Vegán Interjú #1: G Ras (Komáromy Gergő)

g-ras-02.jpg

"Vegán interjú" néven indul útjára (wow, milyen találó) új cikksorozatunk, amelyben az ismertebb közszereplőket kérdezzük meg, hogy ők mit gondolnak a vegánságról, hogyan váltottak életmódot vagy mi okoz nekik nehézséget benne. Ezúttal Komáromy Gergő, művésznevén G Ras az első vendég.

1. Mi számodra a veganizmus?


Egy lehetőség, egy eszköz, amivel hatékonyan nap mint nap jobbá tehetem a világot, és ami segít, hogy a lehető legegészségesebb maradjak fizikai-szellemi-lelki-lelkiismereti szempontból.

2. Miért gondolod, hogy az embereknek ezt az életmódot kellene választaniuk?

Röviden: súlyos helyzetben vagyunk, csak radikálisan pozitív egyéni és kollektív tettek adhatnak esélyt arra, hogy megmentsük magunkat, a jelenünket, a jövőnket a Földön. Halálos krízisre kell azonnali életmentő recept, a vegán mozgalom ennek a talán elsőszámú hozzávalója. A vegánság a nagyon kevés konkrét hatásos megoldás közül az egyik, talán a legalapvetőbb, legfontosabb. Lásd az állattartás jelenlegi rendszerének ökológiai, politikai, gazdasági, szociális vetületeit.

Erkölcsi szempontból kicsit hosszabban: Az ember csodálatos ajándéka a tudatos választás lehetősége. Ez a lehetőség viszont felelősség is egyben. Aki megteheti, hogy helyesebb és helytelenebb közül válasszon, úgy, hogy semmi igazi kára nem származik abból, ha az előbbi mellett dönt, annak valójában erkölcsi kötelessége így tennie, akkor is, ha az mondjuk addigi megszokott (nem racionálisan kialakított) ízlésével szembemegy.

Mivel helyesebbnek gondolom (a világ kb összes erkölcsi megközelítésével összhangban) az olyan választást, amely minden szempontból kevesebb kár-, szenvedés-, pusztításokozással, és jóval több haszonnal, boldogsággal, egészséggel jár az emberek és a bolygónk minden érző tudatos lénye számára, ezért logikus, hogy a 21. században mindenképp a vegán életmód a támogatandó a (főleg nagyipari) állatkizsákmányolást fenntartó helyett (azok számára, akiknek elérhető a választás, vagyis a döntő többségünknek).

Hiszen egyéni és közösségi szinten is etikusabb, környezetbarátabb, egészségesebb, gazdaságosabb, békésebb, igazságosabb ráadásul spirituálisan is előnyösebb, bár ez a legutóbbi nyilván nem igazolható olyan egyszerűen számokkal, mint az összes többi dimenzió.

3. Rögtön vegán lettél, vagy vegetáriánus is voltál előtte? (esetleg valami más, pl.: peszkatáriánus)

Kb 6 évig voltam vega/peszkatáriánus, tejet hagytam el leggyorsabban, aztán tejtermékek, végül tojás, hal, úgy kb 5 éve vagyok vegán.

4. Mi fogott meg téged az életmódban, mi volt az a pont, amikor váltottál?


Egyértelműen etikai okokból váltottam, amint sokkoló dokumentumfilmek és inspiráló beszélgetések hatására rádöbbentem, az amúgy persze - a nem csak nézni, hanem látni is hajlandó ember számára - nyilvánvaló tényekre az állatkizsákmányolással kapcsolatban. Én is azok közé tartozom egyébként, akiknek Gary Yourofsky híres beszéde volt a közvetlen kiváltó ok.

5. Te látsz változást Magyarországon a veganizmust illetően? Az utóbbi években szerinted jobb lett az ételkínálat, elfogadás, stb?

Persze, egyértelmű! Sokkal inkább társalgási téma, jobban a közbeszéd része, egyre inkább szempont a boltokban és kajáldákban, és persze gombamód szaporodnak a kifejezetten vegán helyek, események. Az egész világon, még a mi kicsit csökönyös, kicsit begyöpösödött országunkban is érzékelni lehet az elképesztő ütemű pozitív változást!

210-e1441989866993-800x450.jpg

kép forrása: 24.hu

6. Neked Juhász Péter, az Együtt pártelnöke a barátod, szerinted a politikai környezetben lesz majd nagyobb hangsúly az állatvédelmen?

