1-es típusú cukorbeteg vagyok, nem hallgattam az orvosra - ez történt

22045699_813418255525684_3616210371361409473_n.jpg

...avagy így jutottam el cukorbetegként háromszor annyi szénhidrát fogyasztásáig és feleannyi inzulin adagolásáig a megfelelő étrend adaptálásával.

Ugyanúgy kezdődött nálam is, mint más sorstársaknál – fogyás, szomjúság, fáradtság, nehezen gyógyuló sebek, napi 10 pisi, éhség, látásromlás. Aztán 2012. május 30-án 1-es típusú diabétesszel diagnosztizáltak, 10 napot feküdtem a kórházban, majd hazaküldtek, és próbáltam valahogy életben tartani magam, még mindig a sokk hatása alatt állva. Annyit mondtak, hogy ennek a betegségnek nincs oka és nincs gyógymódja. Aztán rá egy hónapra telefonált a kezelőorvosom, hogy egy másik autoimmun-betegséget, cöliákiát is diagnosztizáltak nálam – itt kezdődött furcsa kapcsolatom az étkezéssel. Nem volt soha evészavarom, hisz a szabályrendszer, amit követtem, nem belső motiváció, hanem külső utasítás miatt volt jelen életemben. A cukorbetegség kezelésének része az alacsony szénhidráttartalmú diéta, amit nekem is előírtak, és először a kórházban feküdve tapasztaltam meg, milyen az, amikor rendszer szerint eszik az ember, és nem intuíció alapján. A cöliákia kezelése pedig szigorú gluténmentes diétát jelentett.

01_1.JPG

2012 május - lefogyva, szomjasan, gyengén - már cukorbeteg voltam, de még nem tudtuk.

Naponta 3 főétkezésem közt 2 tízórai és 2 uzsonna volt beillesztve, mindegyiknek megszabva a maximális szénhidrát-értéke (30-20-10-40-10-10-40 gr, még mindig emlékszem a számsorozatra). Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy például vacsorára megehettem 2 szelet kenyeret felvágottal, sajttal és zöldségekkel, hisz azokban „nincsen szénhidrát”. Majd rá 2 órával mentem ki a hűtőhöz még több sajtot és paradicsomot enni, mert nem bírtam ki nasizás nélkül. Annyira nem tudtam jóllakottnak, elégedettnek érezni magam egy-egy fő étkezésem után, hogy állandó eszegetéssel kompenzáltam. Az ebédem, amit suliba vittem magammal, belefért egy 10x10 cm-es dobozba. Mondanom sem kell, a hazaérkezős rutinom szerves része volt a hűtő felfalása.
Sokáig nem kérdőjeleztem meg az előírt diéta helyességét, főleg, mert „működött”. Vércukraimat többé-kevésbé kontroll alatt tudtam tartani, és 3havi vércukorátlagomat mindig megdícsérte kezelőorvosom, bár mindig 1-2 tizedesjeggyel kúszott felfelé az értéke.

De minek írtam volna meg a történetem, hogyha csak ennyi lenne, hogy cukorbeteg lettem, és betartottam az utasításokat, ugye? Jól sejted, most jön a fordulópont, ami furcsa, de nem kötődik a betegségemhez. Másokhoz hasonlóan én is sok órát töltöttem – és töltök ma is - az interneten minden nap, különböző tartalmakat fogyasztva. Régóta érdekeltek az alternatív és természetességre törekvő életmódok, és akkoriban a ’minimalizmus’ kifejezésre voltam ráfüggve. Volt néhány külföldi videós, akiket emiatt kezdtem el követni, aztán szép lassan más ajánlott, kapcsolódó tartalmakig is eljutottam. Itt hallottam először azt a szót, hogy ’vegán’, és amikor valakitől azt hallottam, hogy vegán az állatokért, egyenesen felnevettem, mondtam magamban: "ekkora f*szságot, akkor mégis mit eszel?!" Aztán láttam vegán "Mit ettem ma?" típusú videókat is, és be kellett ismernem magamnak, hogy irigykedve nézem a színes és hatalmas adagokat. A sok gyümölcsöt, ami nekem az elmúlt 4 évben csak napi 1 almát jelentett, nekik pedig reggelire 6 banánt. A sok finom étel után csorgattam a nyálam, és egyre több ilyen videót néztem meg. Szép lassan így informáltak ezek a kajájukról lelkesen magyarázó, hibátlan bőrű és csillogó szemű ’őrült vegánok’, amíg valóban elkezdett érdekelni a téma. Majd egy tavaszi estén úgy döntöttem, megnézek egy 10 perces videót "farm to Fridge" címmel, ami miatt hátha megértem végre, mit jelent 'vegánnak lenni az állatokért’. És amit akkor láttam, olyan mértékben fordította fejre egész életemet, amiért a mai napig hálás vagyok.

