logikus választás számunkra, hiszen ilyenkor az emberek az újévi fogadalmak tömkelegével biztatják magukat arra, hogy javítsák egészségüket vagy segítsenek másokon.

A vegán termékek forradalma

_99299385_foodcomposite.jpg

A hatalmas érdeklődés miatt a kereslet is megnőtt a vegán/növényi termékek iránt. Rengeteg nagyvállalat jelentette be, hogy készítenek vegán termékeket vagy teljesen megváltoztatják a pozicionálásukat és termékeik alapanyagait 100% vegánra.

A vegán sajtpiac máris elérte a 4 milliárd dolláros értéket, a McDonald's tesztelt - és azonnal be is vezetett - egy vegán hamburgert, a McVegant, elkészült a vegán Bailey's, a Ben & Jerry's új vegán ízeket mutatott be, és még a tejipar nagy szereplői is kijelentették, hogy komoly veszélyt látnak a növényi tejek térhódításában.

Miután 20 éve vagyok vegán, elmondhatom, úgy érzem, mintha egy futurisztikus álomképben élnék, ahogy a vegán termékek egyre szélesebb választékban elérhetőek.

- mondja Sean O'Callaghan, ismertebb nevén a Fat Gay Vegan.

_99317191_cheesecomp.jpg

A Marks & Spencer elmondása szerint a legtöbb kérelem a vegánoktól jön, vegán termékek iránt. 

Kiterjesztettük a vegán kínálatunkat a megnövekedett kereslet miatt, mert az ügyfeleink közül sokan voltak, akik kérték a választékosabb vegán étel- és italkínálatot.

- mondta James Newton Brown, a termékfejlesztés vezetője.

Az M&S megváltoztatta a címkézését, hogy a vegánoknak megfelelő "vegetáriánus termékeket" kifejezetten vegánként címkézzék, hiszen az.

 _99312955_chestnutroastwrap.jpg

Itthon is történt változás, hiszen végre hazánkba is megérkezett a híres Veganz márka, aminek egyelőre borsos ára van, és nem lettünk vele a világ vezető vegán-barát országa, de nagyon jó, hogy már nálunk is növekszik a kifejezetten vegánoknak gyártott termékek mennyisége.

Minél egyszerűbb lesz itthon is az életmód, annál többen fognak váltani. De legyünk őszinték, a legtöbb városban már most is megoldható egy teljes értékű, laktató és egészséges növényi étrend, és más, állatokat kihasználó termékekre is találni kegyetlenségmentes alternatívát. Ebben pl. a Cruelty Free Beauty blogon találsz segítséget, ha szépségápolási cikkeket cserélnél olyanra, amit nem teszteltek állatokon.

A Fat Gay Vegan blogger, Sean így írja le a 2017-es évet:

Az év, amikor a veganizmus betört a médiába úgy, ahogyan még soha nem láthattuk.

_99317199_gettyimages-457628294.jpg

Samantha, a The Vegan Society munkatársa 5 évvel ezelőtt még azt tapasztalta, hogy nyitottak az emberek, de nem igazán értik, miért is kellene lemondani a finom, megszokott ízekről. Állítása szerint ez ma már másképp van, inkább megkérdezik az emberek, hogy

Milyen vegán ételek vannak, sorolnám párat? Van vegán bacon, vegán sajt, vegán hotdog, vegán hamburger? Mikből kell készíteni ezt és azt, hogyan kell elkezdeni?

-állítja Samantha. 

Jól látszik, hogy nyitottabbak az emberek, és elégedettebbek is, amikor kipróbálják a vegán ételeket, hiszen ma már nagyon finomakat lehet enni és kapni. 

_99317197_gettyimages-587629620.jpg

Sean, a Fat Guy Vegan blogger egyetért vele:

2017 volt az az év, amikor a veganizmus a társadalmunk állandó részévé vált" - mondja.

A veganizmus itt van, itt is marad, és évente több millió emberrel gyarapodik. Rengeteg emberrel találkozom évente, akik elkötelezettek az életmódjukkal kapcsolatban, és ezt a gyarapodást már nem lehet megállítani.

- mondja Sean

Minél jobban tudatában vagyunk annak, hogy fogyasztói tevékenységünk befolyásolja a körülöttünk lévő világot, annál többen fognak csatlakozni a mozgalomhoz.

A The Vegan Society alapítója, Donald Watson 2005-ben, 95 éves korában elhunyt, de amit megteremtett, az örökké élni fog.

Donald mindig azt mondta, hogy őt már nem zavarja semmi, tovább élt, mint az összes kritikusa, akik szerint a vegán életmód lesz a veszte.

A növényi étrend lesz 2018 megatrendje

A növényi alapú élelmiszerek piaca évről-évre egyre nagyobbra nő, míg az állati eredetű tejek iránti kereslet 2015 óta 7%-kal csökkent, ami 2020-ra már elérheti a 11%-os csökkentést.