Mondjuk, hogy jóban vagyunk, kifejezetten barátok sosem voltunk, mert nem is igazán ismertük egymást. Persze megmozdulásokon találkoztunk, és kialakult egy jó kapcsolat, de szerintem a legutóbbi időkig a pontos nevemet sem tudta. Viszont most nyáron úgy hozta a sors, hogy egy autóval mentünk egy vidéki civil demonstrációra, és útközben sokat beszélgettünk, igazából nagyrészt én tartottam beszélgetős kiselőadást vegánságról a többi utasnak. Mire visszaértünk Pestre, Juhi azt mondta, már 10 éve vega, de most ettől a beszélgetéstől vegán lesz.

És tényleg, kölcsönkérte a "Vegán lettem" című Bonifert Anna könyvemet, egy héten belül már magtejkészítő gépe volt, és két héten belül nagy nyilvánosság előtt deklarálta, hogy elvi alapon vegán lett!

Nyilván hosszú az út még addig, amíg komolyan téma lesz a törvényhozásban az állatfelszabadítás, de mindenesetre a jelenleg a parlamentben lévő pártok közül az egyiknek vegán az elnöke, valamint egyre gyakrabban merül fel témaként cikkekben, közösségi médiában, sőt civil rendezvények keretei között például a ("házi")állat-bántalmazás ügye. Ezek mind biztató jelek.

7. Üzennél valamit a Csir Kevin olvasóknak, amit vegánként szerinted érdemes betartaniuk?

Talán a legfontosabb: elszántan, lelkesen, kitartóan, de alázatosan, türelmesen és megértően kell küzdenünk a közös célért!

Nyilván a nettó rosszindulatú sötétséggel, illetve az öntelt, kapzsi, agresszív fajizmussal kell néha konfrontálódni, de sose felejtsük el, hogy senki sem tökéletes (pl sok vegán használ sajnos még mindig pálmaolajtartalmú termékeket, ami nagyon káros).

Inkább arra fókuszáljunk, hogyan tudjuk segíteni, inspirálni a tudatosabbá válásban a körülöttünk lévőket. Mind egy csónakban vagyunk, vegánok és húsimádók, emberek és más állatok. Nyilván egyénileg mindenki törekedjen az elvei szerinti legkövetkezetesebb életmódra, de közösségi szinten meg kell találnunk az együttműködés eszközeit, a kapcsolódási pontokat minél többekkel: tejivó krisnásokkal és húsevő állatmentőkkel, közömbös átlagemberekkel, sőt önző politikusokkal. Természetesen van helye a tényekkel sokkoló határozott aktivizmusnak, az igazság megismertetése a széles tömegekkel alapvető része ennek a békés forradalomnak.

De tudatosnak kell lennünk, hogy tényleg hatékonyak, ne pusztán hangosak és látványosak legyünk! A valódi küldetés, hogy minél előbb eljuttassuk együtt az emberiséget egy boldogabb, szeretettelibb, erőszak- és kizsákmányolásmentesebb állapotba, aminek az intézményesített állat-elnyomás már nem része, és ami így mindannyiunk számára optimálisabb. Ehhez a célhoz sok stratégiai kompromisszum, sok (még)nem-vegánokkal kötendő szövetség fog egyre közelebb vinni minket.

A lényeg minden téren és mindenki irányába: a tudatosság és az együttérzés. Éljen a Szeretet Forradalma! ;)

Ha szeretnél felszólalni az állatkínzás ellen, várunk Téged is október 1.-én az Állatok Világnapja és az Erőszakmentesség Napja alkalmából szervezett nagy állatvédő vonulásra!

A Facebook Eseményt itt éred el: https://www.facebook.com/events/131381377483236/?ref=ts&fref=ts&__nodl

riddim-colony-gergo-borovitz.jpg

kép forrása: 24.hu

----------------------------------------------------

G Ras nem csak állatjogi aktivista és vegán, de ligetvédő is, illetve az igazságosabb, egyenlőbb országért is aktívan kampányol.

Kiemeljük most a legnépszerűbb számait:

 

További egészségi, környezetvédelmi és állatvédelmi cikkekért nézz körbe a Csir Kevin blogon!

Vegánnak lenni egyszerű. Gyere, csatlakozz a csoportunkba, légy nyitott és segítünk!

———————————————

Ne felejts el követni Facebook-on:

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy mutasd meg ismerőseidnek is! ;)