Megtudtam, végre láttam, milyen áron kerül a hús a tányérunkra, és onnantól kezdve nem voltam hajlandó ezt támogatni. Közöltem döntésemet anyával, aki forgatta a szemét, hogy mi ez a bolondéria, nembaj, majd kialussza. Hát, nem volt igaza, mert attól az estétől a mai napig nem ettem egy falat húst se. 2 hónapig vegetáriánus voltam, majd miután megnéztem a Cowspiracy című dokumentumfimet, és másodszorra bőgtem le minden sminket a szememről, meghoztam döntésemet, hogy én is vegánná válok, az állatokért és a Földünk jövőéért. És ott állt az újszülött etikus vegán, azt se tudván, mit egyen. És főleg azt nem, hogy fogja ezt összeegyeztetni a diabéteszével és a 160 gr szénhidrátos kikötésekkel.

02_1.JPG

2012. július - frissen diagnosztizált cukorbetegként, szénhidrátot számolgatva.

Kitartó kutakodásom és kérdezgetésemnek hála megtaláltam azokat az embereket, akik végre valódi információkkal szolgáltak nekem, és teljesen új perspektívából láttam az egészséges táplálkozás kifejezést. A ’diabetikus’ jelző többé már nem azt jelentette nekem, mint az előző 4 évben, miután megismertem Robby Barbaro-t, aki szintén 1-es típusú cukorbeteg, naponta 7-800 gr szénhidrátot eszik meg és jobbak a vércukrai, mint nekem akkor voltak. Ezen kívül meghallgattam Dr Neal Barnard előadását a diabétesz és az inzulinrezisztencia valódi okáról, amelyet olyan egyszerűen és logikusan magyarázott el, hogy csak ütöttem a homlokom, hogy ezt miért nem mondta el nekem senki?! Itt van a megoldás az 1-es típusú diabétesz teljes kontroll alatt tartására, a 2-es típusú diabétesz MEGGYÓGYÍTÁSÁRA és a cukorbetegek életét fenyegető hosszútávú szövődmények megelőzésére!! Mindezt azzal, hogy színes, változatos, ízletes ételeket és kielégítő adagokat eszik az ember! Én meg itt szenvedek 4 éve az 1 köbdecis műanyag dobozommal, ahogy figyelem az értékeim lassú, de biztos romlását!

Nagy döntések nyara volt az, amikor a saját fejem után kezdtem el menni, dühöngve az évekig tartó információhiány miatt, és kíváncsiságból, milyen eredményt hoz az, ha az elméletet átültetem a gyakorlatba. Alacsony zsír- és magas szénhidráttartalmú, teljes értékű növényi alapú táplálkozásba kezdtem, rengeteg gyümölcsöt ettem, krumplit kilószámra, bab- és lencseféléket, gombát, rengeteg sok zöldséget, magvakat, aszalt gyümölcsöket. Rengeteg új alapanyagot fedeztem fel pl. a csicseriborsót, megtudtam, hogy az érett banánon barna pöttyök vannak, és mindezek felett végre megtanultam főzni is, és normálisan tudtam étkezni. Majd kicsattantam az energiától, nagyokat túráztam, a bőröm is kitisztult, és az emésztésem olyan hibátlanul működött, hogy csak csodáltam, miért nem zengenek más vegánok ódákat az életmódjuk előnyeiről. Első három hónap vegánságom végén ismét diab kontrollra mentem, ahol összeszorult gyomorral vártam a hba1c mérés eredményét, úgy, hogy egész nyáron napi 400 gr szénhidrátokat ettem meg. Az eredmény még engem is lesokkolt: 6,9-ről 6,1-re csökkent, és kezelőorvosom hitetlenkedve rázta fejét, hogy ilyen drasztikus javulást még sosem látott. Mérhetetlenül boldog és büszke voltam, hogy visszaigazolást kaptam az elmélet valódiságáról.