Plant Based Foods Association és a The Good Food Institute jelentése szerint a tejipari alternatívák, például a vegán sajtok, tejszín és joghurtok is elérték a 700 millió dolláros piaci értéket. A Grand View Research tanulmánya szerint a növényi alapú tejek értékesítése 2024-re körülbelül egy 35 milliárd dolláros üzlet lesz. A Lux Research szerint a növényi fehérjék 2054-re a globális fehérjepiac egyharmadát teszik majd ki.

screen-shot-2017-12-14-at-9_41_32-am.jpg

A bizonyítékok egyértelműek: A növényi alapú termékek iránti kereslet exponenciálisan növekszik.

A veganizmus az Egyesült Államokban 2014 óta 600%-kal növekedett.

A New York Times szerint nagyon sok fiatal vegán van. Nekik már sokkal inkább szívügyük a változás, az egészséges életmód, az elveik és a környezetvédelem, mint az előző generációnak. Persze rengeteg felnőtt (és összességében több felnőtt) vegán van, mint fiatal (18-) de alapvetően a fiatalok nagyon gyors ütemben váltanak, egyre többen.

Az International Taste Solutions a 2018-as étel trend listáján a harmadik helyen helyezte el a veganizmust. Az ITS észrevételeinek megemlítése szerint az Unilever Food Solutions kijelenti:

A 2017-es év egyik legjelentősebb sikere a vegetáriánus és a vegán étkezési szokások. Növekvő elérhetőségével és változatosságával az éttermekben lassan átveheti a hatalmat az állati eredetű ételek felett az egészségtudatos növényi étrend.

A közelmúltban a Baum + Whiteman vezető vendéglátóipari cég kiadta a 2018-as Food & Beverage Forecastot, amely szerint a vegán ételek az elkövetkező év megatrendjei lesznek. A cég azt ajánlja, hogy a tudatos, trendkövető éttermek mindenképp iktassanak be vegán ételeket a kínálatukba. Az új, 2018-ban nyíló éttermek pedig akár kezdjék rögtön vegán éttermeként, keressenek hozzá befektetőket, mert nagyot kaszálhatnak, ha időben elkezdik.

Az állati termékek elhagyása egyébként nem csak a Földnek és az egészségünknek jó, hanem az állatoknak is (nekik leginkább), hiszen embertelen körülmények között élnek és halnak.

A tehenek, a sertések és a csirkék, amelyeket haszonért nevelnek és ölnek meg, ugyanolyan okosak és érzékenyek, mint a kutyák és a macskák, amelyeket annyira imádunk az otthonainkban. Ennek ellenére mégis brutális kínokat kell elviselniük, és ez nem csak néhány kivételes eset: rendszeres csonkítások, betegségek, begyógyszerezés, élve megnyúzás - mindenhol a világban.

A veganizmus tehát 2017-ben elérte azt a pontot, amikor kimondhatjuk:

A világ változik, az állatok szenvedése pedig hamarosan véget ér!


---

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Szólj hozzá Facebookon! 

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

Az American Diabetes Association a növényi étrendet javasolja a cukorbetegeknek

false.png

A LiveKindly írta meg, hogy az American Diabetes Association a növényi étrendet javasolja az embereknek, hogy megelőzzék, vagy enyhítsék a 2-es típusú cukorbetegséget.

Mindez bekerült a 2018-as cukorbetegséggel foglalkozó orvosi előírásokba is

Nem meglepő, hogy az American Diabetes Association a növényi étrendet támogatja, hiszen az American Journal of Clinical Nutrition egy nemrégiben kiadott tanulmánya szerint sokkal nagyobb az esély a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, ha rendszeresen fogyasztunk vörös húsokat. 

Ezenkívül a Harvard School of Public Health tanulmánya szerint, napi 100 gramm feldolgozatlan vörös hús 19%-kal, napi 50 gramm feldolgozott hús pedig 51%-kal növelte a kockázatot a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Ez az 50 gramm kb. 2 szalonnának felel meg. Így tehát kis mennyiség is nagyon árthat.

Tehát van remény a 2-es típusú cukorbetegség visszafordítására vagy megelőzésére!

Például: Az orvosokkal és a táplálkozási szakértőkkel folytatott konzultációt követően Eric L. Adams, Brooklyn elnöke növényi étrendre váltott, és kigyógyult a cukorbetegségből!

Kifejezetten ajánlom megnézésre Dr. Neal Barnard, nemzetközileg ismert szakember cukorbetegségről szóló TEDx előadását (magyar felirattal):

---

A növényi alapú ételek fogyasztása nagyszerű módja az egészség megőrzésének vagy javításának, 
a környezetvédelemnek
 és legfőképp az állatvédelemnek.

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Szólj hozzá a témához Facebook-on!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)