A legtöbb ember a lemondásokra, és sivár étkezésre asszociál, amikor a vegán szót hallja. Ezzel nagyon sok szinten nem értek egyet, hisz egyrészt a vegánság nem – csak - az étkezésről szól, másrészt pedig ez az életmódváltás adta meg nekem az étel valódi szeretetét. Ma már 3 normális méretű főétkezésem közt csak akkor eszek, ha szükségem van rá, megtanultam rugalmasan kezelni az inzulinterápiám és ez teret ad az intuitív étkezésnek, tele vagyok energiával, és én is tiszta bőrű, a kajájáról ragyogó szemmel beszélő vegán lettem. Persze ez nem a happy end, mert a diabéteszem kezelésébe nagyon sok más tényező is beleszólt az ezt követő időszakban (stressz, kicsapongások), de végre megtanultam a miérteket és a hogyanokat. Másfél év vegán étkezés után tökéletes vérképet kaptam vissza a laborból, nincs vashiányom, és szívrohambiztos a koleszterinszintem. Majdnem hogy aggasztó, mibe fogok így belehalni, ha nem elhízásba, szívrohamba vagy rákba, amibe a legtöbb magyar. Majd lehet 200 évesen megbánom, hogy vegánná váltam, és túl sokáig éltem.

Akik diabétesszel élnek együtt, téves és zavaros információkból próbálják kihalászni a valódiakat. Itt vagyok én, mint élő példa, és ajánlom a tudományos tények elolvasását: Hogy ne halj meg, Kína tanulmány. A Vegan Diabetics FB csoportba szinte naponta olvasok sikersztorikat, hogyan hagyták el túlsúlyukat és gyógyszereiket 2-es típusúak, és hogyan csökkentették inzulinadagjaikat 1-es típusú diabosok. Őszintén kívánom, hogy tapasztalja meg az összes ember, legyen akár beteg vagy egészséges, milyen fantasztikus érzés az egészség, és a valóban kielégítő táplálkozás. A kalóriamegvonás és a számok korlátozása egyszerűen nem működik, hosszútávon legalábbis biztos nem. A megoldás annak a több, mint 1millió (!!) magyar embernek, akik diabétesszel élnek: alacsony zsír- és magas szénhidráttartalmú, teljes értékű növényi alapú (=vegán) táplálkozás, aktív és függőségmentes életmóddal egybekötve, természetesen. Persze nem való mindenkinek az életmódváltás, és gyakorlatilag senkinek nem érdeke az emberek gyógyulása, hisz gyógyszergyártásból könnyebb meggazdagodni, mint zöldségtermesztésből. De ha már csak egy nyitott, gyógyulásra vágyó emberhez eljut a megfelelő információ, én már azzal is boldog vagyok.

03_1.jpg

2016. október - boldog vegán, aki imádja az ételt amit eszik.

Elérhető vagyok Facebook oldalamon: Almási Petra, ahol igyekszem minden kérdésre válaszolni, és további információkkal, ajánlott receptes blogokkal és tudományos forrásokkal segítek cukorbeteg bajtársaimnak, mindössze nyitott hozzáállást kérve cserébe.

A cikknek nem célja az orvosok, gyógyszerek vagy cégek elítélése/démonizálása. Minden betegség más és más, viszont a legtöbb gyógyítható egy egyszerű életmódváltással.

További egészségügyi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)

A cikk írója:

Almási Petra
Vegán aktivista, youtuber